Nükleerde tehlike devam ediyor!
Japonya, 3 gün önce meydana gelen deprem ve ardından yaşanan tsunami felaketinin ardından şimdi de nükleer tehlikeyle karşı karşıya... Fukuşima 1 nükleer santralinin 2 numaralı reaktöründe su seviyesinin yeniden düştüğü ve yakıt çubuklarının soğutulamadığı bildirildi.
Yüzyılın en büyük depremlerinden birinde zarar gören Japonya'daki Fukuşima 1 nükleer santralinin 2 numaralı reaktöründe su seviyesinin yeniden düştüğü ve yakıt çubuklarının soğutulamadığı bildirildi.
Japon medyasında yer alan haberlere göre, santrali işleten Tokyo Elektrik Şirketi (Tepco), yakıt çubuklarını soğutmaya yarayan su seviyesinin, sıcaklığın yükselmesine bağlı buharlaşma yüzünden yeniden düştüğünü ve yakıt çubuklarının ortaya çıktığını açıkladı.
Yakıt çubukları soğutulamazsa, birbirleriyle füzyona girme ve reaktörün kalbine zarar verme riski bulunuyor. Tepco ekipleri ve yetkililer, böyle tehlikeli bir durumu kesinkes önlemeye çalışıyorlar.
Tepco, daha önce reaktörü deniz suyuyla soğutmayı ve susuz kalan yakıt çubuklarının yarısına kadar su basmayı başarmıştı.
Santralde sabah saatlerinde bir hidrojen patlaması yaşanmış; Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), meydana gelen patlamanın ana muhafaza kazanına zarar vermediğini duyurmuştu. Patlamada 3 kişinin hayatını kaybetmişti.
Japonya: Yeni bir Çernobil olmayacak
Öte yandan; sabah satlerinde santralde meydana gelen patlamayı doğrulayan Hükümet Sözcüsü Yukio Edano, reaktör çekirdeğinin zarar görmediğini ve radyasyon sızıntısı ihtimalinin düşük olduğunu söyledi.
Ulusal Strateji Bakanı Koyçiro Genba ise, Nükleer Güvenlik Kurumu'na dayanarak, Jiji ajansında yayımlanan açıklamasında, "Çernobil olasılığı kesinlikle yok" ifadesini kullandı.
Ukrayna'da, 1986'da dünyanın en büyük nükleer kazası olan Çernobil'deki nükleer reaktörün patlaması nedeniyle bölgeden 130 bin kişi tahliye edilmiş, Ukrayna ve Avrupa'da yüzbinlerce kişi radyasyondan etkilenmişti. Patlamada 31 kişi ölmüştü.
Risk büyük
Deprem ve tsunaminin ardından soğutma sistemleri devre dışı kalan santralda, Cuma gününden bu yana, reaktörlerin soğutulması için çaba harcanıyordu. Son çare olarak reaktörlere deniz suyu pompalamaya başlayan ekiplerin gözü, benzer bir patlamadan korkulan 3 numaralı reaktördeydi. Bu reaktörde plütonyum ve uranyum yakıtı kullanıldığı için daha büyük riskin söz konusu olduğu haber veriliyor.
200 bin kişi tahliye edildi
Santralin çevresinde yaşayan 200 binden fazla kişi tahliye edilirken, ilk patlamada radyasyon sızıntısına maruz kalan 22 kişinin tedavi altına alındığı açıklandı. Japonya Başbakanı Naoto Kan, ikinci patlamadan önce santraldeki durumun kaygı verici olduğunu söylemişti.
ABD donanması açığa alındı
ABD, nükleer santralinde düşük seviyede radyasyon tespit edilmesinin ardından bölgedeki gemilerini tedricen geri çekti. 160 km.açıkta demirlemiş uçak gemisi Ronald Reagan radyasyon tespit etti. Ancak 7. Filo'dan yapılan açıklamada, radyasyon seviyesinin geçen ay ölçülenle aşağı yukarı aynı oranda olduğu, ancak durumun çok yakından izlenmesi gerektiği bildirildi. Açıklamada, radyasyonun nükleer santralden salınan buhar ve duman bulutundan kaynaklandığı belirtildi.
BM'den yardım talebi
Merkezi Viyana'da bulunan BM'ye bağlı kuruluşun Genel Direktörü Yukiya Amano, Japonya'nın UAEK'dan bir uzman heyeti göndermesi için resmi talepte bulunduğunu belirtti. Amano, UAEK'da kapalı kapılar ardında yapılan teknik bir toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Japon hükümeti bugün kurumdan uzman heyeti göndermesini istedi. Ayrıntılarla ilgili Japonya ile görüşmekteyiz" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Ankaralı Turgut hayatını kaybetti!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği