Liderler Kuran yakmaya hazırlanan papaza tepkili

11 Eylül saldırılarının yıldönümünde yüzlerce Kuran yakmaya hazırlanan fanatik papaza ABD'nin her kesiminden ve dünya liderlerinden tepki ve kınama yağıyor...

Yayınlanma: 09.09.2010 - 06:52
Abone Ol google-news

ABC TV'de yayınlanan Good Morning America programına katılan Barack Obama, Kuran yakma eylemi sayesinde El Kaide'nin daha çok taraftar toplayabileceğini belirterek, ''El Kaide bu sayede, Amerikan ve Avrupa kentlerinde kendilerini havaya uçurmaya arzulu daha çok kişiyi saflarına dahil edebilecek'' dedi.

Obama, bu rahibe ''iyilik meleklerini dinlemesi'' tavsiyesinde bulunarak, ''bu yıkıcı planını gözden geçirmesi'' çağrısı yaptı. Obama, bunun sonucunda, Pakistan ve Afganistan gibi yerlerde ciddi şiddet olaylarıyla karşılaşılabileceğini belirtti.

Barack Obama, ''Oldukça güncel bir sorun olarak şunu da anlamasını isterim ki yapacağını söylediği bu marifetiyle üniforma altındaki genç erkek ve kadınlarımızı da tehlikeye sokmakta'' diye konuştu.

Obama, Kuran yakma teşebbüsünün Amerikan değerlerine aykırı olduğunu da vurguladı. Rahibe seslenen Obama, ''Eğer bizi dinliyorsa, yapmayı düşündüğü şeyin, Amerikalılar olarak bizlerin değerlerine aykırı olduğunu anlamasını umuyorum'' dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, bir rahibin 11 Eylül terör saldırılarının yıl dönümünde Kuran yakma planının ardından Amerikan büyükelçiliklerini, ''planın oluşturabileceği tehdidi değerlendirmeleri'' konusunda uyardı.

Bakanlık sözcülerinden Mark Toner, basında çıkan uyarı haberlerini doğruladı ve ''Birçok büyükelçilik şimdiden uyarı mesajları yayımladı'' ifadesini kullandı.

 

"Büyük bir saygısızlık ve hatadır"

Almanya Başbakanı Angela Merkel, çizdiği karikatürlerle İslam dünyasında rahatsızlık yaratan Danimarkalı karikatürist Kurt Westergaard'a Potsdam'da ödül verirken yaptığı konuşmada, Kuran'ı yakma girişimine sert tepki gösterdi.

Almanya Başbakanı Merkel konuşmasında, "Eğer Florida'da bir Hristiyan Kuran'ı yakmak istiyorsa bu büyük bir saygısızlık ve hatadır" dedi.

Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Herrmann da, aynı şekilde söz konusu girişime büyük tepki gösterdi.

Bakan Herrmann yaptığı yazılı açıklamada, planlanan eylemin önlenmesi gerektiğini belirterek, "Kur'an-ı Kerim'in yakılması, İncil'in yakılması gibi affedilemeyecek bir tutumdur. Bu, din özgürlüğüne yönelik affedilemez bir saldırıdır. Burada nedensizce dinler arasında nefret yayılmaya çalışılmaktadır" ifadesini kullandı.

Bavyera eyaletinde böyle bir şeye kesinlikle izin vermeyeceklerini ifade eden Herrmann, herhangi bir kutsal kitabın yakılmasının eyalet anayasasının temel ilkelerine tümüyle aykırı olduğunu kaydetti.

Herrmann, tüm dinlere karşılıklı olarak saygı gösterilmesinin Almanya'daki barışçı yaşamın temelini oluşturduğuna dikkat çekerek, bunun hiç bir kısıtlama olmadan hem Hristiyanlar hem de Müslümanlar için geçerli olduğunu dile getirdi.

 

"Şidettin artması için bahane olur"

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, ABD'de bir rahibin 11 Eylül terör saldırılarının yıldönümünde Kuran yakma planının, şiddeti artırmak için aşırı dinci militanlara bahane olacağı uyarısında bulundu.

Maliki'nin makamından yapılan açıklamada, Başbakan'ın rahip Terry Jones'un korkunç eylemini durdurmaya çalışılması için çağrıda bulunduğu belirtildi.

Açıklamaya göre ABD'nin Irak Büyükelçisi James Jeffrey ve Amerikalı Komutan General Lloyd Austin ile görüşen Maliki, bu görüşme sırasında ''Bu eylem daha fazla cinayet işlemek için aşırı dinciler tarafından bahane olarak kullanılabilir'' ifadesini kullandı.

 

Tepkiler sürüyor

Adalet Bakanı Eric Holder, Savunma Bakanı Robert Gates, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve son olarak Cumhuriyetçi Parti 2008 Başkan Yardımcısı adayı Sarah Palin, papaz Terry Jones'un planını kınayanlar kervanına katılan isimler arasında yer aldı.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Kuran yakma eylemini, "saygısızca ve utanç verici" olarak nitelerken, Adalet Bakanı Eric Holder, "aptalca ve tehlikeli" bir davranış olarak yorumladı.

FBI yetkilileri ise, papaz Terry Jones'un Cumartesi günü için planladığı Kuran yakma eylemini gerçekleştirmesi halinde dünyanın değişik yerlerinde misilleme eylemlerinin olmasının çok muhtemel olduğunu belirttiler. ABC News'in haberine göre FBI yönetimi, "Kutsala saygısızlık" olarak nitelendirdikleri bu eylemi gerçekleştirecek kişilere karşı bazı radikal unsurların misilleme eylemlerinde bulunabileceğinden endişe ediyor. Yetkililer, ellerinde henüz somut bir karşı eylem istihbaratı bulunmadığını da belirttiler.


"Amerikan düşüncesine aykırı bir eylem" 

Terry Jones'a tepki gösterenler sadece Demokrat Partili çevreler değil. Cumhuriyetçi ve muhafazakar çevreler de tepki ve kınama kervanına katıldı. Cumhuriyetçi Partinin 2008 Başkan Yardımcısı adayı ve son dönemin etkili Çay partisi hareketinin yıldızlarından Alaska eski valisi Sarah Palin, Facebook sayfasına Çarşamba günü yazdığı mesajda, Kuran yakma eylemini Amerikan değerlerine aykırı bir davranış olarak nitelendirdi.

"İnsanların Kuran yakması Anayasal ifade hürriyeti teminatı çerçevesinde haklarıdır. Ancak bunu yapmak duyarsızlık ve gereksiz bir provokasyondur" yorumunda bulundu. Palin, mesajında daha sonra doğrudan Papaz Jones'a ve destekçilerine seslenerek, eylemden vazgeçeceklerini umduğunu söyleyerek, "Eğer Hıristiyanlığın merhameti, adaleti ve özgürlüğü savunduğuna inanıyorsanız bilin ki bu eyleminiz bunların tam karşısında yer alıyor" dedi.

Tutucu televizyoncu Glenn Beck'ten sert eleştiriler

Geçtiğimiz günlerde Washington'a yüzbinlerce kişiyi toplayarak gösteri yapan tutucu televizyon ve radyo programcısı Glenn Beck'ten de, Terry Jones'a sert tepki geldi. "Neler oluyor bizi böyle" diye yazan Beck, şöyle devam etti: "Kuran yakmak bayrak ya da İncil yakmak gibidir. Bunu yapmak anayasal hakkınız ama bunu yaparak kimin kalbindekini değiştirebilirsiniz? Sadece insanların kalplerini yaralayabilirsiniz. Kuran yakarak bizi öldürmek isteyen hiçkimseyi fikrinden vazgeçiremezsiniz. Aksine iyi Müslüman arkadaş ve komşularımızın da kalbini kırarsınız."

"Çirkin ve vahim bir eylem"

Öte yandan "Kuran yakma" eylemine uluslararası toplumun tepkisi de büyüyor. AB Sözcüsü Catherine Ashton ve NATO genel Sekreteri Rasmussen, eylemi kınadıklarını açıkladılar.

Papalık Dinlerarası Diyalog Konseyi yaptığı açıklamada, insanların kutsal saydığı bir kitabı yakmayı, "çirkin ve vahim bir eylem" olarak nitelendirerek kınadı. Vatikan'ın resmi yayın organı "L'Osservatore Romano"da yayınlanan haberle de eylem eleştirildi ve Katoliklerden bu eyleme katılmamaları istendi.

Terry Jones'un Almanya'nın Köln kentinde uzun yıllar papazlığını yaptığı Köln Hıristiyan Kongregasyonu da, yayınladığı bildiride Jones'un eylemini kınayarak, eylemi "aşırılık ve fanatizm" olarak nitelendirdi. Dünyaca ünlü Hollywood yıldızı Angelina Jolie de, Terry Jones'u kınayanlar arasına katıldı.

ABD'de yurtıdşındaki savaşlara katılmış 2,1 milyon gazinin derneği olan "American Veterans of Foreign Wars" Ulusal Komite Başkanı Richard L. Eubank da Papaz Jones'un, dünyanın en hızlı büyüyen dini ile en eski demokrasisini karşı karşıya getirecek bir provokasyon gerçekleştirdiğini söyledi.

Eubank, "Anayasamızın birinci maddesi papazın eylem hakkını koruyor olabilir ama bu bencil eylemden kimse hiçbir şey kazanmayacağı gibi birçok şeyi kaybedeceğiz" uyarısında bulundu.

New York belediye başkanı Bloomberg'den ilginç çıkış

New York'taki tartışmalı camiye verdiği destekle dikkat çeken New York Belediye Başkanı Bloomberg ise şu ana kadar Terry Jones'a destek veren tek isim oldu. Bloomberg, eylemi kesinlikle sevimsiz bulduğunu belirtmekle birlikte, Amerikan Anayasası'nın birinci maddesince garanti altına alan ifade hürriyeti çerçevesinde Terry Jones'a müdahale edilemeyeceğine dikkat çekti.

Bloomberg, bununla beraber eylemi hiçbir şekilde hoşgörmediğinin de atını çizdi.
New York Polis Teşkilatı Müdürü Raymond Kelly de Kuran yakma eylemini, "Akılsızca ve Amerikan değerleriyle bağdaşmayan bir davranış" olarak nitelendirdi. Kelly, eylemi, "korkunç ve tehlikeli" olarak nitelendirdi.

Nefretin alevleri

Amerikan medyası da Terry Jones adlı fanatik papazın Kuran yakma eylemine karşı sert yorumlarda bulunuyor. San Francisco Chronicle gazetesi başyazısında, Kuran yakma eylemini "nefretin alevleri" olarak nitelendirdi. Gazete, "Terry Jones bir din adamıysa, kutsal kitapları yakmak yerine onları okumalı" yorumunda bulundu.

Endonezya, Hindistan ve Bahreyn de 11 Eylül terör saldırılarının yıldönümünde Kuran yakma planını kınadı.

 

Afganistan'da protesto gösterileri

Kapisa bölgesinin başkenti Mahmud Raki'de düzenlenen protesto gösterisinde yüzlerce kişi, Amerikan bayrağını yakarak, ''Hristiyanlara ölüm'' diye slogan attı.

Mahmud Raki'deki yetkililer, protesto gösterisine tahminen 4 bin kişinin katıldığını belirtirken, NATO sözcüsü James Judge, göstericilerin sayısının 500 ile 700 civarında olduğunu söyledi.

Afgan polisinin göstericileri dağıttığını belirten Judge, Kuran'ı yakma planını, ''Taliban militanlarının, koalisyon güçlerine yönelik desteği azaltmaya yönelik propaganda çabalarını artırmak için kullanacağı bir eylem'' olarak niteledi.

 

Yakılan Kuran kadarını dağıtacaklar

Pakistan'daki küçük bir cemaat olan Ahmediler'in ABD'de yaşayan üyeleri, Florida'daki bir kökten dinci Hristiyan grubun yakmayı planladığı Kuran kadarını dağıtacaklarını ve böylece bu projeyi protesto etmeyi amaçladıklarını bildirdi.

Ahmediler'in ABD temsilciliğinin Başkan Yardımcısı Nesim Rahmetullah, yayımladığı açıklamada, kütüphane ve üniversitelere Kuran ciltleri vermeyi ve tüm dinlerin kutsal kitaplarına saygı için toplantılar düzenlemeyi planladıklarını belirtti.

Rahmetullah, böylece bu küçük kökten dinci Hristiyan grubun 11 Eylül 2001 saldırılarının yıl dönümü olan cumartesi günü yapmak istedikleri projeyi kınayacaklarını kaydetti.

Açıklamasında, "Biz ABD'de kitapları yakmayız, özgürce okur ve içeriğini tartışırız" ifadelerini kullanan Rahmetullah, barışa destek veren Müslümanlar olarak, tüm kutsal kitapların kutsallığını ilan ettiklerini ve herkesi kutsal Kuran üzerinde açık bir diyaloğa davet ettiklerini bildirdi.

Pakistan'daki Sünni ve Şiilerin büyük bölümü, modern ve liberal bir İslam anlayışı benimseyen Ahmediler'i sapkın olarak nitelendiriyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon