Maliye'den 4 sektöre yoğun takip

Maliye Bakanlığı, 2009 yılında denetimleri krizden etkilenmeyen sektörler üzerine yoğunlaştırdı. Bu yıl Maliye Bakanlığı'nın yakın takibe aldığı sektörler arasında hizmetler, gıda, enerji ve bankacılık sektörünün geldiği öğrenildi.

Yayınlanma: 19.06.2009 - 07:16
Abone Ol google-news

Maliye Bakanlığı'nın 2009 yılında denetimleri yoğunlaştıracağı sektörlerin belirlenmesinde küresel ekonomik kriz belirleyici oldu.

Maliye Bakanlığı sınırlı sayıda denetim elemanıyla yapılan incelemelerde etkinliği artırmak amacıyla küresel krizden en az etkilenen sektörlerde yoğunlaşma kararı aldı. Krizden en az etkilenen hizmetler, gıda, enerji ve bankacılık sektöründe denetimi sıklaştıran Maliye Bakanlığı'nın, krizden etkilenen sektörler ve KOBİ'lere yönelik denetim markajını bir ölçüde gevşettiği öğrenildi.

Açıklama yapan bir yetkili, "Sınırlı sayıda denetim elemanı var. Herkese 1'er, 2'şer inceleme veriyorsunuz. Yıl bitiyor. Bu nedenle konjonktüre göre risk algısı yüksek olan bazı sektörlerde yoğunlaşılıyor. Ancak buradan diğer sektörlerin denetlenmeyeceği anlaşılmasın. Diğer sektörlerde de özel yöntemlerle belirlemeler sonrasında denetimler yapılıyor" dedi.


Sağlık ve turizm yakın markajda

2009 yılında Maliye Bakanlığı hizmet sektöründe yaptığı denetimlerin özellikle sağlık ve turizm alanında yoğunlaştığı öğrenildi. Krize karşın sağlık sektöründe ve turizmde büyük bir hareketlilik yaşandığını ifade eden yetkili, "Hizmet sektöründe yapılan denetimlerde vergi kaçağının kanıtını bulmak çok güçtür. Bu nedenle hizmet sektörü vergi kaçağı riski yüksek bir sektör olarak değerlendiriliyor" diye konuştu.

Maliye Bakanlığı'nın 2009 yılında denetimleri yoğunlaştığı sektörlerden biri de bankacılık oldu. Bakanlığın, kriz nedeniyle artan kredi kartıyla yapılan tefecilik işlemlerini masaya yatırdığı öğrenildi.
 

Konut sektöründe büyük kaçak yakalanmıştı

Maliye Bakanlığı, 2007 ve 2008 yılında yabancılara yapılan gayrimenkul satışlarına ve artan konut satışlarıyla ekonominin lokomotif sektörü haline gelen gayrimenkul sektörüne yoğunlaşmıştı. Bu denetimler sonucunda yabancılara yapılan konut satışlarında 158.2 milyon TL'lik bildirimde bulunulmasına karşılık, 209.5 milyon TL'nin kasaya girdiğini tespit etmişti. Konut sektöründe ise Hesap Uzmanları Kurulu tarafından yapılan denetimler sonucunda 8.3 milyar TL'lik beyana karşılık, 2.7 milyar TL'lik vergi kaçağı tespit edilmişti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler