NATO'dan siber savaş hamlesi

Varşova'da düzenlenen zirvede bir araya gelen NATO liderleri, siber saldırıya konvansiyonel silahlarla yanıt verilebileceğini belirterek 'siber alanı' yeni harekat alanı olarak ilan etti.

Yayınlanma: 12.07.2016 - 09:34
Abone Ol google-news

Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre, Varşova'da düzenlenen ve NATO ülkelerinin liderlerini bir araya getiren zirveden 'siber alanı' yeni harekat alanı olarak kabul etme kararı çıktı. Siber saldırılara konvansiyonel silahlarla karşılık verilebileceğinin altının çizildiği zirvede konuşan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, liderlerin aldığı kararı 'Siber alanı, operasyonel alanlarımız olan kara, hava ve deniz alanlarımıza dahil ettik, yeni operasyonel alan olarak kabul ettik' sözleriyle duyurdu.

Alınan bu karar, herhangi bir NATO ülkesinin ciddi bir siber saldırıya maruz kalması durumunda NATO'nun kolektif savunma öngören 5'inci maddesinin yürülüğe koyulmasının ve söz konusu saldırıya konvansiyonel silahlarla karşılık verilmesinin yolunu açıyor.

'Siber saldırı, casusluk ve sabotaj için kullanılabilir'

Deutsche Welle Türkçe'ye konuşan NATO Genel Sekreter Yardımcısı Jami Shea, siber saldırıların ciddiyetine ve alınan kararın önemine şu sözlerle dikkat çekti: 'Dünyada ilk kez, herhangi bir yer, dünyanın herhangi bir başka yerinden, herhangi bir zamanda ve herhangi bir kişi tarafından hedef alınabilir. Dünyanın bir ucundaki ülkenin binlerce kilometre uzaklıktaki bir diğer ülkeye saldırması düşünülemezdi. Oysa günümüzde yatak odasından çıkmaya bile gerek kalmadan, ya da milyonlarca dolara, tanklara, tüfeklere, devlet yeteneklerine sahip olmadan bu gerçekleştirilebiliyor, dahası yakalanma ihtimali olmadan büyük etki yaratılabiliyor.'

Siber saldırıların her geçen gün artan bir sıklıkla kullanıldığının altını çizen Shea, NATO ülkelerinin kara, deniz, hava ve uzay alanlarındaki çoğu aktivitesinin elektronik nitelik taşımasının muhtemel bir siber saldırıdan doğrudan etkilenme ihtmallerini arttırdığına ve siber saldırıların casusluk veya sabotaj amaçları için de kullanılabileceğine dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler