Nabucco Zirve Toplantısı sona erdi

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de toplanan Nabucco Zirvesi, öğleden sonra yapılan kapalı toplantıyla sona erdi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Macaristan Başbakanı Ferenc Gyurcsany, ''Projenin oluşabilmesi için herkesin daha gayretle çalışması gerek. Türkiye bizim için çok önemli'' derken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "Boşa giden zamana yazık. Şimdiye dek biz bu projeyi hayata geçirmiştik'' açıklamasında bulundu.

Yayınlanma: 27.01.2009 - 13:51
Abone Ol google-news

Macaristan'ın başkenti Budapeşte Nabucco Zirve Toplantıs'na ev sahipliği yaptı. Liderler toplantının ardından parlamento binası içinde aile fotoğrafı çektirdiler.

Macaristan Parlamentosu'nda başlayan ve öğleden sonra yapılan kapalı toplantının ardından sona eren toplantının açılış konuşmasını ise Macaristan Başbakanı Ferenc Gyurcsany yaptı.

Gyurcsany konuşmasında, projenin hayata geçirilmesinin gerektiğini, AB'nin projeye 2 milyar Avro katkı yapmasını beklediğini söyledi. Macar Başbakan, geçtiğimiz günlerde Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gaz anlaşmazlığı nedeni ile Avrupa'nın haftalarca doğalgaz alamadığını bu nedenle ülkelerin mağdur olduğunu belirtti.

Doğalgaz ile çalışan sanayicilerin gaz sıkıntısı nedeni ile üretimlerini durdurmak zorunda kaldığını, bunun da o sanayicilere milyonlarca Avro zarar getirdiğini kaydeden Macar Başbakan, ''Nabucco projesinin oluşabilmesi için herkesin daha gayretle çalışması gerek. Türkiye bizim için çok önemli. Proje artık hayal olmaktan çıktı'' dedi.

Daha sonra toplantıda Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek, Bulgaristan Başbakanı Sergei Stanishev ve Gürcistan Başbakan Yardımcısı Nika Gilauri, projeyle ilgili konuşma yaptılar.

 

Bakan Hilmi Güler

Daha sonra kürsüye gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, projeyle ilgili katılımcılara yaklaşık 10 dakika süren bir konuşma yaptı.

Bakan Güler, İngilizce olarak yaptığı konuşmasında, ortakların artık ortaya somut bir şeyler sunması gerektiğini belirterek, ''Türkiye projede çok süratli çalışabilir, yeter ki diğer ortaklarımız ellerini çabuk tutsunlar'' dedi.
Bakan Güler, şöyle devam etti:
''Nabucco projesinin ortaya çıktığı günden bu yana çok zaman geçti. Doğalgazda arz güvenliği son derece önemli. Türkiye'nin tutumu gayet net. Nabucco projesine başından beri tam destek veren ortak durumundayız. Projenin Avrupa'nın güvenliği ve stratejisi açısından da büyük önemi var. Bu projenin hayata geçirilebilmesi için vakit geçirilmemeli, proje bir an önce bitirilmelidir, bütün bu tartışmaların harcandığı zaman içinde biz Bakü-Tiflis-Ceyhan gibi hatları bitirdik.''

Nabucco Zirve Toplantısına Türkiye'nin yanı sıra, Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Romanya ve Macaristan'ın yanı sıra Nabucco'ya üye ülkeler haricinde Avrupa Birliği(AB), Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Irak, Mısır ve Gürcistan'ın üst düzey temsilcileri de katıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, toplantının ardından yaptığı açıklamada, Nabucco projesinin can damarının Türkiye olduğunu katılımcılara açık bir şekilde anlattığını, Türkiyesiz bu projenin hayata geçirilemeyeceğinin herkes tarafından anlaşıldığını gördüğünü söyledi. Bakan Güler, ''Artık boşa giden zamana yazık. Şimdiye dek biz bu projeyi hayata geçirmiştik. Bir an önce, başta AB olmak üzere, gereken bütçenin ortaya çıkarılarak projenin hayata geçirilmesi şart'' dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler daha sonra, THY'nin tarifeli Budapeşte-İstanbul seferi ile Macaristan'dan ayrıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler