Nükleer savaş endişesi

Kuzey Kore ve ABD arasındaki kriz karşılıklı açıklamalarla giderek tırmanırken dünyada nükleer savaş endişesi de artıyor.

Nükleer savaş endişesi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.08.2017 - 20:18

Kuzey Kore’nin nükleer teknolojsini geliştirdiğine dair raporların ortaya çıkmasının ardından Pasifik’te başlayan son kriz, Pyongyang’ın Ağustos ortasında ABD üssüne evsahipliği yapan Guam Adası’nın açıklarına füze atma tehditleri ve ABD Başkanı Donald Trump’ın dozunu giderek artırdığı açıklamalarıyla zirveye tırmandı. Trump dün Twitter’dan “Askeri tüm çözümler, kilitlendi ve yüklendi, Kuzey Kore akılsızca davranmamalı. Umarım Kim Jong Un başka bir yol bulur” diye yazdı. Trump’ın açıklaması tüm dünyada kaygıları artırdı. K. Kore’ye savurduğu “ateş ve öfke” tehdidi ABD basınında eleştirilere konu olan, kabinesine bile danışmadan bu açıklamayı yaptığı öne sürülen Trump önceki akşam, tatilini geçirdiği New Jersey’deki Bedminister golf kulübünde gazetecilerin sorularını yanıtlarken “Kimileri o açıklamamın çok sert olduğunu düşünüyor. Belki de yeterince sert değildi” dedi. Kuzey Kore lideri Kim’i kastederek “Bakalım Guam’la neler yapacak” diyen Trump, “Eğer Guam’da bir şey yaparsa K. Kore’nin başına şimdiye kadar kimsenin görmediği olaylar gelecek” diye konuştu. Kuzey Kore, Trump’ın tehditleri için “boş laflar” yorumunu yapmıştı.

‘Nükleer savaşın eşiği...’

Pyongyang yönetimi, Trump’ın sözlerinin ardından dün sabah devlet ajansı KCNA aracılığıyla, “Trump, Kore Yarımadası’ndaki durumu nükleer savaşın eşiğine kadar getiriyor, ancak sesini yükseltse de ABD, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne karşı bir savaş yürütemez” açıklamasında bulundu. Bunun üzerine Trump, dün öğlen saatlerinde ABD füzelerinin Kuzey Kore hedeflerine kilitlendiğini ima eden tweetini attı.

Trump’ın ‘şahinleri ve güvercinleri’

Öte yandan, ABD kabinesinde, Trump’ın açıklamalarını yumuşatmaya yönelik tavırlar dikkat çekiyor. Savunma Bakanı Jim Mattis, önceki gün “İhtiyaç duyulduğunda askeri hazırlıkları yapmak benim görevim ama ABD, K. Kore sorununda diplomatik yaklaşımı tercih ediyor” dedi. Trump’ın “ateş ve öfke” açıklaması sorulduğunda “O başkanın retoriği, benim değil” yanıtını veren Mattis, olası bir savaşın “feci sonuçları” olacağı konusunda da uyardı. Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da K. Kore’yle görüşmelere açık kapı bırakmış ve “Biz K. Kore’nin düşmanı değiliz orada rejim değişikliği peşinde koşmuyoruz” demişti. Trump yönetimi içindeki eğilimleri haberleştiren Reuters’a göre Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster, Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Uzak Asya sorumlusu Matt Pottinger da tıpkı Tillerson ve Mattis gibi ABD’nin gücünün K. Kore’yi masaya oturtmaya yeteceğini ve askeri seçeneğe gerek olmadığını düşünüyor. Ancak Trump’ın Özel Kalem Müdürü yaparak bütün ekibinin başına getirdiği eski İç Güvenlik Bakanı John Kelly ile Beyaz Saray’ın Baş Stratejisti Steve Bannon daha sert mesajlar vererek “K. Kore’yi dize getirmekten yana”... ABD basınında Kelly, Bannon ve Trump’ın krizi bilerek tırmandırarak dikkatleri Rusya soruşturmasından uzaklaştırmayı çalıştığı yorumları da yapılıyor.

Japonya ile tatbikat

Bu arada ABD ve Japonya dün Japonya’nın kuzeyindeki Hokkaido Adası’nda 18 gün sürecek askeri tatbikata başladı. ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford da Japonya, G. Kore ve Çin’de temaslarda bulunacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler