Nisan ayında yaşanan ekonomik olaylar
Ekonomide 2012 yılına damgasını vuran önemli olaylardan biri, yeni teşvik paketinin açıklanması oldu.
Genel, bölgesel, stratejik ve büyük yatırımlar olarak 4 ayaklı hazırlanan sistemle yatırımcılara KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, faiz desteği, yatırım yeri tahsisi gibi destekler verilecek. Cari açığa çözüm olacak stratejik yatırımlara önemli desteklerin verildiği yeni sistemde, KDV iadesi desteği ise ilk kez uygulanmaya başlandı.
Yatırımları teşvik paketinin ardından Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da tasarrufu teşvik paketinin detaylarını açıkladı. Buna göre, bireysel emeklilik sistemine yatırılan her 100 lira için devlet de 25 liralık katkı yapacak. Devletin katkısı, yıllık brüt asgari ücretin 4'te 1'ini geçmeyecek. Yurt dışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonlarından 100 TL'lik harç alınması uygulamasına geçilecek.
Yabancılara mülk satışı
Yabancılara mülk satışını kolaylaştıran, Tapu Kanunu ve Kadastro Kanunu'nda değişiklik yapan tasarı Mayıs ayı başında Meclis'te kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde, Bakanlar Kurulu'nca belirlenen ülkelerin vatandaşı olan yabancı uyruklu kişiler, Türkiye'de taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilecek.
Bakanlar Kurulu'nun Dışişleri Bakanlığı'ndan görüş alma şartı kalkacak. Yabancıların edinebilecekleri taşınmazlar ve sınırlı ayni hakların toplam alanı, özel mülkiyete konu alanlar için ilçe yüzölçümünün yüzde 10'unu, ülke genelinde ise kişi başına 30 hektarı geçemeyecek. Bakanlar Kurulu, 30 hektarı 2 katına çıkarabilecek. Daha önce, yabancıların ülke genelinde alabileceği taşınmazların toplam yüzölçümü, 2,5 hektarı geçemiyordu.
Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Projesi Hükümetlerarası anlaşması Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın şahitliğinde imzalandı. Erdoğan, TANAP ile hedeflenenin 50 milyar metreküp doğalgaz olduğunu belirterek, ''Bugün 6 milyar metreküp ama daha sonra buradan 10 milyar metreküp doğalgaz alabileceğiz. Daha sonraki yıllarda ne kadar ihtiyacınız varsa, Aliyev gardaşım o kadar verebiliriz dedi. Sıkıntı yok'' dedi.
Yeni Türk Ticaret Kanunu
Türk ticari hayatında devrim niteliği taşıyan değişiklikleri içinde barındıran yeni Türk Ticaret Kanunu yılın ikinci çeyreğinde Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni Türk Ticaret Kanunu, teknoloji ve iktisadi hayatta yaşanan değişim ve gelişmelere paralel olarak hazırlanan kanun ticarette yeni bir dönemin kapıları açtı.
Yeni TTK'ya göre, şirketler uluslararası standartlarda defter tutacak. Tek kişi, bir anonim şirket veya limited şirket kurabilecek. Şirket toplantıları elektronik ortamda yapılabilecek. Kanunda kredilerde ''eşin rızası''nın aranmasına ilişkin düzenleme iş dünyasının tepkisini çekti.
1 Nisan:
-TİM verilerine göre, ihracat Mart ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,1 artışla 12 milyar 608 milyon dolar oldu.
2 Nisan:
-TÜİK, Türkiye'nin 2011 yılında yüzde 8,5 büyüdüğünü açıkladı. Türkiye'nin dolar cinsinden gayri safi yurt içi hasılası 772 milyar 298 milyon dolar, kişi başına milli geliri ise 10 bin 444 dolar oldu.
3 Nisan:
-Mart ayında TÜFE yüzde 0,41, ÜFE yüzde 0,36 arttı. Mart ayı itibariyle yıllık enflasyon TÜFE'de yüzde 10,43, ÜFE'de ise yüzde 8,22 oldu.
4 Nisan:
-Kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı tanıyan Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.
5 Nisan:
-Başbakan Erdoğan, cari açığı, ithalatı ve bölgeler arası eşitsizliği azaltıp istihdamı arttırmayı hedefleyen yeni teşvik paketini açıkladı.
6 Nisan:
-Kredi Kayıt Bürosu, ilk defa bireysel ve ticari şirketlere yönelik başlattığı yeni hizmeti ''Çek Raporu Sunum Sistemi''ni devreye aldı.
7 Nisan:
-Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira beyanı uygulaması ile mükellef sayısının yüzde 41 arttığını ve ilk kez beyan verenlerin oranının yüzde 156 artarak 356 bin kişiye ulaştığını açıkladı.
8 Nisan:
-Başbakan Erdoğan 320 işadamıyla birlikte çeşitli anlaşmalar yapmak üzere Çin'e gitti.
9 Nisan:
-Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında Nükleer Enerjinin Barışçıl Amaçlarla Kullanımına İlişkin İşbirliği Anlaşması ile nükleer enerji alanında işbirliğini içeren niyet mektubu Başbakan Erdoğan ve Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Vın Ciabao'nun nezaretinde imzalandı.
10 Nisan:
-İran, Yunanistan'a ham petrol ihracatını durdurdu.
11 Nisan:
-Kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı tanıyan ''Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'' Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.
-15. Avrasya Ekonomi Zirvesi, çok sayıda ülkeden cumhurbaşkanı, başkan, bakan ve dini temsilcinin katılımıyla İstanbul'da başladı.
-İran, ham petrol ihracatını durdurduğu ülkeler listesine Almanya'yı da ekledi.
12 Nisan:
-Ekonomik krizin etkisindeki Yunanistan'da işsizlik Ocak ayında yüzde 21,8 olarak gerçekleşti.
13 Nisan:
-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yeni nükleer güç santrali çalışmalarını Japonya, Güney Kore ve Çin ile yürüteceklerini duyurdu.
-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, baldan sonra tüketiciyi yanıltan et ürünleri ile peynir üreticisi firmaları da teşhir etti.
16 Nisan:
-TÜİK verilerine göre, Türkiye'de işsizlik 2012 yılı Ocak döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 1,7 puan gerileyerek yüzde 10,2 oldu.
-Bütçe açığı Mart ayında 5,5 milyar lira, ilk üç ayda ise 6,5 milyar lira oldu.
-Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2012-2014 dönemi için enflasyon hedefini yüzde 5 düzeyinde belirlediklerini bildirdi.
17 Nisan:
-Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, tasarrufu teşvik paketinin detaylarını açıkladı. Buna göre, bireysel emeklilik sistemine yatırılan her 100 lira için devlet de 25 liralık katkı yapacak.
18 Nisan:
-Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, borçlanma faizinin yüzde 5'te, borç verme faizinin yüzde 11,5'te, politika faizinin yüzde 5,75'te sabit tutulmasına karar verdi.
-Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Time dergisinin ''dünyanın en etkili 100 ismi'' listesinde yer aldı.
-İsviçre hükümeti, 11 şirket ve kişinin varlıklarını dondurarak İran'a yönelik finansal yaptırımların kapsamını genişletti.
19 Nisan:
-Kamuoyunda 2B olarak adlandırılan orman vasfını yitirmiş Hazine arazilerinin satışını öngören kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
20 Nisan:
-İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3. köprünün yapımını da içeren Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin Odayeri-Paşaköy Kesimi yap-işlet-devret modeliyle ihale edildi. 4 firma teklif verdi, teknik değerlendirmede bir firmanın elenmesiyle ihalede 3 firma kaldı.
22 Nisan:
-IMF, borç yükü içindeki Avrupa ülkelerine, güven ve verimliliği artırmak, güçlü ve dengeli büyümeyi teşvik etmek için ''cesur yapısal reformları hayata geçirmeleri'' çağrısında bulundu.
23 Nisan:
-Türkiye ile Mısır arasında Ro-Ro ve karayolu transit taşımacılığına ilişkin mutabakat zaptı imzalandı.
25 Nisan:
-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuoyunda ''2B Kanunu'' olarak adlandırılan orman vasfını yitirmiş hazine arazilerinin satışını öngören kanunu onayladı.
26 Nisan:
-TPAO, Türkiye ve KKTC'nin aldığı siyasi karar çerçevesinde Gazimağusa kentinde gaz ve petrol aramak için sondaj çalışmalarına başladı.
-Türkiye'nin ikinci en büyük doğalgaz dağıtım bölgesi olan Başkent Doğalgaz ihalesi 3. kez iptal edildi.
27 Nisan:
-Türkiye'nin vergi rekortmenleri belirlendi. Semahat Sevim Arsel, tahakkuk ettirilen 33 milyon 622 bin 742 lira vergi ile 2011 yılı vergi rekortmeni oldu. Listenin 2. sırasında 33 milyon 570 bin 709 lira vergi tahakkuk ettirilen Rahmi Koç, 3. sırada ise 25 milyon 185 bin 992 lira vergi tahakkuk ettirilen Suna Kıraç yer aldı.
-Standard and Poor's, İspanya'nın uzun vadeli kredi notunu iki kademe birden indirerek ''A''dan ''BBB ''ya düşürdü.
28 Nisan:
-Nail Olpak, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) genel başkanlığına getirildi.
30 Nisan:
-Kamu görevlileri sendikaları ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinin ilki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapıldı.
-Türkiye'nin yılın ilk üç ayındaki ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 12,6 artarak 35 milyar 367 milyon dolara yükseldi. Aynı dönemde ithalat yüzde 0,7 oranında geriledi ve 55 milyar 691 milyon dolar oldu.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık
- 6 asker şehit olmuştu