Mado'dan ilginç uygulama

Kahramanmaraş'ta bir yıl önce keçi çiftliği kuran dondurma markası Mado, süt üretimini artırabilmek amacıyla ilginç bir uygulamaya imza atarak keçilerine jimnastik yaptırarak kaval dinletmeye başladı.

Mado'dan ilginç uygulama
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.04.2010 - 07:47

Türkiye'nin ünlü dondurma markası Mado bir yıl önce Türkoğlu ilçesine bağlı Kılılı beldesinde 12 milyon dolarlık yatırım yaparak 600 dönüm alanda modern bir keçi çiftliği kurdu. Saanen keçisini melezleştiren firma, bu keçiye de 'Madobeyazı' adını verdi.
Maraş dondurmasındaki lezzetin sırrı olarak gösterilen keçi sütünü kendisi üretmeye başlayan firma bir sonraki aşamada sözleşmeli keçi projesini hayata geçirdi.

Saanen ile Halep keçisini melezleştirerek Madobeyazı üretimi yapan Mado, bölgede yaşayan dar gelirli ailelere keçi dağıtımı yaptı. Her bir aileye 25'er adet keçi veren firma 5 yıl süt alım garantisi de verdi. Modern keçi çiftliğinde faaliyetlerini sürdüren Mado, şimdi de süt üretimini maksimum seviyeye çıkarmak amacıyla ilginç bir uygulama yapmaya başladı. Çiftlikte keçiler için özel stant hazırlayan firma günün belirli saatlerinde keçilerine jimnastik yaptırmaya başladı.

Mado Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur, yaptığı açıklamada, amaçlarının keçi sütü üretimini artırmak olduğunu belirtti.

''Biz dondurmacıyız ve dondurmanın sırrı da keçi sütü'' diyen Kanbur, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Keçi sütü olmadan üretim yapmamız olanaksız. Dolayısıyla bölgede keçi sütü üretimine dikkati çekmek amacıyla örnek bir tesis kurduk. Şu anda bine yakın keçimiz mevcut. Diğer yandan sözleşmeli keçi projesini de hayata geçirdik. 20'ye yakın aileye keçi dağıttık. Amacımız bölge insanının bu fırsat yararlanmasını sağlayarak ülke ekonomisine faydalı olabilmek.''

Dünyanın artık her projede verimlilik üzerinde durduğuna dikkati çeken Kanbur, şunları kaydetti: ''Ne olursa olsun bilimin nimetlerinden faydalanmak gerekiyor. Bugün gelişmiş ülkelere baktığımızda üretimi nasıl artırırız sorusunu sürekli kendilerine soruyor ve ona göre çalışıyor. Biz de bu düşünceden yola çıkarak süt üretimini nasıl artırırız diye düşündük. İlk olarak bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine çiftlikte müzik yayına başladık. Günün belirli saatlerinde keçilerimize kaval dinletiyoruz. Yine çiftlikte özel bir bölüm yaparak keçilere jimnastik yaptırıyoruz. Kurduğumuz rampada keçiler hareket yapıyor. Keçilerimizin hareket ederek daha fazla süt verdiklerini gözlemledik.''

Keçi sütünün besin ve mineral değerleri açısından anne sütüne en yakın süt olduğunu anlatan Kanbur, ileri ki aşamalarda Kahramanmaraş'a keçi sütü paketleme tesisi de kurmayı planladıklarını da sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler