Memuriyet iki ayrı bölüme ayrılacak

Çalışma Bakanı Ömer Dinçer iki ayrı projeyi mercek altına aldı. Projelere göre memurluk 'yürütme' ve 'devlet' memurluğu olarak ikiye ayrılacak ve 'bürokrasi enstitüsü' kurulacak.

Yayınlanma: 23.06.2009 - 08:29
Abone Ol google-news

Başbakanlık Müsteşarlığı döneminde kamu reformu alanındaki çalışmalarıyla da dikkat çeken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, bürokrasi çarkının en önemli dişlisini oluşturan 'memurluk' sisteminde köklü değişiklikler öngören iki ayrı projeyi mercek altına aldı.

Kamu Yönetimi Uzmanı TBMM bürokratı Fatih Uğurlu tarafından hazırlanan projelerden ilki klasik 'devlet memurluğu' anlayışını sil baştan yenileyecek. Buna göre mevcut memurluk sistemi, siyasi iktidarın daha iyi hizmet üretebilmesi için 'Yürütme Memurluğu' ve 'Devlet Memurluğu' adı altında iki parçalı bir yapıya dönüştürülecek.

Yürütme memurları, müsteşar, müsteşar yardımcısı, genel müdür ve üst kurul üyeleri gibi üst düzey bürokratlardan oluşacak. Bu statüdeki memurlar hükümetlerle göreve gelip, o hükümetin iktidarı sona erince kendiliğinden görevden ayrılacaklar.
 

Göreve iade davasına son

İktidara gelen hükümet, tıpkı Bakanlar Kurulu'nun açıklanmasında olduğu gibi hangi yürütme memurlarıyla çalışacağını isim isim açıklayacak. Yasal düzenleme gerektiren bu sisteme göre yürütme memurları, hükümet değiştiği zaman yeni hükümete karşı 'göreve iade' davası açamayacak.

'Devlet Memurluğu' adlı ikinci grup memur yapılanması ise meslekte yükselişte torpil ve partizanlığa son verecek. Terfide tek kriter liyakat olacak.
 

Kamu yöneticisi yetiştirme enstitüsü

Bakan Dinçer'in incelediği diğer projeyi ise örnekleri Japonya, Fransa ve İngiltere'de yıllardır uygulanan 'Kamu Yöneticisi Yetiştirme Enstitüsü (KYYE)' kurulması oluşturuyor. Üst düzey görevlere atanacak memurların eğitim göreceği Enstitü'ye, liyakat kriterine göre başarı gösteren memurlar sınavla alınacak. Memurların terfisinde 'KYYE'yi bitirmiş olma' şartı da bulunacak.

KYYE'nin ilk aşamasında yeni başlayan kamu görevlileri, 7 ila 10 yılları arasında şube müdürlüğü ya da daire başkanlığı için sınava girecekler. Kazananlar 3 - 6 aylık KYYE kursuna tabi tutulacak. İkinci aşamada ise şube müdürü ve daire başkanlığı ile hizmet süresi tutan diğer görevliler hizmet sürelerinin

10 ila 20 yılı arasında genel müdürlük ve genel müdür yardımcılığı kursuna katılacak. Projeleri hazırlayan Fatih Uğurlu, sisteminin yararını '...Devletin APK uzmanlıkları, müşavirlikleri ve diğer kızak kadrolarında bekleyen memurları boş kalmaz, en önemlisi işbaşına gelen hükümetler idari yargı baskısı altında kalmadan kendi programlarını uygulayacakları yürütme memurları ile çalışma imkanına kavuşacaklardır...' diye özetledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler