Marmara fayları uyarıyor

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Çifçi, Kuzey Anadolu Fayı’nın (KAF) Marmara Denizi altında kalan bölümünde gaz ve sıvı çıkışı gözlemlediklerini vurguladı.

Marmara fayları uyarıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.03.2010 - 08:21

Kuzey Buz Denizi’nden Karadeniz’e dek uzanan alanda, Avrupa Konseyi’nin desteğiyle “Avrupa Denizleri Gözlem Ağı İstasyonları” projesinin yürütüldüğünü anımsatan Çifçi, çalışmanın Türkiye ayağında da enstitülerinin yanı sıra İTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’nin yer aldığını vurguladı.

Çifçi, “Marmara Denizi altında kalan KAF zonu boyunca gaz ve sıvı çıkışları gözlenmiştir. Bunlardan orta sırt ve batısında çıkan gazlar derin kökenlidir. Derin kökenli gazlar, Tekirdağ Çukurluğu’nda Ganos Dağı yamacında manto kökenli Helyum-3 ve batı ve doğu Sırtları üzerinde çıkan termal metandır. Ayrıca Batı Sırtı üzerinde 660 metre su derinliğinde gaz hidrat 3 bulunmuştur. Sıvı ve gaz çıkışları ile depremselllik arasında bir ilişkinin bulunduğu çok kuvvetli bir olasılıktır. Bu ilişkiyi dikkate alarak, deniz altında fay boyunca çıkan gaz ve sıvıların miktar ve bileşimindeki değişimlerin fay etkinliği ile birlikte uzun süreli, kısa aralıklı ölçümlerle izlenmesi ve araştırılması için denizaltı gözlem istasyonlarına ihtiyaç vardır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler