Neandertallerle ilgili tarihi keşif!
Fransa'nın güneydoğusundaki bir arkeolojik sit alanında keşfedilen 40 – 50 bin yıl öncesine ait yeni bulgular, Neandartellerin çeşitli işlerde kullanmak üzere ip üretebildiklerinin ilk doğrudan kanıtı olarak kayıtlara geçti. Keşif aynı zamanda insanoğlunun, ip yapımına ilişkin keşfedilmiş en eski kanıt olma özelliği taşıyor.

Güneydoğu Fransa'nın Rhone Nehri vadisindeki bir arkeolojik sit alanında yapılan kazılarda elde edilen bulgulara göre, günümüz insanlarının atası Neandartellerin yaklaşık 40.000 ila 50.000 yıl önce çeşitli işlerde kullanmak üzere sicim üretiyorlardı. Araştırmacılar, ipin henüz hangi amaçla kullanıldığını bilmiyor olsa da, bir taş kesme aracına bağlı olabileceğini düşünüyorlar.
AĞ VE KUMAŞ ÜRETMİŞ OLABİLİRLER
AP’nin haberine göre, ABD'nin Ohio eyaletindeki Gambier'deki Kenyon Kolejinden Bruce Hardy ve meslektaşları söz konusu keşfi, Perşembe günü Scientific Reports dergisinde yayınlanan bir bildiriyle dünyaya duyurdular. Söz konusu ip kalıntılarının bulunması çanta, ağ ve kumaş üretmek gibi diğer yeteneklerin olasılığına işaret ediyor.
Araştırmacılara göre, Neandertallere ait bir taş aletinin alt kısmında beyaz bir leke gibi görünen bulgu, başta önemsiz bir detay gibi gözükse de, mikroskop altında incelendiğinde, bükülerek birbirinin etrafına sarılmış bir demet lif olduğu ortaya çıktı.
SANDIĞIMIZDAN DAHA AKILLILAR
Kazıyı gerçekleştiren arkeologlar, Perşembe günü yayınladıkları makalede, Neandertallerin üç lif demetini önce saat yönünün tersine doğru büktüklerini ve sonra onu sağlam bir ip haline getirmek için de topluca saat yönünde büktüklerini bildirdi diyerek yapım sürecini anlattı.
Söz konusu bulgu, uzak kuzenlerimiz olan Neandertallerin, günümüz insanlarının sandığından daha akıllı olduğunu gösterebilecek için en son keşif olarak kayıtlara geçti.
Video Haberler
-
Dışişleri'nden Suriye açıklaması
-
Anmaya baskın: 20 gözaltı
-
Çayda kaybolan 16 yaşındaki çocuğun cesedine ulaşıldı
-
Benzine yine zam geliyor!
-
El yazması 'Tevrat' hırsızlığına 2 tutuklama
-
Dolar ve enflasyon beklentisinde bir ilk
-
Düğün konvoyunda drift yaptı: Harekete geçildi
-
Damat, gelini düğün günü ifşa etti
-
Çorum'da korkutan deprem
-
'İBB'ye aday olacak mısınız?' sorusuna yanıt
En Çok Okunan Haberler
-
Sigara ve alkol fiyatlarına dev zam beklentisi
-
Büyükbaşta indirim oranını açıkladı
-
'ÖTV' üzerinden Kılıçdaroğlu'nu hedef aldı
-
İşte Erdoğan'ın verdiği üç talimat...
-
Altılı Masa'dan ilk adaylık açıklaması geldi
-
Yüksek İstişare Kurulu toplantısında 'seçim' detayı
-
'Bir soygunun çirkin hikayesi burada'
-
MHP'den 'Sokak Kedisi'ne tehditler
-
Çavuşoğlu'ndan 'Beşar Esad' sorusuna yanıt
-
Türkiye'nin konuştuğu vurgunda yeni gelişme