'Mevcut sistem istikrar sağlamıyor'

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, başkanlık sisteminin tartışılması gerektiğini söyleyerek, "Türkiye üniter yapıya uygun olarak başkanlık sistemine geçebilir. Parlamenter sistem her türlü operasyona açık bir sistem. Sayın Başbakan da kendi için değil, Türkiye için bunu istiyor" dedi.

'Mevcut sistem istikrar sağlamıyor'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.05.2012 - 14:51

CNN Türk televizyonunun yayınına katılan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, soruları yanıtladıç.

Bozdağ'ın açıklamalarından satır başları şöyle...

Tutuklu vekiller

- Tutuklu vekillerle ilgili atılan adımların yanlış olduğunu baştan söyledik. Arzu edilen sonuç ortaya çıkmaz dedik. bu konuda AK Parti'yi suçlamak haksızlık  ve büyük insafsızlıktır. Sayın Kılıçdaroğlu, Süheyl Batum da mahkeme kararına saygı duyacaklarını söylediler.

- Davada yargılanan başka kişiler de var. Genelkurmay başkanı, kuvvet komutanları, muvazzaflar var...  Vekillere ilişkin 'bunlar seçildi, bunları ayıralım' dediğniz de orada seçilmiş başkaları da var. KCK kapsamında tutuklu belediye başkanları, meclis üyeleri var. 'Milli irade onlara uygulanıyor da bunlara neden uygulanmıyor' diye sorulabilir.

- İsnat edilen suç ortada. Bu düzenlemeyi yapsak pekçok hukuki sakıncalar doğurur.

- Dağdaki, hakkında kesinleşmiş cezası olanlar... Hepsi aday olabilr ve seçilebilir, böyle bir düzenleme yapılırsa. Eşitsizlik sözkonusu olur.

Çiçek neden harekete geçti?


- Sayın Meclis Başkanı Çiçek harekete geçti konuyla ilgili... Bizim böyle bir ricamız yok Meclis Başkanı'na. Kendi insiyatifiyle yaptı görüşmeleri. Biz bu konuda bir zikzak çizmedik.

Başkanlık sistemi

- Türkiye'nin güçlü , istikrarlı yönetim sürdürdüğü zamanlarda sıçrama yaptığını görüyoruz. Özal ve Demirel'in tek başına iktidar olduğu dönemde sıçramalar var Türkiye'de.

- Mevcut sistem istikrar sağlamıyor. Fransa'da yol alınıyor, Yunanistan da öyle olmuyor. Tek başına güçlü iktidarlar Türkiye'ye çok şey katar. Yeni anayasa yapılıyor, uzlaşmayla bu konuda adımlar atılabilir.

İstenmezse yine tartışacak mısınız?


- Eğer istenmezse biz bu konuyu kapatmayız, yine tartışırız. Sağda bulunan herkes Türkiye'nin başkanlık sistemine geçmesini ifade etmiş.

Başbakan Erdoğan "ilk başkan" olursa daha mı güçlü olacak?


- İki sistemin özelliklerini yazıp karşılaştırdığınızda büyük çoğunluğun başkanlık sistemini tercih ettiğini görürsünüz.

- Örnek alınacaksa ABD'deki sistem örnek alınmalı. Diğerlerinin adı başkanlık sistemi ama öyle değil.

- Eyalet sistemi değil, başkanlık sistemi... Federatif bir yapı kurmak gerekmez, Türkiye üniter yapıya uygun başkanlık sistemine geçebilir. Federatif yapıya geçmek doğru bir sistem olmaz.

- Kuvvetler ayrılığının tam olmasıdır başkanlık sistemi. Parlamenter sistem her türlü operasyona açık bir sistemdir. Parlamenter sistem gayri hukuki ve gayri ahlaki operasyonlara açık bir sistem.

Cumhurbaşkanı Gül'ün endişeleri...


- Sayın Cumhurbaşkanı tartışılmasından yana ama muhalefet tartışılmasını da istemiyor.

3 parti hayır derse ne olacak?


- Uzlaşma komisyonu karar vermezse oybirliğiyle yapılacak birşey yok. Bizim içimizde de farklı düşünen arkadaşlar olabilir. Ama biz 'tartışılsın' diyoruz. Anayasa değişikliğiyle referanduma gidelim düşüncemiz yok.

İlk başkanın Başbakan Erdoğan mı olmasını istiyorsunuz?


- Biz Türkiye'nin başkanlık sitemine geçmesini istiyoruz. Sayın Başbakan da kendi için değil, Türkiye için bunu istiyor. Türkiye'nin güçlü iktidarlarla büyüdüğünü görüyor ve o nedenle bunu istiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler