Moskova'nın 'Güney Akım' önerisi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın Moskova temaslarına Rus basınında geniş şekilde yer verilirken, Rus basını Türkiye'nin Güney Akım'a katılımıyla ilgili Moskova'nın yaptığı öneriyi ön plana çıkardı.

Moskova'nın 'Güney Akım' önerisi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.07.2009 - 12:23

Rus ''Gazeta'' gazetesi, ''Rusya, Nabucco'yu Türkiye'den çıkarıyor'' başlığıyla yayımladığı haberde, Rusya'nın Türkiye ile ''Güney Akım'' doğalgaz boru hattı projesinde işbirliği yapmayı ümit ettiğini açıkladığı kaydedildi.

Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin'in, Güney Akım doğalgaz Boru Hattı projesine Türkiye'nin de katılmasını teklif ettiği belirtilen haberde, "Uzmanlar, Rus tarafının bu teklifinin Türk tarafına Nabucco ile ilgili görüşmelerde ilave koz kazandırmış olacağına dikkat çekiyorlar" denildi.

Seçin, Türkiye'nin Güney Akım projesine katılımının nasıl olabileceğini açıklamadığı belirtilen haberde, Seçin'in görüşme sonrasında yaptığı, "Nabucco ve ya Güney Akım boru hatlarından hangisinin daha yararlı olacağını ekonomik hesaplamalar ve rekabet edebilme seviyesi gösterecek. Rusya için Güney Akım ve Türk tarafıyla gerçekleştirdiği projeler daha önceliklidir" ifadelerine yer verildi.

Rusya Milli Strateji Enstitüsü Başkanı Stanislav Belkovskiy de Gazeta'ya yaptığı açıklamada, "Türkiye ile Güney Akım projesinde işbirliği stratejisi mevcut değildir. Şu anda Rusya için ne pahasına olursa olsun, Nabucco'yu Türkiye'den çıkarmak daha önemli" dedi.

Rus RBC Daily gazetesinde de "İki ateş arasında" başlığıyla yayımlanan haberde, Nabucco üyesi olan Türkiye'nin Güney Akım ile de ilgilendiği belirtildi.

Davutoğlu'nun Rus karşıtı Sergey Lavrov görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Ankara'nın, Moskova'nın Güney Akım'a katılım yönündeki teklifini değerlendirmeye hazır olduğu mesajı verdiği belirtilen haberde, "Lavrov, Türkiye'nin Güney Akım boru hattı inşaatına istediği şekilde katılabileceğini vurguladı. Uzmanlar, Türkiye'nin bu projeye katılması halinde Gazprom'un hem Nabucco'nun pozisyonunu zayıflatacağı, hem de boru hattının Ukrayna kıta sahanlığı içinde döşenmemesini sağlayarak bir taşla iki kuş vurmuş olacağını belirtiyorlar" denildi.

Rusya Siyasi Konjüktör Merkezi Başkanı Dimitriy Abzalov gazeteye yaptığı açıklamada, Nabucco'nun maliyeti ve bunun için gerekli doğalgaz kaynaklarıyla ilgili sorunlar yüzünden Türkiye de Nabucco'nun rakibini destekleme eğilimine girdiğini belirterek, "Bu Türkiye'nin Nabucco'dan çıkması anlamına gelmiyor. Ancak eğer Güney Akım'ın inşası daha erken olursa, Nabucco'ya ihtiyaç olup olmadığı yolundaki soru daha yoğıun bir şekilde gündeme gelmiş olacak" dedi.

 

"Türkiye'nin katılımı maaliyeti düşürecek"

Velles Kapital Yatırım şirketi uzmanı Dimitriy Lyutyagin de RBC Daily'ye yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Güney Akım'a katılması halinde boru hattının çok önemli oranda kısalacağını ve maliyetinin de oldukça düşeceğini belirterek, "Eğer Güney Akım'ın su altındaki kısmı Mavi Akım'a paralel olarak döşenecek olursa, Mavi Akım-2 boru hattının inşaatına da ihtiyaç kalmayacak" dedi.

Lyutyagin, ancak Ankara'nın imzaladığı anlaşmaları bile yerine getirmediğini ileri sürerek, Türkiye ile işbirliğinin riskli olduğunu savundu.

Vremya Novostey gazetesinde de "Rusya, Türkiye'yi kendi boru hatlarına çekiyor" başlığıyla yayımlanan haberde, Bakan Yıldız'ın Rusya ziyareti sırasında kendisinden önceki bakanlardan "daha kibirli olduğunu sergilemeye" çalıştığı ileri sürülerek, "Yıldız'a kadar, Türkiye'yi tüm Avrupa'nın doğalgaz kaynağı ülke yapmak isteyen çok sayıda Türk bakan olmuştu, ancak hiç biri bu amacına ulaşamamıştı. Yeni bakan ise boğanın boynuzlarından tutarak onun üstüne binmeyi ve iki boru hattıyla birlikte, aynı anda Nabucco ve Güney Akım'a katılmaya karar verdi" denildi.

Haberde, Seçin ve Yıldız'ın önceki gün 3 saatten fazla süren görüşmenin sonuçlarını somuta indirgemekten kaçındıkları kaydedildi.

Rusya;nın resmi gazetesi sayılan "Rossiyskaya Gazeta"da da "Gaz ve Atom" başlığıyla yayımlanan haberde, Yıldız'ın Seçin ile görüşmesi sırasında doğalgaz boru hatlarının yanı sıra Rusya ve Türkiye arasında nükleer enerji alanında işbirliğine de yer verildiği vurgulandı.

Seçin'in açıklamasında, Rus şirketlerin Türkiye'de nükleer santral inşaatının maliyetinin düşürülmesine çalıştıklarını söylediği belirtilerek, "Seçin'e göre bu çok zor bir soru. Zaman ve uzun süren çalışma gerektiriyor. Önümüzdeki günlerde düzenlenecek hükümetler arası komisyon toplantısında, Seçin ve Yıldız bu görüşme sırasında ortak karara varamadıkları konuları görüşmeye devam edecekler" denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler