Mısır'daki çatışmalar yeniden alevlendi

Mısır Cumhuribaşkanı Mursi yanlıları ve karşıtları arasında çıkan çatışma bugün de devam ediyor. Yetkili kaynaklar ölü sayısının 7'ye, yaralı sayısının ise 684'e çıktığını belirtti.

Mısır'daki çatışmalar yeniden alevlendi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.12.2012 - 08:44

Mısır'ın başkenti Kahire'de Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yaptığı anayasal düzenlemeleri protesto gösterilerinde Mursi yanlıları ile karşıtları arasındaki çatışma çıktı.

Başkent Kahire'deki cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde çıkan çatışmalarda dünden bugüne ölü sayısının 7'ye yaralı sayısının ise 684'e çıktığı kaydedildi. Açıklamada, yaralıların çoğunun tedavilerinin ardından taburcu edildiği 128 kişinin ise müşahede altında tutulduğu belirtildi.

Bakanlık, ölüm ve yaralanma sebeplerine ilişkin ilerleyen günlerde detaylı resmi açıklama yapılacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde Mursi'yi desteklemek için toplanan ve geceyi burada geçiren Mısırlıların bir kısmı sabah saatlerinde işlerine gitmeyi tercih ederken, büyük bir kısmı, yeni anayasanın oylamaya sunulacağı 15 Aralık referandumuna kadar sarayın yanından ayrılmayacaklarını ifade ediyor. Mursi karşıtları ise dün ikindi vaktinden gece yarısına kadar süren çatışmalardan sonra bölgeyi terk etmişti.

Çok sayıda askeri araç Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda

Mısır'ın başkenti Kahire'de Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yanlıları ile karşıtları arasındaki gerilim devam ederken, üç tank ve çok sayıda askeri araç cumhurbaşkanlığı sarayı çevresinde konuşlandı.

 

Cumhurbaşkanı Mursi halka seslenecek

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin gün içinde halka sesleneceği bildirildi. Cumhurbaşkanlığı Divan Başkanı Muhammed Rifa el-Tahtavi, ''Cumhurbaşkanı Mursi bugün halka önemli mesajlar vereceği bir konuşma yapacak'' dedi.

Tahtavi, Mursi'nin göstericilere karşı şiddet kullanılmaması yönünde kesin talimat verdiğini de aktardı.

 

Bedi'den birlik çağrısı

Müslüman Kardeşler Teşkilatı Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedi, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yanlıları ve karşıtları arasında çıkan çatışmalar dolayısıyla tüm Mısır halkına birlik çağrısında bulundu.

Haftalık yayınladığı mesajında Bedi, Mısır halkına birlik çağrısında bulunarak, gücün halkın birliğinden geldiğini ve ayrılığın parçalanmaya götürdüğünü belirtti.

Bedi, ''İslam, diğer insanlara zarar vermeden özgürlüğü desteklemiştir, kendine ve başkalarına zarar veren özgürlüğün sınırlanması gerekir, kişinin özgürlüğü başkasının özgürlüğünün başladığı yerde biter'' ifadelerini kullandı.

Bazı basın kuruluşlarını toplumda bölünmeye götüren yayınlar yapmakla suçlayan Bedii, bazı medya araçlarının, yalan haberleri doğruymuş gibi aktardığını ve bunun toplumda gerginliğe sebep olduğunu vurguladı.

Halkın iradesinin kalıcı ve güçlü olduğunu ifade eden Bedi, on yıllarca çekilmiş fakirlik ve zillet hayatının bitmesi, ülkenin ilerlemesi için halkın iradesine saygı gösterilmesi ve gözardı edilmemesi çağrısı yaptı.


Mısır Cumhuriyet Muhafızları'ndan açıklama

Mısır'da cumhuriyet rejimini ve cumhurbaşkanını korumakla görevli Cumhuriyet Muhafızları, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin referanduma sunacağı anayasa taslağını protesto edenler ve destekleyenler karşısında baskı uygulamayacağını açıkladı.
Cumhuriyet Muhafızları komutanı Tümgeneral Muhammed Zeki muhafızların, cumhurbaşkanlığı sarayı önünde düzenlenen gösterilerde taraf olmadan, iki grup arasında sükuneti sağlamaya çalıştığını ifade etti.

Tümgeneral Zeki, Cumhuriyet muhafızları başta olmak üzere Mısır Silahlı Kuvvetleri'nin anayasa taslağını protesto eden veya destekleyen Mısır halkı karşısında herhangi bir güç kullanmayacaklarını kaydetti.

Mısır halkını isteklerine ulaşana kadar sakinliğe davet eden Zeki, Cumhuriyet Muhafızları'nın halkın temel yapı taşlarından biri olduğunu belirtti. Tümgeneral Zeki, dün cumhurbaşkanlığı sarayı önünde yaşanan olaylara dikkati çekerek, ''Şahsen, hiçbir Mısırlının bu tür olayları bir daha yaşamaması için elimden gelen gayreti gösteriyorum'' dedi.

Mısır Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı olan ve cumhuriyet rejimini ve cumhurbaşkanını korumakla görevli Cumhuriyet Muhafızları, talimatlarını silahlı kuvvetlerden değil cumhurbaşkanlığına bağlı Cumhuriyet Muhafızları komutanından alıyor.


 Güçlü Mısır Partisi Lideri Ebu El-Futuh'tan açıklama :

''Şu an Mısır'da dini çekişmeler olduğunu iddia edenleri kınıyorum. Burada bir çatışma yoktur. Bunların bir an önce son bulmasını istiyorum. Bu şekilde düşünenleri kınıyorum. Mısır'da İslam sistemi, herhangi bir tehlikede değildir ancak siyasi taraflarla olan sorunlarını İslam ile sorun haline getirenleri kınıyorum.''

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın hiç kimsenin mülkünde olmadığını söyleyen Ebu El-Futuh, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Mursi'nin vatanperverliğine güveniyorum. Buna rağmen şunu bilmesi gerekir ki, eğer bu gençler olmasaydı kendisi o sarayda oturamayacaktı. Bizlerin takdir ettiği ve şeref duyduğu herhangi bir asker ya da orduya, demokratik yapıya darbe çağrısında bulunanları uyarıyorum. Ordunun müdahalede bulunması çağrısını yapanları da kınıyorum. Dış ülkelerin müdahale etmesini isteyenleri de kınıyorum.''

Güçlü Mısır Partisi olarak Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yeni Anayasal düzenlemelerini reddediklerini dile getiren Ebu El-Futuh, ''Bizler diktatörlüğün her türlüsüne karşıyız. Bundan dolayı bu kararlara karşı çıktık. Efendimiz, Ebubekir Sıddık bile olsa, başkanımız bile olsa onun diktatörlüğüne yine karşı çıkardık. Mısır'a cumhurbaşkanlığı yapacak olan ismin, tüm Mısırlıların cumhurbaşkanı olmasını istiyoruz'' ifadelerini kullandı.

Gençlerden şiddete başvurmamalarını istedi

Ebu El-Futuh, gençlerin taleplerini ortaya koyarken şiddete başvurmamaları gerektiğini kaydederek, ''Mısır gençlerini herhangi bir sorunu çözmek için güç kullanmalarına karşı uyarıyorum. Eski rejimin yanlıları da tekrar sisteme girmeyi, daha önce Mısır'ın malını talan eden rejimin geri dönmesini hayal etmesinler, böyle düşünmeye kalkmasınlar'' diye konuştu.

Mursi karşıtları arasında önde gelen isimlerden Düstur Partisi Genel Başkanı Muhammed Baradey ve Halk Akımı Lideri Hamdin Sabbahi'ye de seslenen Futuh, ''Her ikisini de değerli insan olarak görmeme rağmen benim nazarımda Mısır halkı, hepsinden değerlidir. 25 Ocak Devrimi'nden bu yana, Mısır kanının hala akıtılıyor olmasını kınıyoruz'' ifadelerini kullandı.

Mısır'daki gerilimin sonlandırılması için önerilerini de bildiren Ebu El-Futuh, sorunların çözümü için Anayasal düzenlemelerin geri çekilmesi, Anayasa Kurucu Meclisi'nin yeniden oluşturulması, üyelerinin yüksek hukukçulardan seçilmesi ve 15 Aralık'ta yapılacak Anayasa referandumunun ertelenmesi gerektiğini ifade etti. Futuh, ayrıca göstericilerin de meydanlardan çekilmesi ve İçişleri Bakanlığı'nın yeniden yapılandırılmasını önerdi.

Mısır Resmi Televizyon Müdürü İsam el-Emir, görevinden istifa etti

Mısır Enformasyon Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Mısır Resmi Televizyon Müdürü İsam el-Emir ülkede yaşanan siyasi kriz sebebiyle bugün istifasını sundu.
Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin son anayasal düzenlemeleri ve yeni anayasa taslağını 15 Aralık'ta referanduma sunma kararı ülkede tepkilere yol açmış ve dün akşam Cumhurbaşkanı'nın 4 danışmanı da peş peşe istifasını açıklamıştı.

 

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın çevresi boşaltıldı

Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin aldığı anayasal kararlara muhalefet eden gruplar ile Mursi destekçileri arasında çatışmalara sahne olan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın çevresindeki göstericiler bölgeden uzaklaştırıldı.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Muhafız Birliği tarafından göstericilere verilen ''Saat 15'e kadar bölgeden ayrılın'' ikazının dolmasının ardından güvenlik kuvvetleri, saray çevresinde bulunan az sayıdaki göstericiyi alandan uzaklaştırdı.

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin çalışma ofisi ve makam olarak kullandığı Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na çıkan cadde ve sokaklarda da polis barikatlar kurdu.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na açılan cadde ve yollar, güvenlik kuvvetleri tarafından yaya ve araç trafiğine kapatılırken, polisin kurduğu barikatların dışında toplanan küçük bir grubun Mursi lehine gösterilere devam ettiği gözlendi.

Mısır güvenlik kuvvetleri daha önce Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve çevresinde gösteri yapmanın yasaklandığını açıklamıştı. Dünkü çatışmaların ardından saray çevresinden ayrılan muhalifler ise Abbasiye bölgesinde tekrar toplanmaya başladı.

Muhaliflerin tekrar saraya doğru yürüyüp yürümemekte kararsız oldukları bildirildi. Bazı gruplar saray ve çevresinde gösteri yapmak isterken, bazı hareketlere bağlı göstericilerin ise Tahrir Meydanı'na dönerek gösterilere orada devam etmek istedikleri kaydedildi.

 

Mursi'nin evinin önündeki arbedede onlarca gösterici yaralandı

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin, Mısır'ın kuzeyindeki Nil Deltası bölgesinde bulunan evinin önünde protesto eylemi düzenleyen göstericiler ve polis arasında meydana gelen arbedede onlarca gösterici yaralandı.

Edinilen bilgiye göre, Mursi'nin evinin etrafında oluşturulan güvenlik bariyerinin göstericiler tarafından yıkılmasıyla göstericilerle polis arasında arbede yaşandı. Polis, Mursi'nin evine yaklaşmak isteyen göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

Emniyet kaynaklarından edinilen bilgiye göre, polis araçlarına zarar veren göstericilerden 8'i gözaltına alındı. Zagazig Üniversitesi Hastanesi'nden bir yetkili, göz yaşartıcı gazdan etkilenen onlarca kişinin ambulanslarla hastaneye getirildiğini söyledi.

Bir görgü tanığı da olaylar sırasında Mursi'nin küçük oğlu Abdullah'ın evde olduğunu ileri sürdü. Olaylar sırasında Mursi'nin evinde birinin olup olmadığına dair henüz resmi makamlardan bir açıklama yapılmadı.

 

Müslüman Kardeşler Teşkilatı

Mısır Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde dün meydana gelen çatışmalara işaret ederek, ''Yasal olanı devirmek için kurdukları komployu etkisiz hale getirdik'' dedi.

İhvan'dan yapılan yazılı açıklamada, ''Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi devirmek için kurulan komplodan, devrimin yoluna taş koyanlar sorumludur. Bu kimseler, Mısır halkından yağmaladıkları haram paraları kullanır, kendi çıkarlarını milli çıkarlardan üstün tutarlar'' ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na zorla girmeye çalışanların şu an sorgulandığı, girmeye çalıştıkları yerin devletin bir sembolü, halk tarafından seçilmiş bir Cumhurbaşkanı'nın merkezi olduğu vurgulandı.

İhvan'ın Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde Mursi ve kararlarına destek için barışçıl gösteri düzenlediği belirtilen açıklamada, ''Ne var ki karşımızda silah, molotof kokteyli, göz yaşartıcı bomba ve kesici aletlerle donatılmış bir kalabalık bulduk. Bunların arasında keskin nişancı da vardı. 5 kişiyi kaybetmemize ve bin 500 kişinin de yaralanmasına sebep oldular'' denildi.

Açıklamada ayrıca çatışma haberlerini veren bazı medya kuruluşları gerçekleri çarpıtmakla suçlandı. Başkent Kahire'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yanlıları ile karşıtları arasında devam eden çatışmalarda 7 kişi hayatını kaybetmiş 684 kişi de yaralanmıştı.

 

Mursi: 6. maddede ısrarcı değilim

Yaşanan çatışmaların ardından Mısır devlet televizyonundan halka seslenen Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, ''Siyasi muhalefet adı altında yaşananlar elem verici, fakat ne olursa olsun zulüm ve fesat yıllarından sonra halkın iradesi yönetimde olacak. Ülkeyi karıştırmak için silah kullanan eski rejim kalıntıları hiçbir şekilde yeniden Mısır topraklarına dönemeyecek'' dedi.

Bütün Mısırlıların eşit durumda olduğuna dikkati çeken Mursi, ülkedeki ölüm ve saldırılara müsade etmeyeceklerini, silah ve molotof kullanarak insanları öldüren ve yaralayanların cezasız kalmayacağını söyledi. Mursi, ''Cumhurbaşkanlığı aracına saldırdılar, bir şoför ağır şekilde yaralandı. Barışçıl gösteri demek kamu binalarına saldırmak mıdır? Milletin iradesi, şiddetle değil diyalogla ortaya çıkar'' dedi.

Mursi sözlerini şöyle sürdürdü: ''Gösterileri karıştırmak isteyen 80 kişi silahla yakalandı. Yakalananlar, eski rejimle bağlantılı kişiler. Onlara para ve silah temin ediyorlar. Hem Mısır içerisinden hem Mısır dışarısından para desteği geliyor. Olaylarla ilgili savcılık soruşturmaya devam ediyor. Yakalananların ifadeleri doğrultusunda her şey ortaya çıkacak.''

Muhalefetin arasına eski rejimle bağlantılı olanların karışmaya çalıştığını ifade eden Mursi, ''Yasal düzenlemeler, yargıyı engellemek anlamına gelemez. Yargıya saygımızı gösteriyoruz. Devletin kanunlarını korumak için onları destekliyoruz. Yasal düzenlemelerin iptalini yasaklayan 6. madde sadece ülkeyi korumak için konuldu'' diye konuştu.

Mursi, 6. maddede ısrarcı olmadığını ve muhaliflerle diyalog görüşmesinin ardından, varılacak karara göre sözkonusu maddeyi iptal edebileceğini kaydetti. Mısır'daki siyasi muhalefeti, kanun adamlarını, simge isimleri ve devrimci gençlik hareketlerini cumartesi günü gerçekleşecek Ulusal Diyalog Toplantısı'na davet eden Mursi, 15 Aralık'ta yapılacak referandumun tam tarihinde yapılacağını sözlerine ekledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler