Malili siyasiler, bilgilendirilmemekten şikayetçi
Malili siyasiler, ülkelerinde yürütülen savaş hakkında yeterince bilgilendirilmemekten şikayet ediyor.
Mali'deki Demokratik ve Bağımsız Afrika Dayanışma Partisi lideri Ömer Mariko, Fransa destekli Mali ordusu ile kuzeydeki silahlı gruplar arasında süren savaş hakkında, ülkedeki siyasilerin yeterince bilgilendirilmediğini belirterek, gerçek bilgilere sahip olmadıklarını söyledi.
Mariko, yaptığı açıklamada, ''Fransa ve Mali ordusunun silahlı gruplara karşı yürüttüğü savaş hakkında bir yargıya varmak oldukça zor. Çünkü olaylar hakkında yeterince bilgilendirilmiyoruz'' dedi. Mali ordusuna yakın isimlerden Mariko, ülkedeki krizin barışçıl yollarla çözülmesi mümkün iken yabancıları savaşı dayatmakla suçladı.
Eski Mali Cumhurbaşkanı Amadou Toumani Toure'nin devrilmesinde etkin rol oynayan Mariko, kuzeydeki silahlı gruplara karşı mücadele etmenin Mali ordusunun sorumluluğu ve görevi olduğunu savunuyordu.
Mali'deki gelişmeler
Mali'de geçen yıl Ocak ayında ülkenin kuzeyinde başlayan isyan, marttaki askeri darbenin neden olduğu otorite boşluğuyla büyümüş, ülkenin yarıdan fazlası isyancıların kontrolüne girmişti.
BM Güvenlik Konseyi, Fransa'nın da yoğun çabaları sonucu Afrika ülkelerinin ortak askeri gücünün kuzeydeki gruplara müdahale etmesi için yetki vermişti. Ancak eylülde yapılması beklenen müdahaleden önce Mali hükümetinin çağrısı üzerine Fransa, 12 Ocak'ta hava saldırılarına başladı.
Fransa'ya ABD ve İngiltere başta olmak üzere birçok batı ülkesi de lojistik, haberleşme ve ulaştırma gibi konularda destek veriyor. Mali'nin kuzeyinde hakimiyet kuran en büyük 3 silahlı grup Ensaruddin, Tevhid ve Cihad Hareketi, Mağrib El Kaidesi, ülkede dini inançlara dayalı bir yönetim kurulmasını istiyor.
Mali ordusu kuzeye doğru ilerliyor
Mali ordusunun ülkenin kuzeyindeki Goundam bölgesine ilerlediği bildirildi. Goundam eski idari yönetim sorumlusu Ammu Saal, ''Mali ordusu, kuzeydeki silahlı gruplardan bölgeyi temizlemek üzere Goundam şehrinin eteklerine yaklaştı'' dedi.
Saal, bölgeyi 15 ay önce silahlı grupların hakimiyetine girmesiyle beraber terk ettiğini belirtirken, Goundam'daki akrabalarından iletişim kaynaklarının sabote edilmesi sebebiyle haber alamadığını söyledi.
Mali'de geçen yıl ocak ayında ülkenin kuzeyinde başlayan isyan, mart ayındaki askeri darbenin neden olduğu otorite boşluğuyla büyümüş, ülkenin yarıdan fazlası isyancıların kontrolüne girmişti.
BM Güvenlik Konseyi, Fransa'nın da yoğun çabaları sonucu Afrika ülkelerinin ortak askeri gücünün kuzeydeki gruplara müdahale etmesi için yetki vermişti. Ancak eylülde yapılması beklenen müdahaleden önce Mali hükümetinin çağrısı üzerine Fransa, 12 Ocak'ta hava saldırılarına başladı.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke