Memurun özel hizmet tazminatı yargıya taşındı

Türk Sağlık-Sen, memurlara ödenen özel hizmet tazminatı tutarında, eğitim kriterinin dikkate alınmaması nedeniyle yargıya başvurdu.

Yayınlanma: 16.06.2010 - 08:17
Abone Ol google-news

Türk Sağlık-Sen'in, Danıştay'da açtığı davada, memurların yüzde 55 olan özel hizmet tazminat oranının iptal edilerek yeniden belirlenmesi istendi. Davanın kazanılması halinde memurların maaşları eğitim durumlarına göre artacak. Mevcut durumda yüksek okul mezunu bir memur, yüksek okul mezunu bir hemşireden özel hizmet tutarının farklılığı nedeniyle brüt 190 lira daha az maaş alıyor. Sendikanın, Danıştay'a sunduğu dava dilekçesinde, genel idari hizmetlerde görev yapan personelin eğitim durumunun dikkate alınmaması nedeniyle diğer hizmet sınıflarında görev yapan personellerle aralarında ücret adaletsizliği olduğu belirtildi.

Lise mezunu sağlık personelinin özel hizmet tazminatı oranının yüzde 72, öğrenim süreleri 4 yıldan az olanların yüzde 90 ve mesleki yüksek öğrenim görmüş sağlık personelinden öğrenim süreleri en az 4 yıl olanların yüzde 97 olduğuna işaret edilen dilekçede, memurların ise özel hizmet tazminatı oranının yüzde 55 olduğu kaydedildi. Dilekçede, bu oranın öğretim düzeyine bağlı olarak değişmediği vurgulandı. Dava dilekçesinde, genel idare hizmetleri sınıfı personelleri ile sağlık hizmetleri sınıfında yer alan personeller arasında özel hizmet tazminatları bakımından bir eşitsizlik ve adaletsizlik ortaya çıktığı belirtilerek, bu durumun, Anayasa'nın kanun önünde eşitlik, ücrette adalet sağlanması gibi hükümlerine aykırı olduğuna yer verildi.

Dilekçede, şunlar kaydedildi: ''Bakanlar Kurulu Kararı ile adalet hizmetlerinde çalışan zabıt katiplerinin özel hizmet tazminatı oranları yüzde 75'e, emniyet hizmetleri sınıfında görev yapan çarşı ve mahalle bekçilerinin yüzde 72'ye ve din hizmetlerinde görev yapan imam hatip lisesi mezunu memurların ise yüzde 78'e çıkarılarak iyileştirme yapılmasına rağmen genel idare hizmetleri sınıfında görev yapan personel hakkında herhangi bir iyileştirme yapılmayarak mağduriyetlerine sebebiyet verilmiştir.'' Dilekçede, memurların yüzde 55 olan özel hizmet tazminatı oranının iptal edilerek eğitim düzeylerine göre yeniden belirlenmesi talep edildi.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci de memurların özel hizmet tazminatlarının belirlenmesinde eğitim durumlarının dikkate alınmamasının büyük bir adaletsizlik olduğunu söyledi. Kahveci, ''Aynı kurumda görev yaptığı sağlık çalışanı arkadaşının eğitim düzeyi dikkate alınıp maaşında bir iyileştirme olurken, memur arkadaşlarımızın bundan mahrum bırakılması son derece yanlıştır. Bunun düzeltilmesi için Danıştay'a dava açtık. Umarız hukuk bu adaletsizliğe son verir'' dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler