Nükleer savaş hâlâ bizimle: "Derim kolumdan akıyordu"

Nagazaki’ye atom bombası atılışının 73’üncü yılında BM’den silahsızlanma çağrısı yapıldı.

Nükleer savaş hâlâ bizimle:
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.08.2018 - 23:19

Japonya’nın Nagazaki kenti İkinci Dünya Savaşı’nın son günlerinde ABD’nin attığı atom bombasının kurbanlarını anıyor. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, tüm devletlere nükleer silahsızlanma çağrısı yaptı. ABD’ye ait bir bombardıman uçağından 9 Ağustos 1945’te atılan Fat Man kod isimli atom bombası ülkenin güneybatısındaki liman kentinde yerel saat ile 11.02’de patlamış ve patlama sonrası yayılan radyasyonla birlikte yaklaşık 74 bin insan hayatını kaybetmişti.

Süreç durma aşamasında

Bombanın atılışının yıldönümünde törene katılan ve aralarında patlamadan sağ kurtulanların da olduğu 5 bin 800 kişi saat 11.02’de bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Törene Japonya

Başbakanı Şinzo Abe ile birlikte katılan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Maalesef 73 yıl sonra nükleer savaş hâlâ bizimle” dedi.
Her yıl düzenlenen bu etkinliğe görevde bulunduğu süre içinde katılan ilk BM Genel Sekreteri olan Guterres, “Nükleer silahlara sahip olan devletler cephaneliklerini modernize etmek için büyük harcamalar yapıyor. 2017 yılında silah ve ordular için 1.7 trilyon dolardan fazla harcama yapıldı. Soğuk Savaş’ın bitişinden bu yana en yüksek harcama” ifadelerini kullandı. Guterres, BM Genel Kurulunda 2017 yılında kabul edilen Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması’nın imzacı pek çok devletin beklentilerini karşılayamadığını belirterek silahsızlanma süreçlerinin neredeyse durma aşamasına geldiğine dikkat çekti. BM Genel Sekreteri, tüm devletlere silahsızlanma çağrısında bulundu.

Törende bir konuşma yapan Nagazaki Belediye Başkanı Tomihisa Taue ise hükümetine bir çağrıda bulunarak nükleer silahsızlanma konusunda daha fazla çaba göstermesini istedi. Taue Japonya’nın Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması’nı imzalamasını istedi.

Derim kolumdan akıyordu

ABD’nin 1945’te Nagazaki’ye atılan atom bombasından sağ kurutulan postacı Sumiteru Taniguchi (88) geçen yıl kansere yenik düştü. Nükleer silahsızlanmanın önde gelen savunucularından biri olan Taniguchi saldırıya patlama merkezinden 1.8 kilometre uzakta yakalanmıştı. Taniguchi, 16 yaşında genç bir postacı iken saldırı sonucunda sırtında ve sol kolunda yanıklar oluştu. Kolunu normal bir şekilde hareket ettirmesi yıllarını aldı. Taniguchi o anları şöyle anlatmıştı: “Her şey bir anda oldu. Arkamda gökkuşağına benzer bir şey gördükten sonra büyük bir patlamanın içinde buldum kendimi ve her şey yerle bir oldu. Kalktığımda sol kolumun derisi, yıpranmış kıyafetler gibi omzumdan parmak uçlarıma geldi. Elimi sırtıma attım kıyafetlerimi bulamadım. Ellerimde yanan ince bir deri vardı.”

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon