Naile Akıncı'nın 75 yıllık sanat yaşamı
İş Sanat Kibele Galerisi, Cumhuriyet döneminin en önemli kadın ressamlarımızdan Naile Akıncı'nın 75 yıllık sanat hayatını kapsayan müzeler ve özel koleksiyonlardan derlenen yapıtları bir araya getirdi.
Bu görkemli retrospektif sergi, ressam Naile Akıncı’nın sanat yaşamına başladığı 1949’dan günümüze kadar uzanan sürecin değişik evrelerini yeni kuşaklara ve hayranlarına açıyor.
Resim sanatının temel türlerinden peyzaj ressamlığında, kendine özgü yansıtma üslubuyla yeni bir soluk yaratmayı başaran Naile Akıncı, özellikle yöresel atmosfer çalışmalarının doruğunu oluşturan “Eyüp Çeşitlemeleri” ile öne çıkıyor. Yakın zamana kadar süre gelen “Bebek Çeşitlemeleri”, “Boğaziçi” ve “Marmara ve Ekinlik Adaları” gibi birbirinden ilginç serilerin de yer alacağı serginin kitabını Ahmet Kamil Gören kaleme aldı.
Doğanın bir köşesini defalarca gözlemleyip tualinde yeniden canlandıran Naile Akıncı, sanat yaşamı boyunca çağdaş olanı sürekli izlemenin yanı sıra resmine konu oluşturan kavramların izlenimini geliştirdi ve sanat çalışmalarını kendine özgü benzersiz bir anlatımın temsilcisi olarak sürdürdü.
Naile Akıncı’nın sergisi 11 Nisan-25 Mayıs tarihleri arasında İş Sanat Kibele Galerisi’nde sanat tutkunlarını 75 yıllık bir yolculuğa çıkarıyor.
Sanatçı Hakkında
Güzel Sanatlar Akademisi’nin 1938 yılında açtığı giriş sınavını kazanarak Resim Bölümü Orta Kısmı’na kaydolan Naile Akıncı, Galeri’de Nurullah Berk ve Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun öğrenciliği yanında Şefik Bursalı yönetimindeki Cour de Soir çalışmalarını sürdürdü. Léopold Lévy ve Zeki Kocamemi atölyelerinde çalışarak, 1943’de Akademi’nin Resim Bölümü Orta Kısmı’ndan mezun oldu. Bir dönem rahatsızlığı nedeniyle öğrenimine altı yıl kadar ara veren Akıncı, 1949’da yeniden Akademi’ye dönerek 1952’de Yüksek Resim Bölümü “Zeki Kocamemi Atölyesi”nden mezun oldu.
İlk kişisel sergisini 1964 yılında İstanbul’da açan ve 1997 yılında Japonya-Niigata eyaleti, Kashiwazaki Türk Kültür Kasabası Müzesi’nde düzenlenen retrospektif sergisi ile büyük yankı uyandıran sanatçı, başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Atina ve Japonya-Niigata’da bugüne kadar toplam 48 kişisel sergi gerçekleştirdi.
Naile Akıncı, 1988 yılında T.C. Kültür Bakanlığı tarafından “50. Sanat Yılı ve Türk Sanatı’na Katkıları” nedeni ile Devlet Onur Ödülü ile ödüllendirilmiş, 2003’de M.S.G.S.Ü. Rektörlüğü tarafından, Akademi’nin 120. Kuruluş Yıldönümü etkinliklerinde “Yaşayan En Kıdemli Akademililer” arasında yapılan bir seçimle Ferruh Başağa ile müştereken Onur Ödülü’ne değer görülmüş, 2003 yılında ARTİST-TÜYAP 13. İstanbul Sanat Fuarı’nda Onur Sanatçısı seçilmiş ve 2005 yılında Evin Sanat Galerisi’nde açılan 41. Kişisel Resim Sergisi nedeniyle Sedat Simavi Ödülü’nü kazanmıştır.
Çalışmalarını İstanbul’da sürdüren Naile Akıncı’nın yapıtları Japonya’da Kashiwazaki Türk Kültür Kasabası Müzesi’nde, M.S.G.S.Ü. İstanbul Devlet Resim Heykel Müzesi’nde, Ankara, İzmir ve Şanlıurfa Devlet Resim Heykel Müzelerinde, İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde, Hacettepe Üniversitesi Müzesi’nde, Bolu ve Çorum Devlet Güzel Sanatlar Galerileri’nde, İzmir Selçuk Yaşar Müzesi koleksiyonlarında yer almaktadır.
Parkinson hastalığına rağmen resimden kopmayan sanatçı, titiz, sabırlı büyük bir resim ustası olduğu kadar son derece zarif, mütevazi, bir hanımefendi olarak Cumhuriyet kuşağı resminin çok önemli bir örneğidir.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev