Ne çektin be kitap
Cezaevine gönderilmek istenen kitabın 14 sayfası hâkim kararıyla yırtılarak içeri alındı.
.Sincan F Tipi Cezaevi’nde tutuklu ve hükümlü bulunan 14 mahkûma gönderilen “Sınıf Kini” adlı kitabın başına gelmeyen kalmadı. Cezaevi yönetimi, 14 sayfasında Yürüyüş ve Halk Gerçeği dergilerinin “yasaklanmış sayılarından bölümler olduğu” gerekçesiyle kitabı mahkûmlara vermedi. Mahkûmlar, kararın iptali için infaz hâkimliğine başvurdu. Sincan İnfaz Hâkimliği ise kitabın mahkûmlara verilmemesini yasaya aykırı bulurken, ilginç bir karara imza attı.
Hâkimlik, kitabın yasaklı dergilerden bölümler içeren 14 sayfasının çıkarılarak tutuklu ve hükümlülere verilmesine hükmetti. Mahkûmların avukatı Engin Gökoğlu, kararı “Nazi döneminde ve 12 Eylül’de kitaplar yakılıyordu. Demokratikleşme paketleri çıkardıklarını iddia edenler hapishane uygulamaları ile Nazi sistemini aratmıyorlar” sözleriyle eleştirdi. Sincan 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde kalan 14 siyasi mahkûma, “Halkların Bütün Acılarının Hesabını Sormak İçin Sınıf Kini” kitabı gönderilmek istendi. Kitap, mahkûmlara verilmeden önce Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü Eğitim Kurulu tarafından incelemeye alındı.Kurul, yaptığı incelemede kitabın 71-72-73-97-98-99-102-103- 105-106-289. sayfalarında Yürüyüş dergisinin bazı sayılarından bölümler; 91-92-93. sayfalarında ise Halk Gerçeği dergisinin bazı kısımlarının yer aldığını tespit etti.
Bu iki derginin söz konusu sayıları hakkında Erzurum, Ankara ve Adana mahkemeleri tarafından “toplatılması” ve “dağıtımının yasaklanması” kararı alındığını belirten kurul, “nefret söylemleri içerdiği ve şiddete çağrı yaptığı” gerekçesiyle Sınıf Kini kitabının mahkûmlara verilmemesine hükmetti. Hâkim haklı buldu Bunun üzerine 14 mahkûm, avukatları Engin Gökoğlu aracılığıyla karara itiraz etti. Sincan İnfaz Hâkimliği, itirazı kısmen kabul etti.
Nazi sistemini aratmıyorlar
Kitabın mahkûmlara verilmesine karar veren hâkimlik, buna karşın yasaklı sayfalarının çıkarılmasına hükmetti. Karar üzerine dava konusu kitap, 14 sayfası çıkarıldıktan sonra mahkûmlara verildi. Kararı değerlendiren avukat Engin Gökoğlu, İnfaz Yasası’na göre mahkemenin bir uygulamaya ilişkin kısmi ret-kabul kararı veremeyeceğini belirtti.
İnfazda bir uygulamanın ya reddedildiğini ya da kabul edildiğini belirten Gökoğlu, “Mahkemenin vermiş olduğu karar mahkemenin ideolojik bakışını yansıtmaktadır. Nazi döneminde ve 12 Eylül’de kitaplar yakılıyordu, gömülüyordu şimdi de kitaplar yırtılarak müvekkillerimize veriliyor. İki uygulamanın kitaba ve düşünceye düşmanlığı arasında bir fark yoktur. Demokratikleşme paketleri çıkarttıklarını iddia edenler hapishane uygulamaları ile Nazi sistemini aratmıyorlar” dedi
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Ankaralı Turgut hayatını kaybetti!