"Maganda kurşunu atılması serbest"

Türkiye Psikiyatri Derneği, yeni silah yasa tasarısı hakkında yazılı açıklama yaptı.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.12.2010 - 14:31

TPD yaptığı yazılı açıklamada, yeni silah yasa tasarısında yapılan değişikliklerle, silah taşıma ruhsatı sayısı ikiye, silah bulundurma ruhsatı sayısı beşe çıkarılmış, silah almak için heyet raporu gerekliliği kaldırılmış, sabıka kaydı olanlara silahlanma izni verilmiş, silah bulundurma yaşı 18 yaşa çekilmiş ve internette silah reklamı yapabilmenin önünün açıldığı söylenirken, "Emniyet ve MİT'in silah, mühimmat veya benzer malzemeyi kendisi ya da aracı şirketler aracılığıyla ithal etmesinin serbest bırakılmasının temel işlevi kamu güvenliğini sağlamak olan bir kurumun adeta silah ticareti ile uğraşan bir şirkete dönüşmesine yol açıldığı izlenimi vermektedir. Diğer dikkat çekici bir nokta ise ruhsat başvurusu yapan kişinin ruhsat çıkana kadar altı ay süreyle geçerli olmak üzere silah edinme izni kazanması, eş deyişle geçici izin dilekçesini imzaladığı gün silah(lar)ı beline takabilmesidir. Ruhsat işlemlerinin 30 gün içinde başlatılabileceği belirtilmekte, 6 ay içinde tamamlanacağı öngörülmektedir" ifadelerine değindi.
 

"Maganda kurşunu atılması serbest"

Açıklamada, "Basında yer alan haberlere göre yasa tasarısında dikkat çeken bir yeni değişikliğinde, yalnızca kapalı yerlerin yasak kapsamına alınması, bu yerlerin açık mekanlarının kapsam dışında bırakılmasıdır. Diğer bir deyişle düğün salonlarının, lokantaların vs. bahçeleri, balkonları yasak kapsamı dışına çıkarılmıştır. Özetle bu tasarı, 'maganda kurşunu' atılmasını serbest bırakmıştır" denildi.
 

"Temel amaç bireysel silahsızlanma"

Temel amaç ve strateji, bireysel sivil silahlanmanın kontrol altına alınması değil bireysel silahlanmanın önlenmesi yani bireysel silahsızlanma olmalıdır diyen TPD olarak açıklamayı şöyle sürdürdü:

"Bireysel silahlanmayı önlemek amacıyla uzun erimli ve etkili bir eğitim programının geliştirilmesi ve daha fazla gecikmeden yaşama geçirilmesi gerekmektedir. Bu geniş kapsamlı eğitim programında okuldan aileye, medyadan politikacılara, sivil toplum kuruluşlarından silahlı kuvvetlere kadar her kurum ve ortamda silahlanmanın riskleri, barış toplumu olmada silahsızlanmanın rolü işlenmelidir. Ruhsatlandırmada pratik ve teorik eğitimi kapsayan sertifika programı tartışmaya açılıp geliştirilmeli ve zorunlu hale getirilmelidir, Ruhsatsız silahların kayıt altına alınabilmesi için acil önlemler alınmalı belirli bir süre içerisinde ruhsatsız silahlar kayda alındıktan sonra, ruhsatsız silahlarla ilgili yaptırımlar konusunda mevzuat ağırlaştırılmalıdır, silahlanmayı kolaylaştıran tüm değişiklik ve düzenlemelerden hızla vazgeçilmelidir, silah bulundurma yaşı, silah edinecek meslek grupları, silah edinmenin gerekçeleri olabildiğince daraltılmalıdır, Taşıma ruhsatları kısıtlanmalı, kapsamı daraltılmalı, bulundurma ruhsatına çevrilmeli, ancak yasal olarak izin verilen yerlerde silah bulundurulabilmelidir, Var olan ateşli silahların toplanmasına yönelik yasal düzenlemeler beklenmeden yapılmalı, yeni yasal düzenlemelerle silah edinme ve bulundurma koşulları zorlaştırılmalı, silahların iade edilmesiyle ilgili özendirici önlemler alınmalıdır, Silah kaçakçılığı ve ruhsatsız silah edinmenin ceza karşılıkları arttırılmalı, emniyet birimlerinin etkin mücadelesi sağlanmalıdır, Medya, şiddeti özendiren ve teşvik eden yayınlara izin vermemeli, bu konuda duyarlı ve sorumlu davranmalı, bireysel silahsızlanmayı öne çıkaran etkinliklerde bulunmalıdır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler