Nasıl bir üniversite istiyorum?

Üniversite adaylarının doğru tercih yapabilmeleri, mutlu olacakları bir üniversite seçebilmeleri için pek çok soruyu yanıtlamaları gerekiyor. ‘Puanım yeterli değil’ düşüncesine kapılmayın

Nasıl bir üniversite istiyorum?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.07.2012 - 19:43

Her yıl yaklaşık 1 milyon aday üniversite kapılarını çalıyor. Kimileri istediği hedeflere ulaşıyor, kimileri de hayallerini bir sonraki bahara bırakıyor. Öğrencilerin seçecekleri bölüm hatta üniversite de çok önemli. Onları hangi üniversite mutlu ediyor?, gidecekleri üniversiteden ne bekliyorlar? gibi yanıtlanması gereken pek çok soru var.

TÖDER rehberlik uzmanları, tercih yapacak üniversite adaylarına şu önerilerde bulundular:

‘’Bu yıl LYSye toplam 871 bin 313 aday başvuruda bulundu. Adayların başvuru yaptıkları LYSlere göre dağılımlarına baktığımızda; LYS-1 (Matematik) 619 bin 133,  LYS-2 (Fen Bilimleri) 308 bin 702, LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) 666 bin 163, LYS-4 (Sosyal Bilimler) 385 bin 659 ve LYS-5 (Yabancı Dil) 49 bin 543 aday başvurdu.

Üniversitelerin kontenjanları ise beklendiği gibi geçen yıla oranla yüzde 7,3 oranında artış gösterdi. Bu artışla yükseköğretim programları kontenjanı 708 bin 274’den 759 bin 668’e yükseldi. Lisans programlarının kontenjanları geçen yıla göre yüzde 15,4 oranında artarken ön lisans programları 2,6 oranında azaldı. Yüzde 15,4 oranında artış gösteren lisans programları kontenjanı 431 bin 768’e ulaştı. Ancak YGS baraj puanını 140 aşıp LYS başvurusu yapan aday sayısını düşünürsek bu hiç de yabana atılacak bir rakam değil.

Sınava girecek adayları, LYS maratonundan sonra çok önemli olan tercih dönemi bekliyor. Yapabilecekleri 30 tercihin baştan birkaç tanesini ‘puanım yeterli değil’ düşüncesine kapılmadan, en çok istedikleri programları belirleyerek oluşturmaları, kazandığında gitmek istemeyeceği bir programı tercih listesine yazmamaları gerekir.

Bir üniversitede ne aradığınızı bilirseniz, tercihiniz de o oranda kolay olur.’’

Üniversiteden \t\tbeklentileriniz...

Tercih listesine yazılacak her üniversitenin önceden görülmesinde çok büyük yarar var.

Üniversitenin yurt, sosyal, yabancı dil ve bitimindeki iş bulma olanakları nelerdir.

Bölüm bitirildiğinde istihdam imkânı nelerdir?

İl içi tercih yapılacaksa, seçilecek bölümler hangi ilçede öğrenim veriyor?

Üniversiteye ulaşım imkânları nasıl?

Öğretim kadrosu nasıl? Yatay geçiş (bölümler arası geçiş) ya da çift anadal (2 bölümü aynı anda okumak) programları var mı?

Yabancı dile hazırlık programları var mı?

Vakıf üniversitesi tercih edilecekse (ücretli ise) ücretleri ne kadar?

Burslu programını seçecekseniz bursların devam koşulları neler?

Barınma ve burs imkânı sağlanabiliyor mu?

Mezunlarına iş imkânı sağlamada ne derece etkili?

Teorik eğitimle hayatındaki pratiği birleştirebilmiş mi?

Yukarıda yer alan tüm soruların cevabın öğrenmeye çalışılıp ondan sonra tercihler şekillendirilmelidir. Aksi takdirde kazanılan ve bitirilen bölüm, üniversite adaylarını hayal kırıklığına uğratabilir.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler