Miliband: Bu bir fırsattır

Moskova'da Rusya Lavrov Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşen Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Miliband "Bu ziyaret ilişkilerimize derinlik katarak, onları ileriye götürmek için bir fırsattır" dedi.

Yayınlanma: 02.11.2009 - 10:31
Abone Ol google-news

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Miliband, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Moskova'da yaptığı görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkileri düzeltmenin yolları üzerinde görüş alışverişinde bulundu.

Rusya ve Birleşik Krallık'ın belirli ortak sorunlar üzerinde birlikte çalışması gerektiğini kaydeden Miliband, "Ülkelerimiz arasında çözümü konusunda ortak zemin bulabileceğimiz çok sayıda sorun var" ifadesini kullandı.

Eski KGB ajanı Aleksandır Litvinenko'nun 2006 yılında radyoaktif polonium maddesiyle zehirlenerek ölmesinin ardından Londra bu olaydan Moskova'yı sorumlu tutmuş ve cinayet zanlısı olarak eski KGB ajanı iş adamı Andrey Lugovoy'un iadesini istemişti.

Birleşik Krallık'ın Lugovoy'u iade talebini Moskova, Anayasa'nın Rus vatandaşlarını bir başka ülkeye teslim etmeye izin vermediği gerekçesiyle reddetmişti. Lugovoy bu gelişmelerin hemen ardından Rusya'da yapılan milletvekili seçimlerinde iktidardaki Birleşik Rusya Partisi listesinden Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'ya milletvekili olarak girmişti.

Miliband, Rusya ziyareti öncesinde Newsweek dergisinin Rusça yayınına verdiği mülakatta, Rusya'nın Lugovoy'u iade etmemesinden duyduğu üzüntüyü dile getirmiş, İngiliz yetkililerin, sorumluların cezalandırılması konusunda Rusya'nın yapacağı her türlü "yapıcı öneriyi" memnuniyetle karşılayacağını kaydetmişti.

Miliband'ın Litvinenko'nun ölümünün 3. yıl dönümünde Moskova'yı ziyaret etmesine dul eşi Marina sert tepki göstermişti.

İngiliz bakanın Moskova'daki temasları sırasında, iki ülke arasındaki Litvinenko krizinin ardından kapatılan British Couincil'ın Rusya'daki şubelerinin yeniden açılmasını öngören anlaşmayı da imzalaması bekleniyor. Miliband, Newsweek dergisindeki röportajında, British Couincil'ın önemli bir kültürel rol oynadığını ve siyasetle herhangi bir ilişkisinin bulunmadığını belirtmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler