Londra Kitap Fuarı başladı
Yazar Adalet Ağaoğlu, Londra Kitap Fuarı'nda Türkiye'nin "odak ülke" seçilmesinin çok önemli olduğunu belirterek, "İngiltere, emperyalizmin hikayeleri içinde Doğu'ya akmış, Batı'da da yaşayan bir ülke olarak sanki Türkiye'den bir şeyler öğrenmek istiyor gibi geldi bana" dedi.
İngiltere'nin başkenti Londra'da bugün başlayan ve Türkiye'nin odak ülke olduğu uluslararası kitap fuarıyla ilgili konuşan Adalet Ağaoğlu, fuara verdiği önem nedeniyle sağlık sorunlarına rağmen "koşa koşa" geldiğini söyledi.
Bir ülkenin ve toplumun insanlarının ancak edebiyat ve kitap yoluyla anlatılabileceğine dikkati çeken Ağaoğlu, şöyle konuştu:
"Özellikle bizim ülkemiz için bu çok doğru. Çünkü biz Doğu ile Batı arasında sıkışıp kalmış bir ülkeyiz. İngiltere, emperyalizmin hikayeleri içinde Doğu'ya akmış, Batı'da da yaşayan bir ülke olarak sanki Türkiye'den bir şeyler öğrenmek istiyor gibi geldi bana."
Ümit: "Edebiyatımızı tanıtamıyoruz"
Kitap fuarına katılan yazarlardan Ahmet Ümit, Türkiye'nin köklü bir edebiyata sahip olmasına rağmen tanıtım sorunu yaşadığına işaret etti.
Türkiye'nin Mezopotamya'dan, Antik Yunan'dan gelen ve günümüzde de çok renkli, çok sesli edebiyatı olduğunu belirten Ümit, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Fakat sorunumuz şu; edebiyatımızı tanıtamıyoruz. Bir Avrupa ülkesi olamama durumu nedeniyle dünya edebiyatı, dünya yayıncıları bizim edebiyatımıza yeteri kadar ilgi göstermiyorlar. Frankfurt, Londra, Fransa gibi dünyanın belli başlı kitap fuarları bizim için bu anlamda önemli fırsatlar. Londra Kitap Fuarı'nda Türkiye'nin odak ülke olması bizim için bir fırsat. Avrupalılar bizi dışlıyor, çifte standart uyguluyor diye kızmanın bir alemi yok. Onun yerine kendi edebiyatımızı onlara anlatmamız lazım. Onun için burada olmayı önemli buluyorum."
Pala: "Odak ülke olmamız tesadüfi değil"
Yazar İskender Pala da Batı dünyasında Türk edebiyatının, sanatının ve kimliğinin çok iyi bilinmek istendiği bir dönemin yaşandığını söyledi.
Londra'da ve başka şehirlerdeki kitap fuarlarında Türkiye'nin konuk ülke olmasının tesadüfi olmadığının altını çizen Pala, şunları kaydetti:
"Türk edebiyatının ve sanatının dünyaya açılması bir tarafa, Türk medeniyetinin kendi geçmişindeki o zengin dünyayı öğrenmek isteyen başka uluslar var ve özellikle Batı dünyası, Doğu'nun o gizemli tarafını en iyi öğrenebileceği ülkenin Türkiye olduğunu düşünüyor. Kitap fuarı sadece bir vesiledir. Onun arkasından kültürel bağlantılar, sanatsal bağlantılar gelir."
Pala, yeni roman yazıp yazmadığıyla ilgili soru üzerine ise Hazreti Peygamber aşkını anlatan bir roman üzerine çalıştığını belirtti.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Colani’nin arabası
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması