Noam Chomsky, Libya'daki olayları yorumladı

Amerikalı düşünür ve dilbilimci Noam Chomsky, Libya'nın Amerika ve Batı'dan bir şey yapmasını istemediğini belirterek, "Dünyada yalnızca biz yokuz. Örneğin Brezilya ve Türkiye gibi saygı duyulan devletler var" dedi.

Yayınlanma: 10.03.2011 - 11:46
Abone Ol google-news

İngiliz yayın kuruluşu BBC'deki 'Newsnight' programına katılan ve Jeremy Paxman'ın sorularını yanıtlayan Noam Chomsky, Libya'daki olaylarla ilgili soruları yanıtladı.
Profesör Chomsky, "Batı toplumları ve yönetimlerinin, örneğin Libya'daki iç savaş karşısında ne gibi bir sorumluluğu var" sorusuna, şu yanıtı verdi: "Öncelikle bizden bir şey yapmamız istenmedi. Bizden asıl istedikleri uzak durmamız. Bize söylenen 'uzak durun, elinize yeterince kan bulaşmış durumda'. Ne yapılması gerektiği sorusunu yanıtlayacak olan biz değiliz. Dünyada yalnızca biz yokuz. Örneğin, Brezilya ve Türkiye gibi saygı duyulan devletler de var." Demokrasinin Batı ülkelerindeki versiyonunun bir yanılsamadan ibaret olduğu görüşünü dile getiren Chomsky, bu ülkelerde medyanın, toplumun hükümet politikalarına onay vermesini sağlayan bir mekanizma gibi işlediğini ifade etti.

Chomsky, ABD ve Batı'nın neden isyan eden halkları desteklediği sorusu üzerine ise "Defalarca denenmiş standart bir planı uyguluyorlar. Filipinler'de Marcos'a, Haiti'de Duvalier'e, Güney Kore'de Çun'a, Endonezya'da Suharto'ya yaptıkları gibi. Asıl gözdeleri olan diktatörü daha fazla destekleyemedikleri bir döneme girdiklerinde, ki bu isyan ya da başka nedenlerle olabilir, ortaya çıkıp demokrasiye olan aşklarını ilan ederler ve rejimi korumaya çalışırlar" yanıtını verdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler