Motorculara çanta cezası

Motosikletlerin arkasına takılan çantaların ruhsata işletilmesi zorunluluğu, bir yandan karmaşa yaratırken, kullanıcılara da ek maliyet yaratacak. Sadece proje için 2 bin TL’ye varan masraf gerekebileceği belirtiliyor.

Motorculara çanta cezası
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.08.2014 - 12:43

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın motosikletlerin arkasına takılan taşıma kutularının “tadilat” kapsamında değerlendirilmesi ve onaylı projeyle birlikte ruhsata işletilmesi gerektiği yönündeki kararı, motosikletçileri sıkıntıya soktu. Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Başkanı Nihat Çadırcı, söz konusu kararın yoruma açık olduğunu, tam olarak açıklanmayan bazı unsurlar bulunduğunu belirtirken, özellikle bireysel kullanıcılar açısından sorun yaratacağına dikkat çekti.

Motosikletlerin arka şasilerine takılan taşıma kutuları, kullanıcıların kabusuna dönüştü. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın kararı, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Temmuz ayında 81 ilin valilikleri ile Trafik eğitim ve araştırma Dairesi Başkanlığı’na geçtiği genelgeyle, ruhsata işletilmemiş kutulara sahip motosikletlere ceza kesilmesi gündeme geldi. Bu zorunluluk motosiklet sahipleri ve kullanıcılarına ek maliyet şoku yaratırken, uygulama konusunda yoruma açık yönler olduğu belirtiliyor.

 

‘Kontrol edilmesi zor’

MOTED Başkanı Nihat Çadırcı, dünyanın her yerinde motosikletlerin arkasında taşıma kutuları bulunduğunu hatırlatırken, hiçbir ülkede onaylı taşıma kutularının ayrıca ruhsata işletilmediğini vurguladı.

Kararın, kısıtlı bütçeyle motosiklet sahibi olmuş bireysel kullanıcıları ve küçük esnafı zora sokabileceğini belirten Çadırcı, “Kontrolün yapılması da zor. Muallakta olan yönler var. Yorumlanması gerekiyor. Bu kararla çantası olanlara da ceza gelebilir” dedi. Bu kararın, bürokrasiyi ve maliyeti artırmanın dışında işe yaramayacağını da söyleyen Çadırcı, şöyle devam etti:

“Arka çantalar, kask, ilkyardım seti, yağmurluk, lastik tamir kiti gibi acil durumlarda hayatımızı kolaylaştıracak malzemeleri yanımızda bulundurmamızı sağlıyor. Arka çantaların orijinal bağlantıları, basit bir vidalama sistemiyle sökülüp takılabilecek şekilde motosiklete monte ediliyor. Bu nedenle tadilat olarak değerlendirilmemeli. Burada bir kavram kargaşası olduğu açıktır.”

 

Satışları olumsuz etkiler

Uygulama nedeniyle zaten düşük seyreden motosiklet satışlarının olumsuz etkilenebileceğini de söyleyen Çadırcı, bunun şirketler açısından sorun almayacağını, ancak bireysel kullanıcılar ve küçük işletmelerin motosikletlerini yenilemekte isteksiz davranabileceğini kaydetti.

 

Kayıt ve muayene masrafı

Motosikletlerin arka kısımlarında bulunan taşıma kutularıyla ilgili talimata göre, kullanıcının, TSE onaylı tadilat projesi çizdirmesi ve dilekçeyle trafik kuruluşuna başvurması gerekiyor. Şayet muayenesi yapılmışsa, ruhsat ve kayıtlara “Taşıma Kutusu Mevcuttur” ibaresi girilecek. Ancak talimatta, muayeneli bir motosikletin, taşıma kutusunu işletmek için yeniden muayeneye sokulup sokulmayacağı tam olarak belirtilmemiş. Şayet bu zorunlu ise, o zaman maliyet daha da artacak. Kayıta geçmemiş taşıma kutuları nedeniyle Karayolları Trafik Kanunu’nun 32. maddesi gereğince cezai işlem uygulanacağı bildirilirken, cezanın 80 TL civarında olduğu belirtiliyor.

Motosikletlerin yan çantaları ise ruhsata işlenmeyecek.

 

1.500 TL’lik ek maliyet!

Taşıma kutularının TSE onaylı projeyle birlikte ruhsata işletilmesi konusundaki uygulamayla ilgili dernek, firma ve kullanıcıların kafası karışık.

Borusan Otomotiv’den Başarı Erbaş, taşıma kutusu için önceden TSE ile anlaşmalı mühendislik bürolarına tadilat projesi çizdirilmesi gerektiğini, bunun için de 1.500-2 bin TL civarında rakamlardan söz edildiğini kaydetti. Distribütörlerin de bu konuda tam olarak bilgi sahibi olmadığını, araştırmalarını sürdürdüklerini kaydeden Erbaş, “Distribütör olarak biz de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sonuçta sattığımız markanın orijinal çantaları var. Bunun için her bir model için proje çizdirip, seri üretim belgesi almak gerekebilir. Bunun da maliyeti hayli yüksek” dedi.

Orijinal ekipman olmayan çantaların takılması halinde, o zaman her bir kullanıcının projöe çizdirmek zorunda kalabileceğini hatırlatan Erbaş, “Bu da ciddi bir maliyet” ifadesini kullandı. Erbaş, anlaşmalı mühendislik bürolarının da tam olarak bilinmediğini vurguladı.

(Milliyet)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler