Libya’yı üçe bölme planı
Irak ve Suriye’de savaş ve bölünme tartışmaları sürerken ABD yönetiminin Libya için de ‘yeni harita’ gündeme getirdiği iddia ediliyor. Guardian gazetesine göre Trump’ın danışmanı, Avrupalı bir diplomatın önünde bir peçeteye çizdiği haritayla Libya’yı üçe böldü.
Irak ve Suriye’de savaş ve bölünme tartışmaları sürerken ABD yönetiminin halihazırda kaos içindeki Libya’ya yönelik harita senaryolarını masaya getirdiği iddia ediliyor. Britanya’nın Guardian gazetesinin haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray’da dış politika danışmanlarından Sebastian Gorka, Avrupalı bir diplomatla buluşmasında Libya’yı üçe bölmeyi önerdi. Hem de bir peçetenin üzerine çizerek!... Gorka’nın, Avrupalı diplomata, Libya’yı Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki üç ayrı bölgenin sınırları üzerinden bölme yönündeki görüşünü dile getirdiği savunuldu. Habere göre Avrupalı diplomat ise teklife “Bu en kötü çözüm olur” diyerek tepki gösterdi. Gorka’nın haritası kuzeybatıda Trablusgarp, güneybatıda Fizan ve doğuda Sirenayka’dan oluşuyor. Benzer bir harita, 2013’te NY Times gazetesinde Robin Wright tarafından yayımlanmış, beş Ortadoğu ülkesinin bölünerek 14 ülkeye dönüşeceği öne sürülen bu haritada Libya yine bu şekilde bölünmüştü. Irak’ın işgali sırasında da ülkenin üçe bölüneceğine dair haritalar ortalığa saçılmış, süreç içinde yaşanan gelişmeler, bunların komplo teorisinden ibaret olmadığını göstermişti.
Libya, 2011’de Muammer Kaddafi’nin halk ayaklanması, NATO müdahalesi süreçleriyle birlikte kanlı bir şekilde devrilmesinin ardından Tobruk’taki seçilmiş hükümetle Trablus’taki İslamcı hükümetin güç mücadelesine tanık olmuş, Batı dünyasının girişimleriyle Trablus’ta Fayez el Sarraj tarafından bir Ulusal Uzlaşı Hükümeti kurulmuştu. Tobruk ise General Halife Haftar’ın Rusya destekli Libya Ulusal Ordusu’nda kaldı. Avrupalı ülkeler arasında, Trump yönetiminde Beyaz Saray’ın Sarraj hükümetinden desteğini çekebileceğine dair kaygılar vardı. Zira kendisini Müslüman Kardeşler ve İslamcılığa karşı bir dalgakıran olarak sunan Haftar’ın bu özelliklerinin Trump dış politika ekibinin hoşuna gideceği düşünülüyordu.
‘Çatışmalar körüklenir’
Haberde, Trump’ın Libya özel temsilcisi olmak için çabalayan Gorka’nın da ABD dış politikasının merkezi odak noktasının radikal İslam’a karşı mücadele olması gerektiğini düşünen ekipte yer aldığı belirtildi. Guardian’a konuşan uzmanlar, ülkeyi üçe bölmenin bölgeler arasında bulunan petrol rezervleri nedeniyle sınır çatışmalarını körükleyeceği uyarısında bulundu.
En Çok Okunan Haberler
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Cem Yılmaz'ın yeni evi dudak uçuklattı!
- 9 aydır raporluydu...