NATO tampona karşı
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Türkiye’nin kendini savunacak gücü var.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Genel Sekreterlik koltuğuna oturduktan sonra Türkiye’ye ilk ziyaretini yaptı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla görüşen Stoltenberg daha sonra, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel ile bir araya geldi.
Güvenli ya da uçuşa yasak bölge masada değil
Türk diplomatik kaynaklara göre, Bakan Çavuşoğlu görüşme sırasında Türkiye’nin sınırlarında yaşanan sorunlara işaret etti ve “Suriye’de güvenli bölge ve uçuşa yasak bölge konusunun NATO’nun gündemine alınmasını” istedi. Çavuşoğlu, bu konunun ittifak üyeleri arasında tartışılmasını istedi ve bunun Brüksel’deki daimi temsilcilik aracılığıyla da gündeme taşınacağını Stoltenberg’e iletti. Ancak görüşmenin ardından basının karşısına geçen Stoltenberg, Türkiye’nin bu konudaki taleplerine kapıları kapattı. Stoltenberg şöyle dedi: “Bu konuyu görüşmemizde de ele aldık. Bugün Suriye çevresinde Kobani’deki problemlerden çıkış konusunda basit veya doğrudan bir yol olduğunu düşünmüyorum. Bu konu (uçuşa yasak bölge ve güvenli bölge) bugüne kadarki NATO tartışmalarında masada yer almadı.”
IŞİD’e karşı uluslararası çabaları memnuniyetle karşılayan Jens Stoltenberg, Türkiye’nin NATO’nun güçlü bir müttefiki olduğuna işaret ederek, “NATO zaten Türkiye’ye Patriot bataryalarını yerleştirmiş durumda ve bunu Türkiye’nin talebi üzerine Türkiye hava savunmasını güçlendirmek istediğinde yaptı. Bu bataryalar gerçekleştirilebilecek füze saldırılarına karşı yerleştirildi. Yani mesele NATO’nun ne zaman Türkiye ile dayanışma göstereceği değil.
NATO zaten bu dayanışmayı gösteriyor. Türkiye, NATO’nun ikinci büyük ordusuna sahip ve kendisini savunma kapasitesi var ama her anlamda Türkiye’yi desteklemeye devam edeceğiz çünkü bu bizim ortak güvenliğimizin bir parçası.”
ESAD ŞARTI
Bakan Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye’nin Kobani konusunda neden harekete geçmediği sorusuna, “bölge güvenliği için kapsamlı bir strateji gerek” yanıtını verdi ve Türkiye’nin önceliğinin ve şartının Esad’ın gitmesi olduğunu şöyle dile getirdi: “Esad rejimi bugün Suriye’deki, bölgedeki istikrarsızlığın sebebidir. Radikal unsurlar bu ortamdan doğmuştur ve Suriye’de siyasi bir değişim şarttır. Esad rejimi kaldıkça bugünkü durum devam edecektir. Bugün IŞİD’den bahsediliyor, yarın hangi terörist grubun çıkacağı tahmin bile edilemez.” Çavuşoğlu, Türkiye’nin Suriye’ye olası müdahalesi için de “Müttefiklerin hava
saldırılarını desteklediğimizi söyledik ama sadece hava saldırıları ile arazideki güç dengesi değiştirilebilir, kısa vadeli durdurulabilir ama IŞİD ve diğer terör örgütlerinin temizlenmesi için yeterli değildir. Hava operasyonu dahil her türlü opsiyon değerlendirilmelidir... Her şeyden önce safe zone (güvenli bölge) ve no-fly-zone (uçuşa yasak bölge) oluşturulması gerekiyor. Türkiye’nin tek başına kara operasyonu yapmasını beklemek de gerçekçi yaklaşım değildir” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı