Myanmar'da belirsizlik sürüyor
Myanmar'ın Arakan eyaletinde Rakhine Budistleri ile Rohingya Müslümanları arasında çıkan çatışmaların ardından ölü sayısı hakkında kesin bilgi alınamıyor.
Büyükelçi Ateş, sorularını yanıtlarken, Myanmar'daki resmi yayın organı "New Light of Myanmar"a göre Rakhine Budistleri ile Rohingya Müslümanları arasında çıkan olaylarda 67 ölü, 95 yaralı olduğunu, 2818 ev yandığını ve 18 ibadethanenin tahrip olduğunu belirtti.
"Hayatını kaybedenlerden ne kadarı Müslüman ne kadarı Budist bilmiyoruz" diyen Ateş, 4 kasabada olaylar çıktığını kaydetti.
Bölgede daha önce çıkan olaylarda birçok yanlış bilgilendirme olduğunu hatırlatan Ateş, kaç kişinin evlerini terk ederek kaçtığı konusunda da net bilgi sahibi olmadıklarını belirterek, binlerce kişinin evsiz kaldığının tahmin edildiğini ifade etti.
Büyükelçi Ateş Arakan'a gidiyor
Myanmar hükümetinin dün yaptığı resmi açıklamada 12 kişinin öldüğü bilgisinin verildiğini hatırlatan Ateş, kendisinin de Arakan bölgesine gitmek üzere olduğunu söyledi.
Ateş, Arakan'da Kızılay yetkilileriyle birlikte bölgedeki kampları ziyaret edeceğini kaydetti.
Arakan'da yardım konusunda konuyla ilgili Myanmarlı Bakan ile bir araya geleceğini ifade eden Büyükelçi Ateş, "Bölgede hem Müslümanların hem de Budistlerin yaşadığı mülteci kamplarını ziyaret edeceğiz" dedi.
Ancak Ateş, olayların yaşandığı bölgeye değil, sığınmacıların yaşadığı kamplara gidecekleri bilgisini paylaştı.
Bangladeş sınırına yeni sığınmacı akını
İHH Yönetim Kurulu üyesi ve Arakan Bölge Sorumlusu Demir de, Arakan eyaletindeki çatışmaların ardından Bangladeş sınırına doğru yeni bir göç dalgası başladığını, Müslümanların hızla çatışma bölgesini terk etmeye çalıştığını aktardı.
Bölgeden aldıkları haberlere göre ölü ve yaralı sayısının çok fazla sayıda olduğunun ve yeni bir insanlık dramının yaşandığını belirten Demir, "Pazar günü başlayan şiddet olaylarında Batılı kaynakların verdiği bilgiler, bine yakın Müslüman'ın katledildiği yönünde. Zulümden kaçmak için balıkçı tekneleriyle Bangladeş'e sığınmak isteyen Arakanlılar izin bekliyor. Ancak Bangladeş hükümeti buna izin vermiyor. Hatta çoğu teknenin yakıtı bitti bunların içindeki insanlar aç" diye konuştu. Demir, Myanmar hükümetinin halen gerekli tedbirleri almadığını ifade etti.
İnsan hakları örgütleri endişeli
Merkezi New York'taki İnsan Hakları İzleme (HRW) örgütü de, Myanmar hükümetine ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde Rakhine Budistleri'nin "korkunç saldırılarına maruz kalan Rohingya Müslümanlarının güvenliğini sağlamak için acil önlem alması" çağrısında bulunarak, durumun kötüleşmesinden endişe duyulduğunu vurgulamıştı.
Örgüt, Rakhine Budistlerinin Myanmar'a ait olmadıkları gerekçesiyle saldırdığı Rohingya Müslümanlarının tekneleri ile denize açılarak eyalet başkenti Sittwe'ye doğru kaçtığını belirtiyor.
Arakan eyaletinde devam eden etnik çatışmaların yol açtığı tahribatı gösteren uydu görüntüleri yayınlayan örgüt, sadece Kyaukpyu kentindeki 35 dönümlük bir alanda 24 saat içinde 633 ev ile 178 tekne-evin ateşe verildiğine işaret ediyor.
İnsan Hakları İzleme örgütü, katliamdan kaçan görgü tanıklarının ifadelerine dayanarak ölü sayısının Myanmar hükümetinin açıkladığından çok daha fazla olmasından endişe duyduğunu belirtiyor.
Myanmar'da geçen hafta 4 kentte başlayan ve Min Bya ile Mrauk Oo kentlerine de sıçrayan çatışmaların ardından geceleri sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Son çatışmalara neyin yol açtığı ise henüz kesinlik kazanmadı. Rakhine Budistleri ile Rohingya Müslümanları, şiddet olayları için birbirini suçluyor.
Myanmar'ın diğer kesimlerinde yaşayan Müslümanlar, şiddet olayları nedeniyle Kurban Bayramı kutlamalarını iptal etmiş bulunuyor.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- Colani’nin arabası
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması
- 'Bıyık altından gülüyorsunuz'