Menopozun ilacı yürüyüş
Op. Dr. Aylin Totan, kadınların korkulu rüyası olan menopozun, yürüyüş yapmak, sigara ve kafeinli gıdalardan uzak durmak gibi basit önlemlerle kabus olmaktan çıktığını söyledi.
Özel Lokman Hekim Sincan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nden Op. Dr. Aylin Totan, "adetin doğal yollardan bitmesi" anlamına gelen menopozla birlikte, kadınlar için sıkıntılı bir sürecin başladığına dikkat çekerek, menopoz belirtileri başlayan kadınların mutlaka doktor kontrolünden geçmelerini tavsiye etti.
45-50'li yaşlara dikkat
Totan, menopozun en büyük belirtisinin adet düzensizlikleri olduğunu ifade ederek, "Ateş basması, terleme, çarpıntı yanı sıra zaman zaman yüzde ve boyunda kızarıklıklar meydana gelebilir. Bu belirtiler menopozun ilk dönemlerinde sıklık gösterse de zamanla azalmaktadır. Menopoz döneminde gerginlik ve sıkıntı gibi psikolojik sorunlar da meydana gelirken uykunun kalitesi düşer. Cinsel birliktelikte ağrı hissi, idrar yapmada zorluk gibi belirtiler de menopoz döneminde görülen şikayetlerdir" diye konuştu.
Menopozun genellikle 45-50'li yaşlarda görülmeye başladığına işaret eden Totan, bu dönemde her kadının aynı şiddette belirtilerle karşılaşmayacağına dikkat çekti. "Hatta kimi bireylerde hiç sorun çıkmamakta ya da çok hafif seyretmektedir" diyen Totan şöyle devam etti:
"Ancak; kendini iyi hissetmeyen, menopozun hayatını nasıl etkileyeceğini merak eden bireyler mutlaka doktorundan destek almalıdır. Kişinin menopoz dönemine bilinçli ve hazırlıklı girmesi menopoz belirtilerinin şiddetini azaltır. Menopozdan sonra insan vücudundaki total kemik kitlesinde azalma görülür. Bu nedenle kırık oranları da artabilir. Bunun için 20-30 yaşları civarında doğal yollardan kalsiyum alınması son derece önemlidir. Kemik kaybının önlenmesinde yaşam tarzının da rolü vardır. Bu dönemde hanımlara yürüyüş önerilir. Sigara kullanımı da kemik kaybını artırdığı için sigarayı bırakması önerilir. Aşırı çay, kahve, kola gibi kafeinli gıdaların kontrollü tüketimi tavsiye edilir."
Yürüyüş önemli
Menopoz döneminde östrojen hormonunun ve koruyucu etkisinin azalmasından dolayı kalp ve damar hastalıklarında artış gözlendiğini belirten Totan, tansiyon ve şeker hastalarının yanı sıra sigara kullanan bireylerin de risk taşıdığına işaret etti.
Totan, Menopozdan sonra kadınlarda düşük dansiteli kolesterolde hızlı bir yükselmenin görüldüğünü ve bunun sonucunda koroner kalp hastalığı riskinin arttığına dikkat çekerek, "Bu dönemde bireye doktorunun muayene bulguları neticesinde östrojen tedavisi uygulanabilir. Kalp için koruyucu olan yüksek dansiteli kolesterol oranı yalnızca egzersizle arttığından kişinin yürüyüş yapması kemik erimesini önlediği gibi kalp için de koruyucu olacaktır" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Ankaralı Turgut hayatını kaybetti!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği