Memur 'gerilim' yerine 'istihdam' istiyor

Memur-Sen, siyasi partilerden toplumda gerginlik oluşturulacak üsluptan kaçınmalarını isterken, işsizliğin azalması noktasında kamuya 500 bin kişilik istihdam takviyesi yapılmasını talep etti.

Memur 'gerilim' yerine 'istihdam' istiyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.03.2011 - 09:06

Konfederasyon, teşkilat bünyesindeki yöneticilerini bir araya getirdiği toplantıda, gelecek döneme ilişkin talep, öneri ve politikalarını belirledi. Siyasi partilerin, seçim propagandalarında toplumda gerginlik oluşturacak üsluptan kaçınmalarını, Türkiye'nin gelecek vizyonuna katkı sağlayacak projelerle kamuoyuna seslenmesini isteyen konfederasyon, seçim döneminde, güvenliğin tehlikede olduğu algısı üretmeden huzur ve güvenin devamı için gereken tedbirlerin alınmasının önemine işaret etti. Kamu görevlilerinin toplu sözleşme hakkını fiilen kullanmalarına ve ilk toplu sözleşme masasının 2011 yılında kurulmasına imkan sağlayacak toplu sözleşmeye yönelik yasal düzenlemelerin seçimden önce yürürlüğe konulmasını isteyen Memur-Sen, sendika üyesi olması yasaklanan kamu görevlilerinin kapsamının daraltılması gerektiğini belirtti.

Meclis'te daha çok kadın

Memur-Sen, siyasi partilerin, TBMM'de daha çok kadın milletvekilinin görev almasını sağlayacak şekilde aday listelerinde kadın adaylara yer vermesini, TBMM İçtüzüğü'ndeki tayyör dayatması kaldırılmasını ve seçme hakkına sahip olan başörtülü kadınların seçilme hakkını kullanmalarının önündeki engeller kaldırılmasını istedi.

Demokrasiyi ve özgürlükleri rafa kaldırmaya yönelik ara rejimlerin emeği ve ekmeği hedef aldıkları gerçeğiyle, ülkenin demokratikleşmesine ve sivilleşmesine yönelik her sürece destek olmaya devam edileceğini vurgulayan konfederasyon, demokratik parlamenter rejimi kesintiye uğratmak isteyenlerle ilgili soruşturma ve yargılamalara kararlılıkla devam edilmesi gerektiğini kaydetti.

Devlete olan güvenin artması için, kayıp kişilerin bulunması ve faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması konuları üzerinde hassasiyetle durulması gerektiğini vurgulayan konfederasyon, 12 Haziran seçimleriyle yenilenecek TBMM'nin ilk hedefinin, yeni bir Anayasa yapmak olması gerektiğini belirtti.
 

'Kamu öncülük yapmalı'

Başörtüsü yasağına son verilmesi, din eğitimi ve öğretimi konusundaki sınırlamalar kaldırılması gibi taleplerde bulunan Memur-Sen'in, gündemine aldığı diğer istek ve öneriler şöyle:

-Çalışanlara, ekonomik büyüme dönemlerinde artan refahtan pay verilmesini sağlayacak anlayış ve kurallar uygulamaya konulmalıdır.

-Gelir vergisi oranları kamu görevlileri dahil olmak üzere sabit gelirliler için 5 puan indirimli olarak uygulanmalı ya da gelir vergisi matrahları arttırılmalıdır.

-İstihdamın artması ve işsizliğin azalması noktasında kamu öncülük yapmalıdır. Bu çerçevede, hizmetli, memur, öğretmen, hekim ve hekim dışı sağlık personeline öncelik verilmek üzere 500 bin yeni kamu görevlisi istihdam edilmelidir.

-Yeni istihdam alanları oluşturmak kapsamında GAP, DAP, KOP ve benzeri büyük ölçekli projeler hızlandırılmalıdır.

-İstihdam ve ekonomi alanındaki kayıt dışılıkla mücadele kararlılıkla devam ettirilmelidir.

-Fiili hizmet zammından yararlanabilecek kamu görevlilerinin kapsamı, konfederasyon ve sendikaların talepleri doğrultusunda genişletilmelidir.

-Sözleşmeli personel istihdamının temel istihdam şekli haline getirmeye yönelik uygulamalardan vazgeçilerek mevcut sözleşmeli personelin kadrolu statüye geçirilmesi sağlanmalıdır.

-657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/C maddesi kapsamında ve diğer mevzuat kapsamında istihdam edilen geçici personelin yıl boyunca istihdam edilmeleri sağlanmalıdır.

-Kamu hizmetlerinin kamu görevlileri eliyle görülmesine ilişkin Anayasa hükmüne rağmen başta sağlık ve yerel yönetim hizmetleri olmak üzere yaygınlaştırılan taşeronlaşma uygulamalarından vazgeçilmelidir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler