Meclis'te 'savaş' gerginliği
Anayasa teklifinin görüşmelerinin ikinci gününe BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in sözleri damgasını vurdu. 13 saat süren görüşmelerde ilk 5 madde görüşüldü. Genel Kurul, bugün teklifin 6, 7 ve 8. maddelerini değerlendirmek üzere toplandı.
Anayasa değişikliği teklifinin 5. maddesinin gizli oylamasının tamamlanmasıyla Genel Kurul, dün saat 15.00'te başladığı mesaisini 13 saatte tamamladı. Genel Kurul, bugün teklifin 6, 7 ve 8. maddelerini görüşecek.
Teklifin 4. maddesi
Anayasa değişikliği teklifinin 4. maddesine 336 kabul, 69 ret oyu verildi. Madde, Anayasanın ''Ailenin Korunması'' başlıklı 41. maddesinde değişiklik yapıyor. Başlığı, ''Ailenin Korunması ve Çocuk Hakları'' şeklinde değiştirilen maddeye, çocukların korunması konusunda hüküm ekleniyor. Maddeye eklenen hüküm şöyle: ''Her çocuk, korunma ve bakımdan yararlanma, yüksek yararına açıkça aykırı olmadıkça ana ve babası ile kişisel ve doğrudan ilişki kurma ve sürdürme hakkına sahiptir. Devlet, her türlü istismara karşı, çocukları koruyucu tedbirleri alır.''
Teklifin 5. maddesine 333 kabul, 70 ret
Anayasa değişikliği teklifinin 5. maddesine 333 kabul, 70 ret oyu verildi. Maddeyle, Anayasanın, ''Sendika Kurma Hakkı'' başlıklı 51. maddesinde değişiklik yapılıyor. Böylece, bir kişinin aynı zamanda ve aynı iş kolunda birden fazla sendikaya üye olmasının yolu açılıyor.
Tuncel gerilimi
Anayasa değişikliği teklifi üzerinde konuşan BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in sözleri, tartışma yarattı.
TBMM Genel Kurulunda, teklifin 4. maddesinde verilen değişiklik önergesi üzerinde söz alan Tuncel'in, ''Bu ülkede çocuklar, bebekler öldürülüyorsa ciddi sorun var demektir. Molotof kokteyl attı diye bir çocuğu cezalandırırsanız...'' demesine, AKP'li bazı milletvekilleri tepki gösterdi. Tuncel'in ''Bu ülkede bir savaş var'' demesine ise birleşimi yöneten Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin müdahale etti.
Şahin, güvenlik güçlerinin ülkenin can güvenliğini sağladığını belirterek, ''Şu çatı altında görev yapan hiç kimse, terör örgütünü, sanki Türk Silahlı Kuvvetleri ile çarpışan bir başka ülkenin silahlı gücü gibi takdim edemez'' diyerek, Tuncel'den sözlerini düzeltmesini istedi.
Tartışma şöyle gelişti:
Şahin: Lütfen sözlerinizi tashih edin. Bu yanlış anlamalara mahal verebilir. Belki sürç-i lisan ettiniz.
Tuncel: Böyle alkışlayarak bu ülkede sorun yokmuş, çatışma yokmuş, insanlar ölmüyormuş gibi davranmanın anlamı yoktur. Bu konuda sizin tarafsız olmanızı öneririm.
Şahin: Ben tarafsızım. Ben Türkiye Cumhuriyeti devletinden yana tarafım. Bu ülkeyi yolda bulmadık.
Tuncel: Bu ülkede bir çatışma var. Biz de bu ülkede yaşıyoruz Sayın Başkan. Biz bu ülkenin demokratik geleceğinden tarafız. Bu tutumunuzla, aksine bu ülkedeki milliyetçiliği, yaşanan çatışmaları, yaşanan ölümleri gözetiyorsunuz. Lütfen Sayın Başkan tarafsız olun.
Şahin: Bu çatı altında olan her milletvekili, tabii ki Türkiye Cumhuriyeti devletinden yana olmalıdır. Her milletvekili yeminine sadık olmalı.(Bu sırada tartışmaya katılan BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız'a) Siz grup Başkanvekilisiniz. Bu sözleri tashih etmeniz lazım.
Tuncel: bu ülkede yaşananları alkışlayarak yok mu sayacaksınız? Bu ülkede Kürtleri, ölümleri yok mu sayacaksınız? Nasıl olacak? Bu ülkede barışı, çocuklarımızın geleceğini tartışamayacaksak...
Şahin: önerge üzerinde konuşun, yapmış olduğunuz yemine sadık kalarak konuşun lütfen.
Tuncel: Konuşma hakkımı gasp ettiniz. 5 dakika istiyorum. Konuşma hakkımı elimden aldınız. Biz bu ülkede demokrasinin teminatıyız. Biz bu ülkede gerçekleri ifade ediyoruz. Siz rahatsız olabilirsiniz, 3 maymunları oynayabilirsiniz, ama biz bu ülkede gerçekleri halkımızla paylaşmak zorundayız. Bu ülkede savaşı destekleyen bir parlamentoda konuşmaktan büyük utanç duyuyorum.
Şahin: Bu parlamento, 90 yıl önce Milli Kurtuluş Savaşını başlatmış ve Cumhuriyeti kurmuş olan parlamentodur. Bu parlamento, 'Yurtta sulh, cihanda sulh' ilkesi üzerine kurulmuştur. Ben Türkiye Cumhuriyeti devletinden, TBMM'den yanayım.
Bu sırada BDP ve AKP milletvekilleri arasında tartışma yaşandı. BDP'li Bengi Yıldız, AKP sıralarından kendilerine laf atan Kürşad Tüzmen ve Gökhan Sarıçam'ın üzerine yürüdü. Yıldız'ı araya giren CHP'li ve AKP'li milletvekilleri engelledi. Tartışmanın sürmesi üzerine, Şahin, birleşime ara verdi.
Aranın ardından madde üzerinde verilen önergeler reddedildi.
Görüşmelerden notlar
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, görüşmeleri kısa bir süre izlerken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, oylamalar bitinceye kadar Meclisten ayrılmadı. Görüşmeler sırasında makam odasında bulunan Erdoğan, oylamalara katıldı. Erdoğan, teklifin 5. maddesinin gizli oylama sonucunu Genel Kurulda Bakanlar Kurulu ve AKP sıralarında oturarak ve milletvekilleriyle sohbet ederek bekledi. Bazı AKP milletvekilleri, Erdoğan ile fotoğraf çektirdi.
CHP VE BDP milletvekilleri, teklif üzerinde görüşlerini ifade ederken, oylamaya katılmadı. MHP ve CHP, sık sık yoklama isterken, görüşmelerin devam etmesi yönünde önerge verdi. Genel Kurul'daki görüşmeler sık sık tartışmaya neden oldu. 3 maddenin görüşme ve gizli oylamaları, yaklaşık 9 saatte tamamlandı.
Genel Kurul'da Anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri devam ederken bazı milletvekilleri kulise çıkarak, Inter ile Barcelona arasında oynanan Avrupa Şampiyonlar Ligi Yarı Final maçını izledi.
En Çok Okunan Haberler
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- 9 aydır raporluydu...
- Akaryakıt tankeri patladı!