'Muhafazakârlar, neyi muhafaza ediyorsunuz?'

Yakın geçmişte, kurduğu Baksı Müzesi’yle ‘Miro’ imzalı Avrupa Müze Ödülü’nü alan Hüsamettin Koçan temmuzda yapılacak ICOM (Uluslararası Müzeler Konseyi) buluşmasına hazırlanıyor. Sanatçı ve akademisyen Koçan; Erzurum’da yer alan nadir halı sergisine değinirken, “Muhafazakârlar bu ülkede neyi muhafaza ediyorlar, bir düşünsünler” mesajını veriyor.

'Muhafazakârlar, neyi muhafaza ediyorsunuz?'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.05.2015 - 10:11

Görmemiş olanlara; ziyaretçilerde ‘bir dağın tepesine uzaylılar tarafından kondurulmuş hissi uyandıran’ Baksı Müzesi’ne bir an önce gitmelerini önererek girelim konuya. Müzenin kurucusu Prof. Hüsamettin Koçan’ın imzası olan etkinliklerin sonuncusu; Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde 12 Mayıs’a kadar izlenebilen “İpek Etkili Duvar Halıları Sergisi”. Sergi, Prof. Koçan’ın öğrencilik yıllarından beri bitpazarları ve eskicilerden topladığı halılardan oluşuyor.

Açılış öncesindeki söyleşide A.Ü.G.S.F. öğrencileri ile bir araya gelen Prof. Koçan; Türkiye’de bitpazarı ve eskicilerin “ne yazık ki kıymeti bilinmeyen çok kıymetli” eserlerle dolu olduğunu söylerken “Muhafazakârlar bu ülkede neyi muhafaza ediyorlar, bir düşünsünler” diyor.

Koçan ayrıca, Baksı Müzesi’nin merkez ve periferi arasında köprü kurduğunu, bölgede kültürel demokrasi inşa etmek için çalıştığını, müze koleksiyonundaki sanat eserleriyle geleneksel ürünler birlikteliğinin önemini, güncel sanatın yerel değerlerle bu şekilde buluştuğunu vurguluyor. Sanatçı ve akademisyen bize kişisel hikâyesini anlatırken “Tedbir alarak yaşanmaz.

Hayatta kimse size risk alın demez ama lütfen bunu yapın ve yeni şeyler arayın. Yoksa sanatçı olamazsınız. Bana bunu okuduğum hiçbir kitap söylemedi. Yaşama ancak gerçek konfordan kopabilirseniz kulak verebilirsiniz” diyerek gençlere önemli bir mesaj veriyor ve şunu tembih ediyor: “Koleksiyon yapın, bu çok önemli kültürel açıdan...”

Sergiye dönersek; goblen etkisi taşıyan halıların önceki yıllarda Suriye, Irak ve İran’da üretilirken, artık ağırlıklı olarak Almanya’dan geldiğini anlatıyor Prof. Koçan. Desenlerde işlenen konuların dönemle birlikte değiştiğini, başlarda masallardan ilham alınırken, sonraları Türk bayrağı, Atatürk ve Boğaz Köprüsü gibi farklı konular işlendiğine dikkat çekiyor. Öte yandan, 65 bin öğrencisi olan Atatürk Üniversitesi’nin Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde, hummalı bir de müze inşaat çalışması sürüyor. Birkaç ay içinde tamamlanması planlanan müze, hem öğrenci işlerine hem de dekan Prof. Mehmet Kavukçu’nun organizasyonu için çalıştığı uluslararası sempozyuma katılacak sanatçıların eserlerine yer verecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler