Nabucco'da vergi gelirlerinin aslan payı Türkiye'nin

Nabucco Zirvesi, pazartesi günü Ankara'da Türkiye'nin ev sahipliğinde yapılacak. Yapımı 2010'da başlayacak ve 2014'de sona ermesi öngörülen 8.7 milyar euroluk boru hattının inşaat aşamasında 4.5 milyar euroluk yatırım yapılması ve 5-10 bin kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor.

Nabucco'da vergi gelirlerinin aslan payı Türkiye'nin
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.07.2009 - 08:11

Ankara'da 13 Temmuz Pazartesi günü hükümetler arasında imzalanacak olan Nabucco Boruhattı Anlaşması çerçevesinde vergi gelirlerinin "aslan payı"nı Türkiye'nin alacağı belirtiliyor.
Nabucco Anlaşması'na ilgili ayrıntılar, önemli ölçüde ortaya çıktı. Pazartesi günü Ankara'da beş geçiş ülkesi Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya tarafından başbakan düzeyinde imzalanacak anlaşmada vergi gelirlerinin dağıtımı konusunun da yer aldığı bildirildi.
Buna göre, anlaşmada vergi gelirlerinin dağıtımında boruhattının, anlaşmaya taraf ülkelerden geçen kısmının uzunluğunun, kriter olması ilkesinin benimsendiğine dikkat çekiliyor.

Bu çerçevede 3 bin 300 kilometrelik boru hattının Türkiye'den geçen kısmının yaklaşık 2 bin kilometre bulacağına işaret edilerek, Türkiye'nin vergi gelirlerinden yüzde 60'ı gibi bir payı alacağı hesaplanıyor. Böylece Türkiye'nin yıllık gelirinin 400-450 milyon avroya çıkacağı belirtiliyor. Yapımı 2010'da başlayacak ve 2014'de sona ermesi öngörülen 8.7 milyar euroluk boru hattının inşaat aşamasında 4.5 milyar avroluk yatırım yapılması ve 5-10 bin kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor.
 

'Projenin kredibilitesi artacak' 

Bu arada, Nabucco projesine ilişkin anlaşmanın imzalanacak olması Ankara'da çok olumlu karşılanıyor. Ankara'da "Anlaşma ile Nabucco projesinin kredibilitesinin artacağı, tedarikçi ülkelerin projeyi daha ciddi bir gözle bakacağı" değerlendirmeleri yapılıyor. Öte yandan, maliye yönünden 20 milyar avroya mal olacağı gibi hesaplar yapılan rakip Güney Akım projesine göre Nabucco boru hattının "daha gerçekçi bir proje" olduğu da vurgulanıyor.

Türkiye'nin yüzde 15'lik gaz talebi

Ankara'daki kaynaklar, Türkiye'nin Nabucco için yaptığı, gazın yüzde 15'lik kısmını kendi ihtiyaçları ve re-eksport için alma talebinin "anlaşmaya girmesinin mümkün olmadığı" belirtilirken Türkiye için "asıl amacın enerji güvenliği"ni sağlamak olduğu ifade ediliyor.
 

'Projeye destek anlaşması'

Bu arada, Hükümetlerarası Anlaşma'nın imzalanmasından sonra tahminen altı ay içerisinde Nabucco konsorsiyumunda yer alan şirketlerin ile geçiş ülkelerle arasında "Projeye Destek Anlaşması"nın da imzalanması öngörülüyor. "Projeye Destek Anlaşması", çevre koruma, inşaat, sigorta, mülkiyet halkları ve döviz transferleri gibi konuları içerecek.
 

Barosso da geliyor

Hükümetlerarası Anlaşma'nın İmza Töreni'ne Nabucco projesini "kolaylaştırıcı" rolünü üstlenen Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun katılacağı teyid edildi. Törene ayıca projeye önemli bir finansman sağlayacak iki Avrupa bankası EIB ve EBRD yöneticileri de yer alacak.
 

Rusya ve Irak'tan henüz yanıt yok

Azerbaycan, Suriye, Mısır ve Türkmenistan'ın olası tedarik ülkeler olarak temsil edileceği imza törenine Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili de bulunacak. ABD Heyetine Avrasya Enerji Kaynakları Özel Temsilcisi Richard Morningstar'ın başkanlık edeceği törende Almanya bir Devlet Sekreteri tarafından temsil edilecek. Buna karşın törene de davet edilen Rusya ve Irak'tan henüz bir yanıt alınmadığı bildirildi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler