Mutabakat Meclis’te
Anlaşma, “eğitim ve danışmanlık” adı altında Türk askerinin Libya’da konuşlanmasına kapı aralıyor.
Libya’da Birleşmiş Milletler’in (BM) tanıdığı Ulusal Uzlaşı Hükümeti (UUH) ile deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşmasının yanı sıra imzalanan askeri işbirliği mutabakatı TBMM’ye sunuldu. Libya’da “Ani Müdahale Kuvveti” ve “Savunma ve Güvenlik İşbirliği Ofisi” kurulması öngörülen mutabakatla bu ülkeye eğitim ve danışmanlık adı altında Türk askerinin konuşlandırılmasının altyapısı oluşturulacak.
Türkiye, iç savaşın devam ettiği Libya’da Trablus merkezli UUH ile 27 Kasım’da “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” ile “Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası” imzalamıştı. Deniz mutabakatının kabul edilmesinin ardından önceki gece TBMM’ye sunulan askeri işbirliği mutabakatı bugün Dışişleri Komisyonu’nda görüşülecek.
Muhtıra, 4 Nisan 2012 tarihli Türkiye-Libya askeri eğitim işbirliği mutabakat muhtırasına atıfta bulunuyor ancak öncekinden çok daha kapsamlı hükümler içeriyor. 2012’deki mutabakat, bir ülke askerlerinin gerektiğinde diğer ülkede eğitim almasına olanak tanırken yeni imzalanan mutabakat, bir ülkenin ordusunun diğerine o ülkede eğitim vermesinin önünü açıyor.
Mutabakatta, “Libya’da polis ve askeri sorumlulukları içeren Ani Müdahale Kuvveti kurulmasına Türkiye tarafından eğitim, danışmanlık, tecrübe aktarımı, planlama ve malzeme desteği verilmesi”, “talep edilmesi halinde yeterli sayıda uzman personel ile Türkiye ve Libya’da müşterek bir Savunma ve Güvenlik İşbirliği Ofisi kurulması” öngörülüyor. Ayrıca, “Tarafların sınırları içerisinde silahlı kuvvetlerinin bünyesinde bulunan kara/deniz/hava kuvvetlerinin faaliyet alanlarına yönelik müşterek askeri planlama, tecrübe aktarımı, eğitim ve öğretim faaliyetleri ile silah sistemi ve teçhizatın kullanımına yönelik eğitim ve danışmanlık hizmeti verilmesi” işbirliği alanları arasında sayılıyor.
‘YENİ MACERAYA GİRİLMEMELİ’
TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Cumhuriyet’e yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin askeri işbirliği anlaşması ile Libya’da taraf tuttuğu izlenimini verdiğini belirtti. Çakır-özer, “BM’nin savaşan taraflara silah ambargosu mevcutken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Libya’ya asker gönderilebileceğine ilişkin açıklaması endişe vericidir, bunun önü açılmamalıdır. Bu adımlar Suriye iç savaşının başında yine CHP’nin uyarılarına rağmen yapılan hataları anımsatmaktadır. Türkiye, Suriye benzeri yeni bir maceraya şimdi de Libya’da kesinlikle girmemelidir. Mehmetçiğimizi bataklığa sürükleyebilecek, bölgede istikrarsızlığa neden olabilecek böyle riskli bir adımdan vazgeçilmelidir” dedi.
LİBYA’YA KISMİ VİZE MUAFİYETİ
Türkiye, iç savaşın sürdüğü Libya’nın 16 yaşından küçük ve 55 yaşından büyük vatandaşları için vizesiz seyahat olanağı tanıdı.
Resmi Gazete’nin dünkü sayısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan karara göre, 16 yaşından küçük ve 55 yaşından büyük Libya vatandaşlarının, Türkiye’ye 180 gün içinde en fazla 90 gün ikamet süreli turistik amaçlı seyahatlerinde vize muafiyeti sağlanmasına karar verildi. 16-55 yaş aralığındaki Libya vatandaşları için Türkiye’ye seyahatlerinde vize zorunluluğu ise devam ediyor. Schengen ülkeleri, ABD, İngiltere ya da İrlanda vizesi sahibi Libya vatandaşları ise Türkiye’ye yapacakları 30 gün süreyi aşmayan seyahatlerini ise e-vize ile yapabiliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama
- ‘Hepinize test yapalım, bakalım kim ne kadar geçiyor!’
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt