Merkezi sınav şart

Milli Eğitim Bakanı, liseye geçişte TEOG kaldırıldıktan sonra merkezi bir sınav getirilmeyeceğini vurgulasa da eğitim uzmanları karşı çıkıyor.

Merkezi sınav şart
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.09.2017 - 21:14

TEOG’un kaldırılması ve yerine henüz nasıl bir sistem koyulacağının netleştirilmemesinin tartışmaları sürüyor. Liselere geçişte, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanabilmesi için merkezi ortak bir sınavın yapılması dışındaki tüm seçenekler, eşitsizliği ve adaletsizliği daha da körükleyecek. Düşünülen her senaryoda köklü okulların kalitesi düşecek, dezavantajlı öğrencilerin “iyi” okullarda öğrenim görmesinin önüne engeller konulacak. Eğitimci Hatice Yılmaz, farklı okul türlerine nasıl öğrenci alınacağına ilişkin kararların doğru alınması gerektiğini belirterek, “Sadece adrese dayalı sistemin kullanılması durumunda geleneği olan köklü okullarla birlikte fen liseleri ve sosyal bilimler lisesi gibi bilim adamı yetiştirme amaçlı açtığımız okullarımızı da kapatmış oluruz” dedi. Yılmaz, olası uygulamalarla ilgili düşüncelerini şöyle sıraladı:

20 sınav birden

-Çok talep gören her okul kendi sınavını yaparsa, veli öğrencinin elinden tutup sınav sınav gezdirir, iki sınava itiraz ederken çocuklar 20 okulun sınavına girmek zorunda kalır.

-Okullar okul başarı puanına göre öğrenci almaya kalkışırsa eski yıllarda süper liselerde olduğu gibi tam puana kura çekilmek zorunda kalınır. Üstelik bu konu yolsuzluk söylentilerine neden olur.

-Sadece adrese dayalı sistemin kullanılması durumunda geleneği olan köklü okullarla birlikte fen liseleri ve sosyal bilimler lisesi gibi bilim adamı yetiştirme amaçlı açtığımız okullarımızı da kapatmış oluruz.” Hatice Yılmaz’ın yeni sistemle ilgili önerileri ise şöyle:

İlk yüzde 5’in durumu

-Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri ve anadolu liseleri ile anadolu imam hatip liselerinden 2017 TEOG yerleştirmesinde ilk yüzde 5’ten öğrenci alan okullar için okul notu şartına ve isteğe bağlı küçük çaplı bir seçme sınavı yapılsın. Sınava girme hakkı verilecek öğrencilerin 4., 5., 6., 7.ve 8. Sınıf Türkçe, matematik, fen bilimleri derslerinden yıl sonu başarı puanı en az 85 olması şartı getirilsin.

-Yetenek sınavı ile öğrenci alan okullar şimdiye kadar olduğu gibi yetenek sınavı ile öğrenci almayı sürdürsünler.

-Özel okullar isterlerse haziran ayında yapılan mini sınavdan sonra olmak kaydıyla kendi sınavlarını yapabilsinler.

İki merkezi sınav

MEF Üniversitesi rektör yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut, yeni sistemle ilgili tahminlerini şöyle sıraladı:

-Özel okullar ortak bir (merkezi) sınav yapacak.

-Fen liseleri ve marka okullar icin ayrı bir merkezi sınav yapılacak. Bu sınava belki 100 bin kişi girecek. Girecek olanları okullar seçecek (veya serbest bırakılacak).

-Merkezi sınava girmek zorunlu olmayacak. Girmek istemeyen adrese, notuna ve isteğine göre yerleştirilecek. Yerleşmeyi beğenmeyen açık liseye geçecek.”

Prof. Erkut, TEOG yerine oluşturulacak yeni sistemde ortaokul notlarının hormonsuz olmasının sağlanması gerektiğine dikkat çekerek, “TEOG’dan çok PISA benzeri merkezi bir sınav yapılarak notların güvenilirliği test edilmeli. Liseler kendi kriterlerini belirlemeli” önerisinde bulundu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler