Neredesin öğretmenim?

Güneydoğu’daki çatışmalar öğrencileri, okulları ve öğretmenlerinden etti. Derslerin nasıl telafi edileceği ve TEOG sınav tarihleri de henüz belli değil.

Neredesin öğretmenim?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.12.2015 - 22:47

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde devam eden operasyonlara ait fotoğraf karelerinde çatışmanın ortasındaki okulların gördüğü büyük hasar yansıyor.

Güneydoğu’da bir süredir şiddetlenerek artan çatışma en çok çocukları etkiledi. Hem travma yaşayan hem okulsuz, öğretmensiz kalan bu çocuklar için deprem gibi büyük felaketlerde yapılan psikolojik destek programları düzenlenmesi gerektiği belirtiliyor.

Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir, eğitimdeki sorunların, Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da katlanarak arttığına dikkat çekerek,

“Buralarda öğretmen açığı daha çok, hizmetli memur açığı daha çok, okullar adeta ahır bozuntusu. Altyapı yok. Sadece atanmış gariban öğretmenler var. Şimdi çocuklar onlardan da mahrum’’ dedi.

2015 yılı hizmetiçi programında bölgelerde kurs gözükmediğini vurgulayan Demir, şöyle devam etti:

“Can güvenliğini sağlayamadılar. Okulların polis ve asker tarafından kullanıldığını da biliyoruz. Teröre karşıyız ama okulla öğretmeni, öğrenciyle öğretmeni ayırmanın haklılığı yoktur. Eğitimin tanımı çocukları geliştirmek ve öğrencileri korumaktır. Okulu kapatırsanız çocukları sokağa bırakmış, onları korumayı bırakmış olursunuz. Tam tersi okulda kalma süresini uzatmak lazım.

Kesinlikle okulların açılması, öğretmenin öğrenciyle buluşturulması, varsa güvenlik açıklarının devlet tarafından karşılanması gerek.”

Niye dönmediler?

Öğretmenlerin, öğrenci ve velinin gözünde itibarı olduğunu belirten Demir, “Öğretmenin kursu bitince dönmesi lazım. Çocuklar ‘Öğretmenim neden bizi bıraktın’ demezler mi?’ Bir de yandaş olmayan öğretmene zamanında dönmediği için soruşturma açılacak. 10 gün geçen müstafi sayılıp görevden atılacak’’ dedi.

Olağanüstü durum

Öğrencilerin hem öğretmenlerini kaybettiğini hem çatışma nedeniyle ciddi travma yaşadıklarını belirten Demir, olaganüstü bir durum olduğunu ve çocuklara psikolojik destek gönderilmesi gerektiğini vurguladı.

Başka yerlere gönderilsinler

Adını vermek istemeyen bir eğitimci, çatışmalı bölgelerde yaşayan çocukların, bir süreliğine güvenli bölgelerdeki yatılı bölge okullarına gönderilmesi ve bu şekilde eğitimlerine devam etmelerinin sağlanmasını önerdi.

Okuldan koparmayın

Eğitim-Sen tarafından yapılan açıklamaya göre, Cizre ve köylerinde 104 okulda 1298 öğretmen görev yapıyor, 43 bin 127 öğrenci öğrenim görüyor.

Silopi’de de 68 okulda yaklaşık 40 bin öğrenci öğrenim görüyor ve 1873 öğretmen görev yapıyor.

Açıklamada, “Buralarda eğitime fiilen hem de süresiz olarak ara verilmiştir. Okulda öğretmenleri ve arkadaşları ile olması gereken çocuklar, evlerinde saklanarak, çatışma seslerinin sona ermesini beklemektedir. MEB’in ‘üç gün’ olarak belirttiği ‘hizmet içi eğitim’ kandırmacasının neden çıkarıldığı kısa süre içinde anlaşılmıştır” denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler