'Mevcut olan acıları daha iyi anlıyoruz'

Dışişleri Bakanı Davutoğlu Pakistan'ın genç Dışişleri Bakanı Khar'ın "İslam dünyasının dünyadaki gür sesi olacağını" söylerken, konuk bakan "Biz kadınlar olarak gerçekleri daha fazla dikkate alıyoruz. Ayaklarımızı yere daha sağlam basıyoruz. Mevcut olan acıları daha iyi anlıyoruz" dedi.

'Mevcut olan acıları daha iyi anlıyoruz'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.08.2011 - 11:05

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun davetlisi olarak Ankara'ya gelen Pakistan Dışişleri Bakanı Hina Rabbani Khar, Anıtkabir ziyaretinde Atatürk'ün mozolesine çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu.

Konuk bakan, Anıtkabir Özel Defteri'ne "Gazi Mustafa Kemal Paşa'ya en derin saygılarımı sunmak üzere burada bulunmak benim için büyük bir onur" diye yazdı. Khar, "döneminin en büyük devlet adamlarından biri olan Atatürk'ün demokratik, gelişime açık fikirleri ve ilerici vizyonu ile modern Türkiye'nin kurulmasını sağladığını" da belirterek, Türkiye ile Pakistan halklarının ortak refahı için Türk yetkililer ile birlikte yakın bir şekilde çalışmaya hazır olduğunu ifade etti.

 

Suriye olayları

Dışişleri Bakanlığı'nda bir araya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Pakistan Dışişleri Bakanı Hina Rabbani Khar, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Suriye olaylarına ilişkin gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Davutoğlu, bugün Türk ve uluslararası basın ajanslarından oluşan bir heyetin Suriye'ye gittiğini belirterek, "Önemli olan bu şehirlerin uluslararası basına açık olması" dedi.

Davutoğlu, bu şehirler açık olduğunda haberlerin doğruluk derecesinin daha iyi ölçülebileceğini vurgulayarak, "Bize bu anlamda verilen sözlerin ne kadar yerine getirildiğini Suriye Büyükelçimiz başta olmak üzere Suriye temsillerimizle ve buradan Ankara'dan takip edeceğiz" dedi.
 

Davutoğlu: Sınırda operasyon bilgisi şu ana kadar intikal etmedi

Bir gazetecinin Suriye'nin Türkiye sınırında yeni bir operasyon başlattığına yönelik haberlere ilişkin sorusuna Davutoğlu, "Şu ana kadar sınır boylarında herhangi bir operasyon haberi intikal etmiş değil" cevabını verdi. "Bizim beklentimiz can sivil kayıpların engellenmesi Hama ve Der Ez Zor'da başlatılan operasyonların durdurulması için tedbirlerin alınması" diyen Davutoğlu, "Basın mensuplarının hem Hama hem Der Ez Zor'a gidecekler bizzat görecekler. Bu şehirleri kapalı bir toplum şehir halinde kalması bu haberlerin doğruluğunu test etmek mümkün olmuyor. Açıldığı zaman çok daha sağlıklı bilgileri elde etme imkânına sahip olacağız" şeklinde konuştu. Bakan Davutoğlu ayrıca, "Ümit ederim ki yarın Şam'da ve Suriye'nin bütün şehirlerinde Müslümanlar sakin bir şekilde Ramazan cuması geçirirler" dedi.

Davutoğlu'dan 'Filistin Devleti'ne destek'

Filistin Devletinin kurulmasıyla, tanınmasıyla ve daimi BM üyeliği için başvurmasıyla ilgili olarak, Bakan Davutoğlu Filistin'in Türkiye'nin mutlak desteğine sahip olduğunu belirterek, "Biz Filistinli kardeşlerimizin ne karar verirlerse versinler yanında olacağız" dedi. Davutoğlu uluslararası toplumların Filistin'e verdiği sözleri şuana kadar yerine getirmediğine dikkat çekerek, "Şimdi artık bu sözlerin yerine getirilmesinin vakti gelmiştir" şeklinde konuştu.
 

Khar: Filistin'in hedeflerinin gerçekleşmesini isteriz

Pakistan Dışişleri Bakanı Hina Rabbani Khar da, Pakistan'ın uzun yıllar boyunca Filistin'i desteklediğini belirterek, "Her zaman Filistin'in hedeflerinin gerçekleşmesini isteriz. Filistin'in halkının ne karar verirlerse versinler bundan sonra Pakistan'ın arkasında olduğunu bilmesini isterim" dedi.

Kadınların dünya genelinde daha etkin rol oynamaları için Türkiye ile ortak projelerinin olup olmadığı sorusuna ise Khar şöyle cevap verdi: "Pakistan bu konuda birçok ilke imza attı. Bizim partimiz ilk kadın başbakanı çıkarmış olan parti, aynı şekilde ilk kadın meclis başkanını ve şimdi de ilk kadın Dışişleri Bakanı bizim partimizden. Dünyaya vereceğim mesaj herkesin vereceği mesajla aynı olacak. Biz kadınlar olarak daha fazla gerçekleri dikkate alıyoruz. Ayaklarımızı yere daha sağlam basıyoruz. Mevcut olan acıları daha iyi anlıyoruz."

Khar: Aslında coğrafi konumumuz bizim en önemli gücümüz

Pakistan'ı geride tutan tek şeyin ise coğrafi konumu olduğunu belirten Bakan Khar, "Aslında bu bizim için en önemli kaynak, en önemli gücümüz" diyerek şöyle devam etti: "Biz komşularımızla barışçıl bir şekilde yaşamak istiyoruz. Bölgenin büyüyerek gelişmesini istiyoruz ve herhangi bir şekilde eski düşmanlıkların esiri olmak istemiyoruz. Her ne kadar bunların çözülmesi zor olsa da ve bunlar eskiye dayansa da bunlar tarihsel ve eski sorunlar olsa da bundan sonra öyle ilişkiler kurmalıyız ki güven tesis edelim ve bundan sonra gerçek sorunun çözümü için ileriye doğru adım atalım."

Dışişleri Bakanı Davutoğlu Pakistan Dışişleri Bakanı Khar'ın İslam dünyasının dünyadaki gür sesi olacağını belirterek, "Pakistan'ın, Asya'nın ve İslam dünyasının imajı bu onurlu duruşla daha da güçlenmiş olacak" dedi.

 

"Kendi mekanizmaları içinde çözülmeli"

Khar, Arap dünyasındaki son gelişmelere ilişkin, Pakistan'ın her şeyden önce her ülkenin bağımsızlığına saygı duyduğunu belirtti.

Bu ülkelerin ülke bütünlüğünün çok önemli olduğuna da dikkati çeken Khar, "Bu ülkelerde yaşananlar ne olursa olsun, ülkelerin kendi mekanizmaları içinde çözülmeli" dedi.

Gelişmeleri dikkatle izlediklerini dile getiren Khar, "Ülkenizin oynadığı rolü görüyoruz. Türkiye, coğrafi konumu, tarihi ve birçok ülkeyle ilişkileriyle bugün önemli bir rol oynuyor" diye konuştu.

"Hindistan'la karşılıklı güven düzeyi artmalı"

Keşmir sorunu konusunda Pakistan ve Hindistan arasında bir çözümün mümkün olup olmadığı yönündeki soru üzerine Khar, "Dürüst olmak gerekirse şu anda bir çözüm sunacak durumda olmadığımızı düşünüyorum. Hatta şu anda olası çözümler konusunda da birşey söyleyemem" diye konuştu.

Geçmişte pek çok defalar pek çok çözümün gündeme geldiğini belirten Khar, hedeflerinin Hindistan ile diyalog sürecinin kesintiye uğramadan devam etmesi olduğunu söyledi.

Gerçek çözüme ulaşılacağını hissettikleri zaman diyalog sürecinin de sonuna gelineceğini ifade eden Khar, şu anda Keşmir ile ilgili Türkiye'nin desteklediği BM Güvenlik Konseyi kararı bulunduğunu hatırlattı.

Hindistan'la problemlerini ancak görüşerek çözebileceklerini vurgulayan Khar, "Şu anda Keşmir gibi sorunların çözülmesi için karşılıklı güven düzeyi artmalı. Biz bu ortamın yaratılması için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.
 

"Washington'daki durumu daha iyi anlamalıyız"

"ABD ile ilişkilerinizde Usama Bin Ladin'in Pakistan'da öldürülmesinden sonra bir değişiklik olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine Khar, "İlişkilerde değişiklik olduğunu söyleyemem, fakat o dönemde ABD ile ilişkilerimizde en zor zamanları yaşadığımızı düşünüyorum" yanıtını verdi.

Bu zor zamanların yaşanmasının pek çok nedeni olduğuna işaret eden Khar, bunun her iki ülkedeki ortamdan kaynaklandığını söyledi. Khar, "Belki biz de Washington'daki ortamı daha iyi anlamalıyız" dedi.

İki ülke arasındaki ilişkinin stratejik uyum gerektirdiğine inandığını ifade eden Khar, iki ülkenin de bölgedeki hedeflerinin aynı olduğunu kaydetti. Khar, "Bu sorunları daha çok işbirliği yaparak çözebiliriz. Bu konuda çalışıyoruz" diye konuştu.

Pakistan içinde başka bir ülke tarafından tek taraflı bir hareket yapılamayacağını, bunun bir kırmızı çizgi olduğunu dile getiren Khar, ülkelerin bu tür konularda birbiriyle uyumlu çalışmasının her zaman takdir edileceğini söyledi.


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler