Milli ve yerli sanat

“III. Kültür Şûrası”nın sonuç raporları komisyon başkanlarınca okundu. Raporlarda milli kültürün canlandırılmasına odaklanıldı. Yereli esas alan evrensel bir yaklaşımla yerli ve milli içerik üretiminin artırılması gerektiği de ifade edildi.

Milli ve yerli sanat
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.03.2017 - 21:18

28 yıl aradan sonra düzenlenen “III. Kültür Şûrası”nın sonuç raporları önceki gün komisyon başkanlarınca okundu. Okunan raporlarda ve yorumlarda ağırlıklı olarak eski Türkçe kelimeler kullanıldı ve milli kültürün canlandırılmasına odaklanıldı. Kültür politikamızın milli kültürün kodlarını taşıyan, milli değerleri göz ardı etmeyen bir noktada olması gerektiği vurgulanırken; raporlarda, yereli esas alan evrensel bir yaklaşımla yerli ve milli içerik üretiminin artırılması gerektiği de ifade edildi.

Bugüne kadar tek tip ideoloji merkezli, dayatmacı bir kültür politikası olduğu, bu yüzden Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yeniden yapılandırılıp yeni uygulamaya alınacak kültür politikalarının da tek taraflı olmaması gerektiği söylendi.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı da rapor sonuçlarını dinlemek üzere salondaydı. Bazı komisyon başkanları “Aziz bakanım”, “Allah razı olsun bakanımdan” gibi ifadelerle Kültür Bakanı’na ara ara övgüde bulundu ve teşekkür etti (!). Hatta raporlar okunurken Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bütçesinin genel bütçe içinde iki katına çıkarılması önerisi üzerine “Biz bu öneriye amin diyoruz” diyenler bile oldu.

Raporlarda, “Sadaka taşı”, “Misafir Taşı” gibi İslami hassasiyet taşıyan sanat eserlerinin de öne çıkarılması vurgulandı. Milli Saraylar, Yunus Emre Enstitüsü gibi kurumların da güçlendirilmesi gerektiği ifade edildi.

Kültür Şûrası’nda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın milli kültür stratejisinin kontrol altına alınması yönündeki çağrısı da hatırlatıldı. Uzun süredir kültür sanat alanında pozitif bir adım atmayan bakanlığın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla harekete geçmesi ise bir skandal (!) .

‘Wagner’i günahım kadar sevmem’

* Kültür Ekonomisi Komisyonu Başkanı Ali Saydam, Türkiye’nin dünya kültür ekonomisinde payının yüzde bir olduğunu açıkladı. Saydam, “Milli Kültür Fonu” kurulması gerektiğini belirterek bakanlığın kamu dışındaki kurum ve kuruluşlarla sponsorluk ilişkileri kurmasını tavsiye etti.

* Sahne Sanatları Komisyonu Başkanı İskender Pala, sanatsal ve idari yönetimin ayrıştırılması gerektiğini belirtti. Repertuvar ve metinlerin milli değerlerle örtüşmesi gerektiğini belirten Pala, “AKM’nin ihyası”na da vurgu yaptı.

* Sinema, Radyo ve Televizyon Komisyonu Başkanı Deniz Bayrakdar, milli ve tarihi şahsiyetlerin uluslararası büyük bütçeli sinema filmleriyle tanıtılmasına değindi. “Ömer Lütfi Akad Sinema Müzesi” önerisi getirdikleri raporda ayrıca Film Bankası kurularak sinema projelerinin finansal anlamda desteklenmesi gerektiğini belirtti. Bayrakdar, Türkiye Sinema Kuruluş tarihinin yeniden belirlenmesini vurguladı. Sinema filmlerinin sınıflandırılarak seyirciye ulaştırılması, yabancı filmlerden alınmayıp Türk filmlerinden alınan 650 dolar artı KDV gösterim ücretinin kaldırılması, TRT’de sinema kanalının kurulması gibi önerileri de sundu.

* Müzik Komisyonu Başkanı Doç. Dr. Yalçın Çetinkaya konuşmasında “çoksesli ve teksesli gibi sığ kavramları gündeme getirmeyeceğiz” ifadesinin şaşkınlığını henüz atamamışken “Wagner’i günahım kadar sevmem” diyerek Wagner’in müzikle ilgi bir sözünden örnek vermesi epey dikkat çekti. Çetinkaya, raporda, özel tiyatrolara verilen desteğin benzerinin müzik topluluklarına da verilmesi gerektiğini vurguladı.

* Görsel Sanatlar Komisyonu Başkanı Prof. Uğur Derman, “sanat eğitiminde mahallileştirmeye gidilmeli, milli değerler göz ardı edilmemeli, mahallelerde sanat atölyeleri güçlendirilmeli, her şehirde bienal yapılmalı” gibi önerileri sundu.

Kültür Bakanı Avcı: Modern hayata karşı milli ve manevi değerler

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı da “Şûrada ortaya çıkan hiçbir cümleyi zayi etmeden gelecek için tam bir fikr-i takip içinde olacağımızdan emin olmanızı istiyorum” dedi. Avcı, ayrıca “Bireyselliği ve bencilliği bir norm haline getiren modern hayat biçimine karşı çocuklarımızı, gençlerimizi milli ve manevi değerlerimizle donatmalıyız” şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler