Mısır konvoyu kabul edecek mi?

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı'nın da içinde yer aldığı, dış basında adı "Viva Palestine" olan, Türkiye'de ise halkın daha rahat kabul edebilmesi için "Filistin'e Yol Açık" diye değiştirilen yardım konvoyunun Mısır'a girip giremeyeceği tartışılıyor.

Mısır konvoyu kabul edecek mi?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.12.2009 - 12:45

Türkiye'de TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, TBMM İnsan Hakları ve Dışişleri Komisyonu başkanları AKP'li Zafer Üskül ve Murat Mercan tarafından kabul edilen "Viva Palestina" yardım konvoyunun Mısır topraklarına girmesine izin verilmeyeceği iddia edildi. Yabancı basına Filistin'e yardım götüren konvoyun Türkiye'de "kraliyet kabulü" gördüğü ifade edildi.

Konvoy'a, ulaştırmaya çalıştığı yardımların kimi ülkeler tarafından henüz desteklenmeyen ve terörle bağlantısı olduğu iddia edilen Hamas iktidarının eline geçmemesi için karşı çıkıldığı belirtiliyor.

İngiltere'den hareket eden, "Viva Palestine" adı konulan ancak Türkiye'de bu ifade antipati uyandıracağı gerekçesiyle "Filistin'e Yol Açık" adı verilen 80 araçlık yardım konvoyu Fransa, İtalya ve Yunanistan üzerinden 16 Aralık'ta Türk sınırına ulaştı. Konvoy her ülkede büyüyerek yoluna devam ediyor. Konvoy'un yolculuğunun Suriye, Ürdün ve Mısır'ı kat ettikten sonra Gazze'de 27 Aralık'ta bitmesi planlanıyor.
 

Mısır topraklarına giremeyebilir

İHH'nin konvoyun Türkiye'deki yolculuğuyla ilgili açıklamasına göre, Filistin'e giden Özgürlük Konvoyu'na 17 Aralık'ta TBMM'de de büyük bir ilgi gösterildi. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, "Filistin'e Özgürlük Konvoyu Uluslararası Yardım Konvoyu Tertip Komitesi"ni kabul etti. Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, Türkiye-Filistin Dostluk Grubu Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, Filistin Büyükelçisi Nebil Maruf, Meclis İnsan Hakları ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkanları AKP'li Zafer Üskül ve Murat Mercan da tertip heyetini kabul etti.

Meclis Başkanı'nın Tertip Komitesi'ni kabulüne İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, İHH Yönetim Kurulu Üyeleri, Türkiye Filistin Dostluk Grubu Başkanı ve AKP Tokat Milletvekili Zeyid Aslan ve konvoyun İngiltere heyeti temsilen organizasyon sorumlusu Kevin Ovenden katıldı.

Uzun süredir ambargo altında yaşayan Filistin'e yardım etmek için düzenlenen organizasyonda ABD, Asya ve Avrupa'dan insani duyarlılık taşıyan kişilerin de bulunmasını mutlulukla karşıladığını belirten Mehmet Ali Şahin, böyle bir hassasiyetin dünyada hala yaşanıyor olmasının, gelecekle ilgili umutlarını artırdığını söyledi. Yardımların en kısa süre içinde yerine ulaşmasının önemli olduğunu belirten TBMM Başkanı Şahin, Tertip Komitesi üyelerini insani duyarlılıklarından dolayı kutladı.

İHH Başkanı Bülent Yıldırım duyarlılığından dolayı TBMM Başkanı Şahin'e teşekkür etti.
Kabule katılan Organizasyon Sorumlusu Kevin Ovenden Türkiye'nin ortaya koyduğu tutumun diğer ülkelere de örnek olması gerektiğini bildirdi. Kabulün sonunda TBMM Başkanı Şahin, heyette bulunanlara birer Türk bayrağı hediye ederek Tertip Komitesi üyelerini Filistin'e uğurladı.
 

Dış basın: Mısır konvoyun topraklarına girişine izin vermeyebilir

Bu yıl Filistin'e ulaşmak isteyen üçüncü yardım konvoyunun Mısır'a ait Refah bölgesinden Gazze'ye girmesi planlanıyor. Giriş tarihinin "Dökme Kurşun Operasyonu"nun birinci yıldönümü olan 27 Aralık'ta gerçekleşmesi hedefleniyor. Konvoyu izleyen Orta Doğu ve batı basınında Mısır'ın konvoyun topraklarına girmesine izin vermeyeceğine yönelik haberler yer alıyor.

Huffington Post gazetesinin Beyrut'taki muhabiri Richard Hall, kendine ait blogda, "Gönüllüler arasında Mısır hükümetinin konvoyun Gazze'ye geçişine izin verilip verilmeyeceğine ilişkin endişeler var. Önceki her iki konvoy da bölgeye girme konusunda sorunlarla karşılaştı. ABD yedek kuvvetlerinden izin alabilmek için on gün beklemek zorunda kaldı. Organizatörler ve katılımcılar yardımı vermelerine izin verilinceye kadar evlerine dönmeme kararında olduklarını açıkladılar" diye yazdı. Konvoya destek veren Joti Brar'ın "Girmemize izin verilinceye kadar sınırda kalacağız. Buraya taahhütlerimizi yerine getirmek için ve çok uzaklardan geldik" sözlerini aktaran Brar, konvoyları destekleyen İngiliz Parlamenter George Galloway'in Mısır hükümetini girişe izin vermesini istediğini ve "Umarım sorun olmaz. Mısır hükümetinin dikkati olması gerekenden yani İsrail'den ve Gazze şeridindeki çirkin saldırılarından başka yöne çevirmesi büyük hata olur" dediğini bildirdi.

Konvoy'a, ulaştırmaya çalıştığı yardımların, bazı ülkeler tarafından henüz iktidarı kabul edilmeyen ve terörle bağlantısı olduğu iddia eline Hamas'ın eline geçmemesi için kuşkuyla bakıldığı iddia ediliyor.
 

İşte yorumlan

"Mısır'ın konvoya izin vermeyeceği" iddiaları diğer basın organlarına şöyle yansıdı:
Yarı Resmi El Ahram (İngilizce-haftalık): . Mısır yetkililerinin esnekliğine bağlı olarak konvoy Gazze'deki Filistinlilere tıbbi ve insani malzeme yardımı ile diğer yardımlarda bulunacak. İlk VP konvoyu İngiltere'den 14 Şubat'ta yola çıktı. 5 bin millik rota Belçika, Fransa, İspanya, Fas, Cezayir, Tunus, Libya ve son engel Mısır'dan geçti. Konvoy Gazze'ye Refah geçidinden Kaddafi Fonu'nun da yardımları eklenerek 9 Mart'ta ulaştı. Fakat Mısırlı yetkililer malzemenin Gazze'ye geçmesine izin vermeyi reddettiler.

Konvoy, tıbbi yardım malzemesi ve yiyeceklerin ziyan olduğu Ariş kasabasında kaldı. Temmuz ayında ABD'den çıkan kampanyacılar 1 milyon dolarlık fonla Mısır'a uçtular. Mısır'dan 47 araç ve tıbbi malzeme aldılar. Bir kez daha yerel yetkililer araçların geçmesine izin vermeyi reddettiler, konvoyun gerekli izinleri almadığını gerekçe gösterdiler. Bu kez eylemciler tıbbi malzemeyi sınır ötesine geçirmeyi başarabildiler. Şubat-Mart konvoyunda Mısırlıların engellemelerine maruz hareketin sözcüsü Zahir Berawi konvoyun rotasının Mısırlı yetkililerin provoke etmesinden kaçınabilmek için tasarlandığını, Kahire'ye geniş manevra alanı tanımadan, Mısırlı eylemci ya da politikacılarla herhangi bir ilişki kurmaktan kaçınıldığını belirtti.

Berawi, "Malzemelerin Gazze'ye götürülmesi konusunda son derece kararlıyız. Bu bizim önceliğimiz ve ne insanlık mesajımızın önünde herhangi bir engel bulunmasına izin vermeyi ne de herhangi bir düzeyde Mısır hükümetine meydan okumayı istiyoruz. Mısır rejimine ilk yılında savaşı anması, aydınlatması konusunda güveniyoruz, sanırım hedefimiz aynı" dedi. 

İngiliz siyasi aktivist, sendikacı Joti Brar konvoyla ilgili bilgileri Twitter'de paylaşıyor. Bu VP gönüllülerinin Batı Avrupa'da nasıl heyecan yarattıklarını, belediye başkanları ve milletvekilleri tarafından selamlandıkları ve Pizza Hut'tan bedava pizza aldıkları Yunanistan'daki seyahatlerini gösteriyor. El Ehram baskıya girdiğinde Brar Türkiye'de konvoylarına yapılan "kraliyet" kabulünü keyifli bir şekilde Tweetliyordu.

Bikyamasr.com: Viva Palestina'ya göre "Konvoyun temsilcileri Ankara'da TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'e resmi ziyarette bulundular. Ziyarette Dış İşleri Komisyonu Murat Mercan ve İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül de bulundu. Çok sayıda Türk konvoyu karşıladı ve alkış yağmuruna tuttu. Viva Palestina'nın Mısır ve Gazze arasında bulunan ve sık sık kapanan Refah Sınır Geçişini geçme girişimnden önce Türkiye, Suriye, Ürdün ve Mısır'a geçmesi umuluyor. Aralık ayının ilk günlerinde Mısır hükümetinin konvoyun topraklarına girmesine izin vermeyeceğine ilişkin haberler dolaşmıştı. Dışişleri bakanlığından bunu doğrulayan ya da yalanlayan bir bilgiye ulaşılamadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon