Nafaka taslağının detayları ortaya çıktı
Gerici ve muhafazakar yayın organlarının kampanyaya dönüştürdüğü “Müebbet nafaka bitsin” kampanyası sonuç vermek üzere. Bakanlık, kadınlara ömür boyu nafakayı kaldırmaya hazırlanıyor. Tasarıya kadın örgütleri tepkili: “Bu düzenleme ile kadınlara ‘Boşanma, otur evinde’ diyorlar. Bu dayatmayı kabul etmeyeceğiz.”
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın "Boşanılan eş hiçbir zaman SGK gibi görülmemeli" değerlendirmesiyle sinyalini verdiği çalışmanın ayrıntıları Star gazetesinin bugün manşetten duyurduğu haberle belli oldu.
Boşanılan eşe ödenen yoksulluk nafakası ile ilgili önemli değişiklikler içeren çalışmada nafakanın ömür boyu değil, 5 aşamaya göre belirlenmesi öngörülüyor. Buna göre nafaka, evli kalma süresi, çocuk olup olmaması, boşanan kadının yaşı, gelir durumu ve kusur durumu dikkate alınarak hesaplanacak.
Boşanan çiftlerin bu 5 koşulu hangi oranda taşıdıkları, nafakanın hesaplamasında etkili olacak. Mahkeme, 3 yıl - 5 yıl gibi sürelerle nafaka ödenmesine karar verebilecek. Kadına ödenecek nafakada, boşanmada kadının “kusur” derecesi önem taşıyacak. Kadının boşanmadaki "kusurunun" yüzde 50’nin üzerinde olması durumunda mahkeme, nafaka verilmemesi yönünde karar alabilecek.
Canan Güllü: Kadına 'Boşanma otur evinde' diyorlar
Kadın örgütleri tasarıya tepkili. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Canan Güllü, çalışmanın kadınların boşanma davası açmasını engellemek için gündeme getirildiğini belirtiyor. Kadınların, evli kaldığı sürenin nafakada bir kıstas olamayacağını belirten Güllü, "Tamamen boşanmaların önüne geçmek için yapılmış bir şey. Hükümetin kadınla probleminin bir yansıması. Kadına, 'Boşanma, sana nafaka vermem ha!' demektir bu. 'Vermezsen verme' deme lüksümüz yok. Her gün kadınların öldürüldüğü bir ülkede, kadınların boşanma davası açtığı ya da boşandıktan sonra öldürüldüğü bir ülkede kadınları zorla evliliğe mahkum etmektir bu. Geçen yıl 328 kadın öldürüldü. Hükümet ne yapıyor? Kadına, 'Boşanma' diyor. Önce cinsel istismar yasa tasarısı, şimdi de kadınları zorla evliliğe mahkum etme çabası. Cin şişeden çıktı artık. Kabul etmiyoruz. Yeter!
"5 madde içinde benim savunacağım bir durum yok"
Gereksiz nafakalar olduğunu da sözlerine ekleyen Güllü, tasarının hiçbir sorununa çare olmayacağını belirtti. Güllü, sözlerini şöyle sürdürdü, "Bu 5 madde içinde benim savunacağım bir durum yok. Kadın 1 ay evli kaldı boşandı. Yargı, 'Nafaka vermeyelim' diyecek. Peki çevre baskısını ne yapacağız? 'Kadın 1 ayda neden boşandı?' sözleriyle başlayıp kadının eski hayatına dönemeyeceği bir noktaya gelecek. 1 aylık süreçteki algıya kim karar verecek?"
"Boşanılan eş hiçbir zaman SGK gibi görülmemeli"
Çalışma, geçtiğimiz Temmuz ayında TBMM Dilekçe Komisyonu tarafından "yoksulluk nafakası" üzerine görüşü istenen bakanlığın cevap yazısında sinyallerini vermişti. Bakanlık, "Süresiz yoksulluk nafakasının evlilik birliğinin amacına aykırı olduğu" tespitine yer vererek ödeme yapan eşin hiçbir zaman bir sosyal güvenlik kurumu gibi görülmemesi gerektiğini savunmuştu. Sürekli ödenen nafakanın tembelliğe neden olabileceği değerlendirmesini yapmıştı: "Nafakanın her koşulda süresiz olarak ödenmesine hükmetmek doğru değildir. Zira, insanların yapmış olduğu bir davranıştan dolayı, ömür boyu sorumlu tutulmaları, insaflı değildir. Nafaka alacaklısı, çalışma yerine sürekli ödenen yoksulluk nafakası geliriyle geçinmeyi ve buna kanaat etmeyi de tercih edebilir. Kanun koyucunun, bu durumlara ilişkin olarak herhangi bir düzenleme getirmesi daha yerine olacaktır."
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev