"Mercimek imha edildi mi?"

CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın, Türkiye'de Glyphosate (yabancı ot öldürücü) sorunu nedeniyle imha edilen mercimek olup olmadığını sordu.

Yayınlanma: 12.08.2011 - 09:16
Abone Ol google-news

CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin ithal ettiği mercimeğin çoğunu Kanada'dan aldığını ancak aynı zamanda Türkiye'nin AB ülkelerine mercimek de ihraç ettiğini söyledi.

AB verilerine göre 2011 yılının değişik zamanlarında Türkiye'den giden 16 mercimek partisinde maksimum kalıntı değerleri üzerinde Glyphosate (yabancı ot öldürücü) kalıntısı bulunduğunu ifade eden Günaydın, ''Glyphosate bir total yabancı ot öldürücü tarım ilacı olup Türkiye'de gerçekleştirilen doğal mercimek üretiminde kullanılması mümkün değildir'' dedi.

Bu çerçevede Türkiye'nin yılda 200 bin ton düzeyinde Kanada'dan ithal ettiği mercimeklerin Glyphosate kalıntısı taşıyor olmasının tek olasılık olarak öne çıktığını belirten Günaydın, ''Genetiği değiştirilmiş (GDO) mercimek üretimi yapan Kanada'dan ithal edilen mercimekler ya doğrudan AB'ye ihraç edilmekte ya da bu ithal mercimeklerin aynı hatlarda işlendiği işletmelerde yerli mercimeklere Glyphosate kalıntısı bulaşmaktadır'' iddiasında bulundu.

Günaydın, ''Bu mercimeklerin Türkiye'ye ithalatı sırasında GDO ve Glyphosate tespiti nasıl oluyor da yapılmamaktadır? Türkiye'den gönderilen ürünler AB'den dönmekteyken ülkemizde Glyphosate sorunu nedeniyle imha edilen mercimek partisi bulunmakta mıdır?'' sorularını yöneltti.

Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığını, halk sağlığı açısından çok önemli olan bu konuda duyarlı olmaya, iptal edilen mercimek partilerinin analiz değerlerini kamuoyuyla paylaşmaya çağıran Günaydın, mercimekte iç üretim kapasitesinin kırılması ve ithalat miktarının artmasının; yalnızca köylü açısından ekonomik kayıp anlamına gelmediğini bunu yanında milyonlarca tüketicinin sağlığının da son derecede olumsuz etkilendiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler