Meksika iki küçük Türk ressamı arıyor
Meksika Dışişleri Bakanlığı , 1968 yılında yaptıkları resimleri Meksika’da olimpiyat etkinlikleri kapsamında sergilenenn 2 Türk’ü bulmak için seferber oldu
Meksika ev sahipliği yaptığı 1968 Olimpiyatlarının 50. Yıldönümünü Meksiko’da anmaya hazırlanıyor. Meksika Dışişleri Bakanlığı , 1968 yılında yaptıkları resimleri Meksika’da olimpiyat etkinlikleri kapsamında sergilenenn 2 Türk’ü bulmak için seferber oldu. Meksika Büyükelçisi Bernardo Cordova Tello, “Kendilerine dair elimizdeki bilgiler sınırlı, bulmayı başarabildiğimiz insanların kısa röportajlarının yer aldığı video gösterimleri de sergiye eşlik edecektir” dedi.
1968’de Meksika Olimpiyat oyunlarında “Dostluktan Bir Dünya” isimli kültürel sosyal yardım projesi kapsamında, dünyanın her yerinden çocuklar çizdikleri resimleri göndermiş ve bu resimler olimpiyat süresince sergilenmişti. Meksika Dışileri Bakanlığı'nın tespitlerine göre, Türkiye'den de, o tarihlerde 12 yaşında olan Hacer Dilsiz ve 13 yaşında olan Kadir Haldenbilen’in resimleri, 1968 olimpiyat etkinliklerinde sergilenmeye değer bulundu. Meksika Dışişleri Bakanlığı, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’den de olimpiyatlara resim gönderen isimleri bulmak için proje başlattı. Meksika’nın Ankara Büyükelçiliği’nin girişimleri sonucunda, Kadir Haldenbilen’e ulaşıldı. Elçilik yetkililerinin verdiği bilgiye göre Hacer Dilsiz’e ise henüz ulaşılamadı. Elçilik yetkililerine göre Hacer Dilsiz’e ulaşılamamasının en önemli nedeni, Dilsiz’in kızlık soyadını kullanmıyor olması ihtimali.
Meksika Büyükelçisi Bernardo Cordova Tello, Cumhuryet'e yaptığı açıklamada, “Kendilerine dair elimizdeki bilgiler, Hacer Dilsiz’in Cumhuriyet İlkokulu öğrencisi olup, Kadir Haldenbilen’in ise o dönemde Eskişehir Mrarie Koleji’nde öğrenci olduğu ile sınırlıdır” bilgisini verdi. Büyükelçi, projenin amacının, o dönem olimpiyata resim gönderen katılımcılarla ilgili duygularını öğrenmek için röportaj yapmak istediklerini ifade etti. Büyükelçi Tello, “Çizilen bu resimler aynı zamanda Meksiko’nun en önemli caddelerinden birinde büyük formatlarda yeniden sergilenelecek olup, bulmayı başarabildiğimiz insanların kısa röportajlarının yer aldığı video gösterimleri de sergiye eşlik edecektir” dedi. Projenin özellikle Meksika ve Türkiye arasındaki Dostluk Anlaşması’nın yürürlüğe girişinin 90. yıldönümü olan içinde bulunduğumuz bu yılda, dostluğumuzu peşiktireceği görüşünde olduğunu ifade eden Büyükelçi Bernardo Cordova Tello, “Sizlerden okuyucularınıza bu projeyle ilgili bilgi vererek bu şahıslara ulaşabilmemiz ve kendileriyle irtibata geçebilmemiz konusunda nazik yardımlarınızı ve projeye desteğinizi esirgememenizi rica ederim” dedi.
Büyükelçilik yetkilileri, Türkiye kamuoyuna da, “Hacer Dilsiz (11.05.1956 doğumlu)’i tanıyorsanız Meksika Büyükelçiliği’ni arayarak ya da ‘apubtur@sre.gob.mx’ mail adresinden iletişim kurarak kendilerine ulaşmakta yardımcı olabilirsiniz” çağrısında bulundu.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!