Meslek hakkımı istiyorum

Eczacılar, çoğu kanser tedavisinde kullanılan ve piyasada bulunmayan 390 ithal ilaçla ilgili sorunun çözülmesini, bitkisel ürün adı altında satışı yapılan ürünlerin önüne geçilmesini istiyor.

Meslek hakkımı istiyorum
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.05.2013 - 07:37

Türkiye’de sayıları 24 bini, İstanbul’da ise 5 bini aşan eczane, maddi sıkıntılar başta olmak üzere AKP hükümetinin ilaç ve eczacılık alanındaki politikaları nedeniyle zor günler geçiriyor. “14 Mayıs Eczacılar Günü”nü bu yıl da buruk kutlayan eczacılar, mesleki haklarının güvence altına alınmasını, çoğu kanser tedavisinde kullanılan ve piyasada bulunmayan 390 ithal ilaçla ilgili sorunun çözülmesi, bitkisel ürün adı altında satışı yapılan ürünlerin önüne geçilmesini, yetkililerin de bir an önce önlem alması gerektiğini söylediler. 14 Mayıs nedeniyle her yıl Tünel-Taksim arasında kitlesel yürüyüş yaparak seslerini duyurmaya çalışan eczacıların bu yılki yürüyüşüne ise İstanbul Valiliği tarafından yasak konuldu.

Türkiye’de bilimsel eczacılık eğitiminin başlangıcının 174. yıldönümünün kutlanacağı “14 Mayıs Eczacılık Günü” ve 13-19 Mayıs “Eczacılık Haftası”nda eczacılar sorunlarını bir kez daha gündeme getiriyor. İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu, “Beyoğlu Kaymakamlığı ve İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden verilen sözlü yanıtlarda ‘Valiliğin kesin emri var. İstiklal Caddesi’nde tüm yürüyüşler yasak’ denildi. Mesleğimizin sorunlarını dile getirdiğimiz 14 Mayıs Eczacılık Günü’nde eczacılara yürüyüş yasağı uygulayan valilik kararını kınıyoruz” ifadelerine yer verildi. Eczacılar, bugünden itibaren “Yaşamak için, yaşatmak için. Meslek hakkımı istiyorum” yazılı afişleri İstanbul’daki eczanelere asacak ve bir hafta boyunca sıkıntılarını anlatacak.

 

Meslek hakları ön planda

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, son 6 yılda eczacının geldiği ekonomik sürecin bugün dip noktayı bulduğunu vurgulayarak “Artık eczacının geriye gidecek hali yok. Derdimizi anlatan, eczacının temel talebinin ne olduğunu gösteren afişlerle eczaneleri donatacağız” dedi. Bu yıl ana temalarının üç ana başlık üzerine kurulduğunu anımsatan Güngör, meslek hakları, ithal ilaç ve bitkisel ilaç adı altında satılan ürünlerle ilgili konulara yoğunlaşmak istediklerini anlattı. Eczacının yaşadığı ekonomik sorunun ve bugün geldiği sürecin en önemli çözümü olarak “meslek hakkını” önerdiklerini kaydeden Güngör, özetle şunları söyledi: “Bu yıl ağırlıklı olarak meslek haklarını ön plana çıkaracağız. Ayrıca hükümetin uyguladığı ilaç politikaları nedeniyle piyasada 390 ithal ilaç halen bulunamıyor, hastalar perişan. Yurtdışından parasıyla ilacı getiren de var, Türk Eczacılar Birliği’ne başvurarak ilaç sırasına giren de... İthal ilaçlarla da ilgili farkındalık yaratmalıyız. Akıl almaz bir hoyratlıkla eczanenin dışında yeni yeni bitkisel ürünler satılıyor. Birçoğu internet üzerinden satılıyor. Bitkisel ürünlerin satışını yapanları tespit ettiğimizde mahkemeye veriyoruz. Bu ilaçları satan ve doktor olduğunu iddia eden insanların doktor olduğuna da inanmıyorum. Belki başta bir alanda doktora yapmıştır ama tıp doktoru olan biri olduğuna inanmıyorum. Sağlık Bakanlığı bunlara ciddi müdahale etmeli. Hafta boyunca yapacağımız paneller ve etkinliklerle yurttaşları bilgilendireceğiz.”

 

Etkinlik programı

İstanbul Eczacı Odası’nın Eczacılık Günü programı, bugün saat 09.30’da Taksim Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayacak. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Eczacılık Fakültesi tarafından düzenlenen program fakültede saat 10.00’da açılış konuşmalarıyla başlayacak. İÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Oğul Araman, İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, İstanbul Eczacı Kooperatifleri Başkanı Sait Yücel’in açılış konuşmalarının ardından saat 12.00’de “Akılcı İlaç Kullanımı” başlıklı bir panele geçilecek. Program, Eczacı-Anadolu Efes koçu Oktay Mahmudi’nin katıldığı “Başarıya Ulaşmak İçin Yol Arkadaşlarını Tanımak” konulu sohbet ile devam edecek. 13.30’da “Farmasötik Bakım Uygulamaları” başlıklı sempozyum başlayacak. Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi tarafından düzenlenen program ise saat 10.00’da açılış konuşmalarıyla başlayacak. Sevgican Dalga yönetimindeki İstanbul Eczacı Odası Türk Halk Müziği Topluluğu akşam saat 20.00’de Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde “Doğadan Esintiler” başlıklı bir konser verecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler