Malezya ile vizeler kalkıyor
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Malezya Başbakanı Dato Sri Najib Tun Abdul Razak'ın görüşmesinin ardından iki ülke arasında vizelerin kaldırılması kararı alındı. İki ülke lideri bundan sonraki dönemde ilişkilerin daha da güçlendirilmesi ve stratejik ortaklık konularında mutabık kaldı.
Başbakan Erdoğan'ın daveti üzerine resmi temaslar için Türkiye'ye gelen Malezya Başbakanı Abdul Razak ve beraberindeki heyet Başbakanlık Merkez Bina'da ağırlandı. Heyetlerarası ve ikili görüşmelerin ardından her iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Başbakan Erdoğan 28 yıl aradan sonra Malezya'dan ilk defa Başbakan düzeyinde bir ziyaret gerçekleştirildiğine değinirken, ziyarette askeri, siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel ilişkilerin değerlendirilmesi imkanı bulduklarını söyledi.
Erdoğan özellikle savunma sanayine yönelik önemli işbirliği kararları aldıklarını ifade ederken Türkiye'de gerçekleştirilecek seçimlerin ardından Malezya'ya yapılacak ziyarette Stratejik Ortaklık Belgesi'nin imzalanacağını da sözlerine ekledi. Ziyaret kapsamında 'son anda atılan bir adım' ile vizelerin kaldırılması kararı aldıklarına vurgu yapan Başbakan Erdoğan, "Daha önce 90 günlük sınırlı bir vize muafiyeti söz konusuydu. Şimdi aramızda vizelerin kaldırılması kararına vardık. Arkadaşlarımız çalışmaları tamamlayacaklar.
Böylece bundan böyle vatandaşlarımızın karşılıklı olarak Malezya'ya Malezya'dan da Türkiye'ye gelme imkanı doğacaktır. THY'nin Sabiha Gökçen-Kuala Lumpur, Kuala-Lumpur-Sabiha Gökçen uçuşlarını karşılıklı olarak başlatalım istiyoruz" diye konuştu.
Ticaret hacmine 5 milyar dolar hedefi
Erdoğan, iki ülke arasında müzakereleri devam eden Serbest Ticaret Anlaşması'nın da 2011 yılı içerisinde imzalanmasını hedeflediklerini dile getirdiği konuşmasında 1.2 milyar dolar seviyesinde olan ikili ticaret hacmini 5 milyar dolara taşımayı hedeflediklerini kaydetti. Erdoğan "Bu 5 milyar dolara ulaşmamızın gereğini yapalım. Gökten ne yağar ki yer kabul etmez. Yeter ki hedefimiz olsun" diye konuştu.
"Her iki ülkenin bölgesinde önemli bir konumu var"
Erdoğan, görüşmede bölgesel ve uluslararası gelişmeleri de değerlendirme fırsatı bulduklarına değinerek şunları söyledi:
"Gerek Malezya'nın kendi bölgesinde gerekse bizim bölgemizdeki gelişmeleri değerlendirme fırsatımız oldu. Her iki ülke de komşularıyla 'sıfır sorun' politikası izlemektedir. Onun için her iki ülkenin bölgesinde önemli bir konumu, önemli bir yeri var. Hele hele, demokratik parlamenter sistem konusunda müşterek atabileceğimiz adımların da olduğunu değerlendirdik. Bu konuda bilimsel ve özellikle pratik noktada, teori-pratik buluşmasını sağlayan ve bunu ispatlamış olan her iki ülkenin yapacağı çalışmayla inanıyorum ki bunu ispatlayan ülkeler olarak dünyada çok daha farklı bir konuma ulaşma sürecini başlatmış olabiliriz."
"Halkları dinlememiz lazım"
Konuk Başbakan Abdul Razak ise konuşmasında bu ziyaretin oldukça geç kalınmış bir ziyaret olduğuna değinerek Türkiye ile imzalanacak Serbest Ticaret Anlaşması ve Stratejik Ortaklık Belgesi'ni çok önemsediklerini dile getirdi. Bu iki anlaşma ile iki ülke ilişkilerinde yeni bir sayfanın açılacağına vurgu yapan Razak, "İstikrarı İslam dünyasında tesis etmemiz lazım ki İslam dünyası önemli bir süreçten geçiyor. Şu anda yapılabilecek en güzel şey demokrasi temelinde iyi yönetişimi tesis etmek olacak. Ülkeler kendi özelliklerini de göz önünde bulunduracaklar. Halkları dinlememiz lazım. Halkalara kendilerini ifade etmek için sözün verilmesi lazım. Daha yakından çalışmamız lazım. Bizim ikili ilişkilerimiz çok daha güçlü hale gelecek ve gerçekten ikili işbirliğine dayalı düzenlemelerimiz de artacak. İki ülke daha fazla iş yapacak" diye konuştu.
"Erasmus benzeri çalışmalar yapabiliriz"
Konuşmaların ardından her iki lider basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Malezyalı bir basın mensubunun "Eğitim konusunda görüşmeniz aldığınız kararlar oldu mu?" yönündeki sorusuna Başbakan Erdoğan "Erasmus benzeri çalışmalar yapabiliriz" yanıtını verdi. Erdoğan eğitim konusunun da Stratejik İşbirliği içerisinde değerlendirilecek konular arasında olduğuna değindi.
Erdoğan yapılacak anlaşmaların ekonomik büyüklüğüne ilişkin bir soruyu ise şöyle yanıtladı:
"Yarın bu çalışmayı sektörel bazda olacak. Şu anda bizim yaptığımız çalışmada bundan öte bir hedef. Zaten iktidarlar hedef koyar.Yöneticiler hedef koyar. Ama en önemli hedeflerden bir tanesi savunma sanayi sektöründe. FNSS özel sektör firmamızla bir çalışmayı başlatmış durumdalar. Sadece Türkiye Malezya arasında değil ayrıca üçüncü bir ülkede müşterek bir çalışmayı yine birlikte yürütecekler. Bunun çalışmaları yapılıyor. Onun da açıklamasını birinci derecede yetkilileri yapacaklar. Ama iyi bir anlaşma yapıldığını özel olarak öğrendiğim için onu açıklamak şu anda bana düşmez."
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin açıklamaları sahaya nasıl yansıdı?
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- PKK Suriye’nin Silahlı Kuvvetleri Oluyor
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- CHP ne yapmalı?
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Ölü ve yaralılar var!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!