''O şahsı ziyaret etmeyen kalmadı''
Birinci Ergenekon davasında tanık olarak dinlenen tutuklu sanık Alparslan Arslan'ın babası İdris Arslan, üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu'nun sorusu üzerine, ''yeşil'' olarak bilinen Mahmut Yıldırım ile Elazığ İmam Hatip Lisesi'nden arkadaş olduğunu, Yıldırım'ı en son 1997'de gördüğünü söyledi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada İdris Arslan savcıların sorularını yanıtlarken doğduğu köye yıllarca giremediğini belirterek, ''Doğu Perinçek'in ziyaret ettiği Abdullah Öcalan yüzünden'' dedi.
Başkan Şengün de ''O şahsı ziyaret etmeyen kalmadı'' diye konuştu.
Duruşmada savcıların İdris Arslan'a sorularını yöneltmesinin ardından sanıklar soru sordu. Tutuklu sanık İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, İdris Arslan'a, İsmail Paker ismini kullanan İsmail Eksik ve eski savcı avukat Ertaç Giray ile oğlu Alparslan Arslan arasında bir ilişki olup olmadığını sordu. İdris Arslan da bu konuda bir bilgisi olmadığını söyledi.
Perinçek ardından Öcalan'ı ziyaret etmediğini, 2000'e Doğru Dergisi Genel Yayın Yönetmeni olarak diğer gazetelerin genel yayın yönetmenleri gibi röportaj yaptığını kaydetti.
Perinçek, röportajın dışında Abdullah Öcalan'ın ABD'nin eline düşmemesi için telkinde bulunmaya ve Türkiye vatanseverliği adına Öcalan'ın yanına gittiğini ifade ederek, Öcalan ile yaptığı görüşmenin hepsini sayfalarca yazdıklarını, bu görüşmeyle ilgili yazdığı kitabı da mahkemeye sunduğunu, röportaj sırasında çekilen bütün fotoğrafları da yayımladıklarını anlattı.
Üye Hakim Sedat Sami Haşıloğlu da, İdris Arslan'a gazetelerde ''Yeşil'' kod adlı Mahmut Yıldırım ile akraba olduğuna ilişkin haberler yer aldığını belirterek, ''Mahmut Yıldırım'ı tanıyor musunuz?'' diye sordu.
İdris Arslan ise, Yıldırım ile akraba olmadığını belirterek, ''1968 yılında Elazığ İmam Hatip Lisesinden arkadaşım. En son Elazığ merkezde birkaç defa gördüm. 1997 olması lazım. 'Yeşil' olduktan sonra görmedim'' şeklinde yanıt verdi.
İdris Arslan'ın kazancı
Haşıloğlu, Danıştay saldırısının ardından Alparslan Arslan'ın vekaletini almak için görüşen avukat Abdurrahman Sarıoğlu'nun İdris Arslan'a neden 2 bin lira verdiğini sorarak, ''Para alması gereken avukat size neden para veriyor'' dedi.
Arslan'ın ''Allah rızası için yaptığını söyledi'' şeklindeki beyanı üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün de, ''Tanımadığınız, bilmediğiniz bir adam, ilk defa görüyorsunuz. Size para veriyor. Oğlunuzun suçlandığı olaydan dolayı mı para verdi?'' dedi.
Arslan da, ''Evet. Alparslan'a, ailesine sahip çıkmak için para verdi'' diye konuştu.
Arslan, Başkan Şengün'ün ''Aldıktan sonra iade ettiniz mi?'' sorusuna ise, ''Hayır'' yanıtını verdi.
Haşıloğlu ayrıca, MASAK tarafından İdris Arslan'ın ekonomik durumuna ilişkin hazırlanan raporu okudu.
Raporda, 16 bin liranın Alparslan Arslan'ın arabasının satışından, 20 bin liranın da çekin tahsilatından geldiğini, Arslan'ın dairesinin satışından elde edilen gelirin 40 bin dolar değil 40 bin TL olduğunun belirtildiğini ifade eden Haşıloğlu, yine İdris Arslan'ın emekli ikramiyesinin de 40 bin lira değil 32 bin 433 lira olarak yer aldığını söyledi.
İdris Arslan da, ikramiyesinin 48 bin lira olarak yatırıldığını, ancak inceleyemediğini, farklı sandıklardan gelen paralar olabileceğini belirterek, ''Alparslan Arslan avukat, çalışıyor. Bana 'Evi sattım, elime geçen bu' dedi. Ümraniye'de 145 bin liraya ev aldım. Bankadaki 100 bin lirayı eve verdim, 50 bin lira da akrabama borçlandım'' dedi.
Haşıloğlu raporda Ümraniye'deki evin 135 bin liraya satın alındığının yer aldığını vurgulayarak, İdris Arslan'ın 68 bin lirasının kaynağının belli olduğunu, bu evi almaya ekonomik durumunun yeterli olmadığının yazıldığını kaydetti.
Haşıloğlu'nun sorularına ara veren Köksal Şengün, duruşmayı yarın saat 09.00'a erteledi.
Bu arada ilahiyatçı Prof. Dr. Zekeriya Beyaz da duruşmayı izledi.
Gül'ün tanık olarak dinlenilmesi istendi
Tutuklu sanıklardan Sevgi Erenerol'un avukatı Vural Ergül de, mahkemeye verdiği dilekçede, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün tanık olarak dinlenmesini istedi.
Gül'ün 17 Mayıs 2006 tarihinde düzenlenen Danıştay saldırısından hemen sonra, dönemin Başbakan Yardımcısı ve Terörle Mücadele Yüksek Kurulu Başkanı sıfatıyla emniyet ve MİT yöneticileriyle toplantı düzenlediğini ifade eden Ergül, bu toplantının kamuoyunda brifing olarak anıldığını kaydetti.
Bu toplantıda Gül'ün önüne davanın birçok sanığının da yer aldığı Ergenekon şemasının konulduğunu ileri süren Ergül, Gül'ün bilgi ve görgüsünün anlattırılması için tanık sıfatıyla dinlenmesini talep etti.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Ankaralı Turgut hayatını kaybetti!