Moody's'ten Türkiye ekonomisine kötü haber

Moody's, Türk bankacılık sisteminin görünümünün yavaşlayan ekonomi nedeniyle negatif olduğunu bildirdi. Moody's'in uyarısında, yükümlülüklerde artan dolarizasyona ve gelişmekte olan piyasalara dönük güven yitiminin altı çizildi.

Moody's'ten Türkiye ekonomisine kötü haber
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.04.2016 - 12:24

Fortune Türkiye'nin haberine göre, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türk bankacılık sektörünün dış toptan piyasalara bağımlılığının, zayıf uluslararası yatırımcı güveni ışığında yüksek fonlama maliyetlerine katkı yapıyor olabileceğini bildirdi. Moody's bankaların ayrıca yavaş bir ekonomik görünümden, yükümlülüklerde artan dolarizasyondan ve gelişmekte olan piyasalara yönelik güvende oynaklıtan kaynaklı zorluklarla karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Moody's Başkan Yardımcısı ve Kıdeml Kredi Yetkilisi Irakli Pipia bugün yayınladığı "Bankacılık Sistem Görünümü-Türkiye:Yavaşlayan Ekonomi, Artan Fonlama Maliyetleri Negatif Görünümümüzü Yönlendiriyor" başlıklı değerlendirmesinde, "Cansız ekonomik görünümler kredi perfonmansı ve karlılık üzerinde baskı yaparken, bankacılık sistemi iyi sermayelendirilmiş durumda kalmaya devam ediyor. Kredilerde gecikmelerin Türk Lirası'nda değer kaybı ve daha yavaş ekonominin ışığında yüzde 3,5 veya 3,8 artmasını bekliyoruz" dedi.

Türk bankacılık sisteminde sorunlu kredilerin 2015 sonunda yüzde 3,1 oranına göre 40-60 baz puan artmasını bekleyen Moody's, tüketici kredileri ve KOBİ'lere veriler kredilerde sorunlu kredi oranının artacağını öngördü. Bu segmentlerde sorunlu kredi stoğunun hali hazırda geçtiğimiz yıl ciddi şekilde büyüdüğünü bselirten Moody's, kurumsal kredilerin ise şu ana kadar ekonomik yavaşlamaya direnç gösterdiklerini, ancak onlarında yerel para biriminde değer kaybı ve borçlanma maliyetlerinde olası artışlara karşı kırılgan olmaya devam ettiklerini vurguladı.

Sektörde büyümenin Türkiye'nin yüksek dış finansman ihtiyacı dikkate alındığında değişen yatırımcı güvenine karşı kırılgan olduğuna işaret eden Moody's, Türk bankalarının karlılıklarının bankaların artan borçlanma maliyetlerinden kaynaklı olarak daralan faiz marjlarının yarattığı baskı ile karşı karşıya kalacağını savundu.

Türk bankalarının sağlam sermaye tamporlarının kredi zararlarında bir artışı absorbe edebileceğini de belirten Moody's, Türk bankacılık sisteminin ortalama Tier 1 sermaye rasyosunun 2015 sonunda yüzde 13,3 olduğunu da hatırlattı. Türkiye'de bu yıl kredilerde ılımlı büyüme beklediğini ifade eden Moody's sistem genelinde bankaların sermaye rasyolarını büyük olasılıkla istikrarlarını koruyacalarını öngördü.

Bununla birlikte bankaların bilançolarında büyük hacimli döviz cinsinden varlıkları olduğuna dikkat çeken Moody's, bu döviz cinsinden varlıkların bankaları yerel para biriminde daha fazla değer kaybınakırılgan hale getirdiğini de vurguladı.

Türk bankalarının 2015 sonunda yüzde 123 olan kredi/mevduat oranına sahip kredilerini finanse etmek için sermaye piyasalarında borçlanmaya aşığı bağımlılıklarının devam edeceğini öngören Moody's,büyük bölümü yabancı para cinsinden olan kısa vadeli toptan fonlamanının yükümlülüklerin büyüyen kesimi olduğuna dikkat çekti.

Moody's raporunda, 2016 yılında yapılması planlanan ve otoritelerin ihtiyaç olması halinde sorunlu bir bankanın yeniden sermayelendirilmesinin maliyetini kreditörlere yansıtma yetkisini güçlendirecek yasal düzenlemeler nedeniyme hükümetin sorunlu bankalara destek sağlama olasılığının kademeli şekilde azalacağı görüşünü de dile getirdi. Moody's TCMB'nin döviz rezervlerinde 2015 yılında yaşanan kayda değer düşüşün de otorileri bankacılık sistemini desteklemek konusunda daha seçici yapacağını savundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler