Madalyaya Süleymaniye gölgesi düştü

ABD’nin, Kara Kuvvetleri Komutanı Akar’a madalya vermesinde hem kendisinin hem de kurumsal olarak TSK’nin IŞİD’e karşı üstlendiği rollerin etkili olduğu öğrenildi. IŞİD krizinde üstlendiği en büyük rol sınır güvenliği ile ilgili olan Akar’ın komutasındaki birlikler, örgütün gelir kapısı kaçakçılık ile mücadeleyi sürdürüyor

Yayınlanma: 29.01.2015 - 21:11
Abone Ol google-news

ABD’nin, ağustos ayında Genelkurmay başkanı olması beklenen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar’a, “NATO’ya sıra dışı katkıları” nedeniyle verdiği Liyakat Lejyonu madalyası tartışma konusu oldu ve “Akar’ın IŞİD krizine ne gibi bir katkıda bulunduğu” sorgulandı. ABD’den ikinci kez liyakat madalyası alarak bir ilke imza atan Akar’ın, Ortadoğu’daki IŞİD krizinde üstlendiği en büyük birincil rol sınır güvenliği ile ilgili. IŞİD’in gelir kapısı kaçakçılık ile mücadeleyi Akar’a bağlı
sınır birlikleri sürdürüyor. Bunun dışında IŞİD ile mücadelede TSK’nin kurumsal olarak 4 etkin rolü daha bulunuyor.

Akar’ın, ABD’den madalya alması üzerine pek çok soru ortaya atıldı. Söz konusu madalyayı son olarak 25. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın aldığı iddia edildi. Ancak Büyükanıt’tan görevi devralan 26. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ da bu madalyaya sahip. Akar’ın ABD’den aldığı Liyakat Madalyası ise ilk değil. Akar’a, Bosna- Hersek’te SFOR
harekâtındaki görevinden dolayı da ABD tarafından Liyakat Madalyası verildi. Akar’a verilen son madalyada ise hem kendisinin hem de kurumsal olarak TSK’nin IŞİD’e karşı üstlendiği rollerin etkili olduğu belirtildi. Kaynaklar, ABD’nin başını çektiği koalisyonun son olarak Kobani’de IŞİD güçlerini geriletmesinde Türkiye’nin 5 önemli konuda “kritik rol oynadığına” dikkat çekerek, bunları şöyle ifade ediyorlar:

* İncirlik Üssü’ndeki insansız hava aracı Predatorler, ABD Hava Kuvvetleri’nin IŞİD’e karşı yapacağı akınlar için Türkiye’nin izni ile Suriye ve Irak’ta istihbarat topladı. İncirlik Üssü’nden gelen istihbarat raporları, hava operasyonlarının kaderinde belirleyici oldu.

* Türkiye, Kuzey Iraklı peşmerge grupların Kobani’ye geçişi için topraklarından koridor açtı. ABD’nin hava operasyonlarının yanı sıra, peşmergenin ağır silahlarıyla YPG güçlerine destek vermesi IŞİD’in Kobani’den süpürülmesine yardımcı oldu.

* TSK, ABD Özel Kuvvetleri ile birlikte peşmergeye askeri eğitim vermeye başladı.

* Sınır güvenliği Türk Kara Kuvvetleri’nin sorumluluğunda bulunuyor. Kara Kuvvetleri, IŞİD’in önemli bir gelir kapısı olan kaçakçılığa karşı etkin mücadele sürdürüyor.

* Bunun yanı sıra Suriyeli ılımlı muhaliflere uygulanacak eğit - donat programı için Türkiye, Kırşehir’deki meskûn mahal muharebe eğitim tesislerini tahsis etmeyi taahhüt etti.

 

Madalyaya Süleymaniye gölgesi düştü

Akar’a madalyayı veren ABD Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ray Odierno ise Türk kamuoyu açısından tartışmalı bir isim. 2003’te yaşanan 1 Mart tezkeresi krizinin ardından 4 Temmuz 2003’te Süleymaniye’deki Özel Kuvvetler ofisine ABD tarafından baskın yapıldı. 11 Türk askerinin başına çuval geçirilerek gerçekleştirilen gözaltı işlemi 60 saatlik bir krize döndü. Bu olayı gerçekleştiren 4. piyade tümenine bağlı birliklere o dönem tümgeneral olan Ray Odierno komuta ediyordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler