Mevsimler altüst oldu

İstanbul yaşanan dolu nöbetleri mevsimlerin altüst olduğunu bir kez daha gösterdi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2018 yılı ilkbahar aylarındaki (Mart, Nisan ve Mayıs) sıcaklık derecesinin 1981-2010 yılları arası ilkbahar mevsim sıcaklıklarının 3 derece üzerinde olduğunu tespit etti.

Yayınlanma: 27.06.2018 - 12:01
Abone Ol google-news

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yaptığı hesap sonucunda, 1981-2010 yılları arasında ilkbahar mevsiminin ortalama sıcaklığının 12 derece olduğu saptandı. 2018 yılı ilkbahar aylarındaki ortalama sıcaklığın ise 15 derece olduğu görüldü. Yani 2018’de ilkbahar ayındaki sıcaklık mevsim normallerinin 3 derece üzerinde gerçekleşti. Söz konusu araştırmada bölgelere göre en fazla artışın yaşandığı yerleşim yerleri ise Bozcaada, Bodrum, İskenderun, Konya Ereğli, Karaman, Amasya, Ergani ve Şanlıurfa oldu. Dünya Bankası (2009) tarafından yayınlanan rapora göre Türkiye ise 21. yüzyılın sonlarına doğru Avrupa ve Orta Asya bölgesinde aşırı iklim olaylarına en çok maruz kalacak 3. ülke olacağı ifade ediliyor.

 “Hemen adım atmalıyız”

 Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanya Sorumlusu Duygu Kutluay, mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklıkların, aşırı hava olaylarının sıklığının ve şiddetinin artması ile kuraklığın, iklim değişikliğinin beklenen etkileri olduğuna dikkat çekti.

Türkiye’nin halen Paris Anlaşması’nı mecliste onaylamadığını anımsatan Kutluay Türkiye’nin, iklim değişikliği ile mücadele konusunda gerekli çalışmalara hızla başlaması gerektiğini vurguladı. Kutluay “İklim değişikliğinin etkileri ile mücadele için kentlerimizin altyapısını güçlendirmeli, yeşil alanları korumalı bir yandan da iklim değişikliğine sebep olan sera gazı emisyonlarının salımının en büyük nedeni olan fosil yakıtlardan acilen kurtulmalıyız. İklim değişikliği artık günlük hayatımızda sık sık karşılaştığımız bir kriz. Bu havalar normalimiz olmasın, mevsimler altüst olmasın diye hemen adım atmalıyız” diye konuştu.

İklim Ağı Türkiye ve CAN Europe tarafından geçen yıl yayınlanan rapor 2050 yılına kadar yüzde yüz yenilenebilir enerjiye geçiş planı Türkiye’nin fosil yakıtlara bağlı enerji ithalatından 23 milyar dolar tasarruf edebileceğini, 2030 yılına kadar hava kirliliğine bağlı toplam 35 bin ölümü engelleyebileceğini ve enerji sektöründe 64 bin yeni iş imkanı yaratabileceğini gösteriyor. 

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler