Nazarbayev'in heykeli açıldı

Kazakistan'ın Meclis Başkanı Oral Muhamedjanov, Türkler ile Kazakların 14 asır önce birlikte yaşadıklarını vurgulayarak, '' Ülkelerimizin altın temeli Türk Dünyasıdır. 14 asır önce Göktürk devletinde birlikte yaşayan bizler, Türk olduğumuzu ve Türk uygarlığının bizleri birarada tuttuğunu unutmamalıyız'' dedi.

Yayınlanma: 24.06.2010 - 18:42
Abone Ol google-news

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in Gençlik Parkındaki heykelinin açılış törenine, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kazakistan Kültür Bakanı Muhtar Kul-Muhammed, AKP Genel Başkan Yardımcıları Hüseyin Çelik ve Salih Kapusuz, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile birlikte katılan Muhamedjanov, Kazakistan heyeti olarak törende bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kazak halkından Türk halkına selam getirdiğini söyleyen Muhamedjanov, iki ülkenin temelinin Türk dünyası olduğunu belirterek, "14 asır önce Göktürk devletinde birlikte yaşayan bizler, Türk olduğumuzu ve Türk uygarlığının bizleri birlikte tuttuğunu unutmamalıyız. Halklarımız arasındaki ilişkiler asırlar boyu nesilden nesile devam ede gelmiştir" diye konuştu.

İki ülke arasındaki kardeşliğin yakın geçmişine de değinen Muhamedjanov, 90 yıl önce bağımsızlık mücadelesi yapan Türk halkına hitaben Kazak şair Mağcan Cumabay tarafından yazılan "Uzaktaki kardeşime" şiirinin, bu kardeşliğin aydın göstergesi olduğunu ifade etti.

Muhamedjanov, o dönemde bağımsızlık mücadelesine önderlik eden Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Gün gelir Sovyetler Birliği de dağılır. Dünyada yeni bir düzen kurulur. Birliğin içinde bizimle dini bir, dili bir kardeşlerimiz var. Bizlerin onları desteklememiz için şimdiden hazır olmamız lazım" sözünde yatan ileri görüşün kendisini hayrete düşürdüğünü kaydetti. Muhamedjanov, beklenen günün 16 Aralık 1991'de geldiğini, Kazakistan'ın kutlu güne ulaşarak bağımsızlığını ilan ettiğini ve Kazakistan'ı ilk tanıyan ülkenin de Türkiye olduğunu söyledi.

"Yenilikçi ve çağdaş bir lider, çevresini kuşatan düşmanlardan ülkesini bölünmeden koruyabilmiş örnek bir siyasetçi olan Mustafa Kemal Atatürk'ü Kazak halkının çok iyi tanıdığını, saygı duyduğunu" belirten Muhamedjanov, Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in inisiyatifi ve halkın desteğiyle Başkent Astana'nın merkezinde Atatürk heykelinin yükseltildiğini aktardı.

"Türk halkının bir başka örnek şahsiyeti, merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın adının da Almaatı'da bir caddeye verildiğini ve bu şekilde de ülkelerinin gururu olan Türk halkının evlatlarının, bir zamanlar birlikte yaşadıkları Altay'lara geri döndüklerini" ifade eden Muhamedjanov, Kazakistan halkının Türkiye'yi hep kardeş olarak göreceğini kaydetti.

Muhamedjanov, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kazakistan, ülkelerimiz arasındaki stratejik işbirliğine ve Türkiye'nin bu işbirliğinin gelişimine verdiği katkıya büyük önem vermektedir. Ülkelerimiz arasındaki ilişkiler, uluslararası düzeyde istenilen düzeyde yürütülmektedir. Uzmanlara göre, 2010 ve 2011 Kazakistan ve Türkiye yılı olacaktır. Kazakistan'ın 2010 yılı AGİT başkanlığı ve 2011 İKÖ başkanlığı ile Türkiye'nin Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK/CICA) dönem başkanlığını devralacaktır. Böylece iki ülkeye Avrasya güvenliğini sağlama ve diğer barış inisiyatiflerini başlatmak için fırsat tanınmaktadır."

Ekonomik alanda da ilişkilerin geliştiğine dikkati çeken Muhamedjanov, Kazakistan'da 1500'den fazla Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini, birçok Türk şirketinin Astana'nın gelişmesine katkıda bulunduklarını söyledi. Eğitim alanındaki gelişmelere de değinen Muhamedjanov, Türkistan'daki Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Kazak-Türk Üniversitesi, Almatı'daki Süleyman Demirel Üniversitesi ve 24 Kazak-Türk Lisesini örnek gösterdi.
Kazak halkı için özel bir yere sahip, Kazakistan Cumhuriyetinin kurucu Cumhurbaşkanı olarak bilinen Nazarbayev'in Türk Dünyasının gelişimi ve işbirliğine yaptığı katkı nedeniyle Ankara'da yükseltilen heykelinin, Kazak halkı tarafından memnuniyetle karşılandığını belirten Muhamedjanov, Kazakistan halkı adına Türk halkına "teşekkürlerini'' iletti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler