MS hastalığında olumlu sonuçlar
Kanada British Columbia Üniversitesi öğretim üyesi ve Almanya Bamberg MS Merkezi Başkanı Prof. Peter Rieckmann, multipl skleroz (MS) hastalığı üzerinde yapılan araştırmalarda olumlu sonuçlara ulaşıldığını belirtti.
Alman ilaç firması Bayer öncülüğünde MS hastalığı ile ilgili 21 yıldır süren araştırma ve incelemeler sonucunda, MS tedavisinde etkisi kanıtlanan ilk tedavi olan inferon beta kullanımının, sağ kalma sürecini anlamlı olarak arttırdığı, düzenlenen toplantı ile açıklandı.
Ceylan İnterondinatel'deki toplantıda konuşan Prof. Peter Rieckmann, aksonal ara yüzün zarar görmesinin engellenmesi ve aksonlarda lezyona neden olan durumlara müdahale edilmesi halinde, hastalığın ilerlemesinin engellenebileceğini belirtti. Rieckmann, ''İnterferon beta, erken müdahale etmekle kalmıyor, aynı zamanda antioksidatif faktörleri de etkiliyor. Bunun sonucunda ilaç, hastalar üzerinde MS'in gelişimini stabil hale getirme yolunda yardımcı oluyor'' diye konuştu.
Kronik prograsif bir hastalık olan MS'in erken yaşlarda başladığını belirten Rieckmann, MS hastalarının sağkalım süresinin, normal sağkalım süresinden on yıl daha az olabileceğini ifade etti.
Rieckmann, sağkalımın, MS hasatalığı ile mücadelede en çok tartışılan konu olduğuna işaret ederek, ''Araştırmalarımızda 'interferon beta'yı baştan itibaren alan hastalarda yaşam süresinde uzama gözlendi. Uzun süreli araştırmamız sonucunda daha uzun süre interferon beta'ya bağlı kalındığında, engellilik ve hastalık belirtilerinin negatif sonuçlarında yüzde 50 civarında azalma görülmekte. Bu ilacın güvenlik profilinde de olumsuz sonuç görülmedi. 1989 yılında 372 kişi ile başladığımız araştırmalarda, sağkalım konusundaki izlenimler, onuncu yıldan itibaren kendisini göstermeye başladı'' dedi.
21 yıl önce araştırmalar başladığında, MS ile ilgili hiçbir tedavinin bilinmediğini kaydeden Rieckmann, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Yapılan çalışmalarda, lezyonların daha az miktarda artması ya da durması üzerine yoğunlaştık. Hastalığın seyrini gözlemledik. Hastalar ya bu ilacı aldı ya da başka ilaçlar almaya devam etti. Uzun süreli bir inceleme sonucunda 16 yılda takip edilen hastaların yüzde 90'ında MS ile ilgili verilere ulaşmayı başardık. Araştırmadaki ilk beklentimiz, ilaçların engelliliğin ilerlemesini durdurması ve sağkalım oranları üzerindeki etkileri yönündeydi. 21 yıllık uzun dönem izlem çalışmasının sonuçları, etkili görülen 'interferon beta' tedavisine devam eden hastaların daha uzun süre yaşadığını ortaya koydu. interferon beta'ya en erken başlayan ve en uzun süre bu tedaviyi sürdürenler üzerindeki olumlu gelişmelerde ortaklaştık. Bunlar, yıllar önce tedavisi olmayan hastalıkla ilgili umut verici gelişmelerdir.''
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Türkiye MS Derneği Bilimsel Danışmanı Prof. Aksel Siva da Türkiye'de 40 bin civarında MS hastası bulunduğunu belirterek, ''Türkiye'deki hastaların da yakından takip etmesi gereken bir gelişme oldu. 'İnterferon beta' kullananlar üzerinde yapılan araştırmada ortaya çıkan dataya göre, MS'te 21 yıllık süreçte ilacı kullananlarda, kullanmayanlara göre yaşam süresinde olumlu bir artış olduğu gözlemlendi. İncelemeler başarılı bir şekilde ilerleyerek devam etmelidir'' diye konuştu.
21 Yıllık çalışma
Birçok ünlü bilim insanının katılımıyla süren 21 Yıllık Uzun Dönem İzlem Çalışması'nda, interferon beta ile çok merkezli, plasebo kontrollü öncü çalışma ve ataklı seyirli, MS hastalarının sağkalım sonuçlarını elde etmek için yapılan öncü çalışmaya katılan 372 hastadan 366'sının (yüzde 98,4) yaşayıp yaşamadıkları ve kaybedildilerse ölüm nedenleri araştırıldı.
İlaçların etkinliğini ölçmeyi amaçlayan araştırmaların çoğu MR sonuçları, klinik ataklar gibi kısa dönem sonuçlara odaklandı. Birkaç bağımsız çalışma, standartlaştırılmış ölüm oranının, MS'li hastalarda MS'li olmayan genel nüfusla karşılaştırıldığında 2-5 kat fazla olduğunu gösterdi.
Çalışmalar sonucunda, hastalık seyrini değiştiren ilaçların etkisiyle ilgili bilgi eksikliği için önemli veriler elde edildi. Neredeyse hastaların tamamına ulaşılarak bu süre içinde kaybedilen 81 hastanın çoğunun başlangıçta aktif ilaç almayan plasebo (Farmakolojik olarak etkisiz bir ilacın telkine dayalı bir etki ortaya çıkarma hali) kolunda olduğu saptandı.
250 mikrogram interferon beta alan gurupta ölüm riskinin, ilk başta plasebo alan hastalarla karşılaştırıldığında yüzde 46,8 azaldığı belirlendi.
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin açıklamaları sahaya nasıl yansıdı?
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- PKK Suriye’nin Silahlı Kuvvetleri Oluyor
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- CHP ne yapmalı?
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Ölü ve yaralılar var!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!